USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus’un Safaks kentinde yaşanmış olan 'çöp krizi' ülkedeki atık sorununu çağ yüzüne çıkardı

Tunus’un güneyinde toprak düzlük Safaks’taki “çöp protestoları” ülkede yaşanmış olan atık sorununu gündemin evvel sıralarına taşıdı.

Tunus’un Safaks kentinde yaşanmış olan 'çöp krizi' ülkedeki atık sorununu çağ yüzüne çıkardı
18-11-2021 12:00
Tunus

Bölgede keyif problemlerine ne olan, çevreyi kirleten ve hava değişikliğine ne bulunan atık sorunu, mekân aktivistleri ve domestik ahali özellikle edinmek neredeyse nice taharri memuru zabıta toplum kuruluşunun eritme talebi ile sokağa dökülmesine ne oldu.

Yaklaşık on güneş bitmeme fail protestoların patlama sebebi, önceki teşrin kocaoğlan başlangıcında mülga Safaks vilayetinin atıklarının depolandığı Akrab’daki el-Kina çöp kaydetme merkezinin yeniden açılacağının duyurulmuş olmasıydı.

Hükümetin almış yer aldığı sonucu gıcırtı fail göstericiler ortak aktivistin güven güçlerinin müdahalesi esnasında yaşamını kaybettiğini kanıt etmeleri üzerinde gösteriler artarak bitmeme etti.

Akrab’da manşet merkezinin ateşe verilmesine derece vasıl vakalarda güvenliğin sağlanması düşüncesince ordudan dayanaklık etmek alındı.

Cumhurbaşkanı Kays Said’in eritme lafının arkası sıra tansiyonun şimdilik dindiği bölgede, iktidarın eritme önerileri merakla bekleniyor.

Tunus’ta senelerdir bitmeme fail atık sorunu, çöplerin gömülmesi yahut yakılması kabilinden eğreti ve gayrisıhhi yollar kullanılmasından kaynaklanıyor.

Birçok domestik ve ecnebi firmanın nahak yarar elde etmesine etken bulunan bu formül yurttaşlar kabilinden tepkime ile karşılanıyor.

Tunuslu aşırı sayıda insan sektörde yaşanmış bulunan getirim kavgalarından ekolojik ortam atık problemininin çözülemediğini savunuyor.

Tunus’ta çöp kaydetme merkezleri maraz saçıyor

Atıkların arka dönüştürüleceği merkezlerden mahrum bulunan ülkede, çöp kaydetme merkezine getirilen atıklar ya yakılarak yahut gark gelişmek aracılığıyla depolanıyor.

Hastalık risklerini arttıran bu yöntemin, semt halkının soluduğu havayı kirletmesi, mekân kirliliğine etken olması ve iklimsel problemlere ne olması toplumsal patlamaların önünü açıyor.

Çöp merkezlerinin bulunmuş yer aldığı şehirlerin sakinleri eritme düşüncesince senelerce savaşım özgülemek mecburiyetinde kalıyor.

AA muhabirine ülkedeki atık sorununu değerlendiren mekân çktivisti Hüssam Hamdi, “Doğal çukura ehil vadilerin yer aldığı illerde 1990 yılından beri kurulan çöp merkezleri hata ortak stratejinin eseri. Çünkü atıkların rastgele ortak ayırım yapılmadan oluşturulan devasa çukurlarda yahut vadilerde depolanması hem toprağa dokunca veriyor aynı zamanda çevresel zararlara ne oluyor.” sanarak konuştu.

“Atık krizine acemi yollar ile eritme bulunmalı”

Atık krizinin ağırbaşlı ortak sorun olduğuna uyanıklık çekici Hamdi, “Toplanan evsel ve kimyevi atıkların arka dönüşümünü iletmek düşüncesince diyalekt çözümlerden ziyade, sorunu memleket çapında ele alarak acemi yaklaşımlarla eritme arayışına gidilmesi gerekiyor. Ekonomi ve keyif açısından uygulanabilir millî ortak izleme ile kesme çözüme ulaşılmalı.” dedi.

Ülkede nice dokuncalı atığa ne bulunan mahsul bulunduğuna uyanıklık çekici Hamdi, atık krizine dirlik en ehemmiyetli silahın israfı engel kalmak bulunduğunu belirtti.

Gelişmekte bulunan ülkelerden bir tanesi bulunan Tunus’ta atık el işi merkezlerinin kurulması icap ettiğini kaydeden Hamdi, “Birçok büyüklük atık mesleğinde uzmanlaşmış şirketlerle anlaşarak bu soruna eritme üretiyor, büyüklük düşüncesince elan aşırı iş fırsatı ve kalkınmaya pınar sağlaması açısından atık el işi merkezleri ortak başı çeken rolü üstlenebilir. Atıkların kestirmece yüzdelik 95’i arka dönüştürülebilir atıklardan oluşuyor. Çevre Bakanlığı yolsuzluklarla uğraşacağına ‘çöpleri’ atık transformasyon merkezlerinde değerlendirerek ‘kazanca’ çevirebilir.” sanarak konuştu.

“Sağlıklı mekân yapılmaksızın dimdik iktisat olmaz”

Atık problemininin hoppadak Çevre Bakanlığı'nın sorunu olmadığına tamlayan Hamdi, “Tüm hissedar amme ve hususi firmalar daim bu arada atık problemine millî ortak maslahat adına yaklaşmalı. Tüm etraf ve uzmanların yardımı ile mekân dostu ortak kalkınma stratejisi belirlenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlıklı ortak mekân yapılmaksızın dimdik ortak iktisat olmayacağını vurgulayan Hamdi, açıklamalarına şu şekilde bitmeme etti:

“Temel sorun Tunus’ta kupkuru ortak kalkınma stratejisinin olmayışı. Yıllardır bitmeme fail atık problemininin çözülememesi buna en iri kip yapılanma ediyor. Atık sorununu hata ele düzlük yöneticiler bu gecikmenin kaynağı. Tunusluların sağlığını dikkate düzlük mekân dostu ve yasalarla siper dibine tahsil edilen ortak eritme üretilmeli. Çünkü çevresel boyut kazançlı ve toplumsal vaziyeti da belirleyen ehemmiyetli etkenlerden biridir.”

Sessiz ve içten mevrut “atık” sorunu

Devletin atık problemine falsolu yaklaştığını tamlayan ortak gayrı mekân aktivisti Bedreddin Cuma da meydana getirdiği açıklamada, “Tunus’ta atık problemine bağlı kupkuru ortak stratejinin olmaması ide donör ortak eritme aldı. Devletin atık problemine yaklaşımı Safaks’ta, Akrab’da Mahres’te yer aldığı kabilinden kişilerin sokaklara dökülmesine ne oldu. Bu illerde senelerdir çözülemeyen atık sorunu makbul hata politikalar ile sessizcesine hakkını arayan semt halkının patlamasına ne oldu.” sanarak konuştu.

Çevre Bakanlığı yetkililerinin birbirleriyle uğraşmaktan izleme üretmeye saat bulamadıklarını korumak için çaba sarfeden Cuma, “Sorun endamsız ve ölçülü vadeli eritme bulma arayışında yatıyor, mekân problemine seçenek ve kesme analizör bulamazsanız kişilerin sokaklara çıkmasına engel olmazsınız. Çevresel felaketlere dirlik münebbih uzmanların önerilmiş yer aldığı millî ve toptan analizör dinlenmeli.” dedi.

Atık problemine çözümün istihsal etabında başladığının altını çizen Cuma, “Plastik torba ve birtakımı ambalaj maddelerinin üretimleri sınırlanmalı. Halkı, domestik yönetimlerin yardımı ile uran ve kültürel adına atık dair bilinçlendirmek gerekir.” görüşünü paylaştı.

Atık üretimini azaltmanın atık sorunuyla mücadelenin önceki kuralı bulunduğunu tamlayan Cuma, “Toplumsal tavırlar ve istihlak kültürü atık sorunu ile akıllıcasına oranlı süreçler. Vatandaşı bilinçlendirmek atık sorunuyla mücadelenin önceki aşaması, gayrı adım ise arka transformasyon teknolojisi ile atıklardan türlü enerji, doğal doğal taş yağı lambası yahut ayrımlı mamüllerin üretilmesini sağlayacak sistemin kurulmasını sağlamaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler