USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı kapılarını açtı

Türkiye'nin en iri uran kümesi SAHA İstanbul'un düzenlemiş olduğu SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı.

SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı kapılarını açtı
10-11-2021 15:35
İstanbul

13 Kasım'a denli melez yerine gerçekleştirilecek ve 15 Kasım'da mevhum fuara dönüşecek SAHA EXPO kapsamında, bu sahanın nabzını markajcı türlü paneller de düzenleniyor.

Fuar kapsımda, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi'nin moderatörlüğünde "Savunma Sanayisinde Küresel Etkinlik ve Teknolojik Derinlik Yol Haritası" başlıklı hissedar açık oturum gerçekleştirildi.

"Ciromuzdan Ar-Ge payını 2023’lere denli yüzdelik 30 yerine belirledik"

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, panelde yaptığını konuşmada, enformatik ve yazılım yoğunluklu sektörde ehemmiyetli hissedar aktör olduklarını ve Ar-Ge ve uygulayım bilimi yoğunluklu çalışmalarda hâlâ hissedar tomar insanoğlu deposu istihdam ederek işleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Yurt içi ve ülke dışı etraflı teknolojik gelişimleri yakından izlem ettiklerini ve toy teknolojilere kadem uydurarak, teknolojik birikimlerini artırmayı sağladıklarını aktaran Nacar, "Bu anlamda Ar-Ge yatırımları gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimize 2008 senesinde Ankara'daki Ar-Ge merkeziyle başladık. Daha sonraları 2010 senesinde İstanbul, 2017’de ODTÜ Teknokent, 2019’da ODTÜ Ar-GE merkezi ve. 2021 senesinde Bilişim Vadisi Ar-Ge merkeziyle yekûn 5 Ar-Ge merkezi bünyemizde çalışkanlık gösteriyor." dedi.

Bu merkezlerde 1.500’e andıran personelle çalışkanlık gösterdiklerini ve kısaca 91 Ar-Ge projesi yürüttüklerini tamlayan Nacar, kalburüstü Ar-Gr ve inovasyon çalışmalarının kararında da HAVELSAN’ın kurumsal Ar-Ge değerleri yükseldiğini belirterek, şunları aktardı:

"2020 böylecene ciromuzun yüzdelik 7'sini Ar-Ge planlarına ayırmış bulunuyoruz. Pandemi çağında bizim Ar-Ge gücümüz artarak bitmeme etti. 'Ar-Ge 2050' değerlendirmesi kapsamında dört aşama çabucak terfian beşinci sıraya, 434 milyon TL'lik hissedar Ar-Ge yatırımıyla oturmuş olduk. Bu sene da 2021 böylecene bu rakamın 500 beniz milyon TL'yi geçeceğini göstermek isterim. Yine Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla TİM’in rastgele sene düzenlemiş bulunduğu Inovalig kapsamında da 2018 ve 2019 yıllarında inovasyon kaynakları dair Türkiye birincisi ergin durumdayız. Burada da Ar-Ge kaynaklarımızın ne denli velut kullanıldığını görebiliriz. 10 sene ilkin kısaca yüzdelik 3 bulunan Ar-Ge bütçemizi yüzdelik 7 ulaştırdık. Ve 2023’lere denli da yüzdelik 30 yerine belirledik.”

"Personelimizi avlamak düşüncesince türlü politikalar imar etmek zorundayız"

Dünyaya bakılınca Samsung, Google, Apple, Tesla bu şeklinde kuruluşların Ar-Ge harcamalarının 10 bilyon dolardan hissedar tomar olduğuna dikkati çekici Nacar, nedeniyle kendileri düşüncesince de bulunan Ar-Ge envestisman rakamların tam olmadığının bilincinde olduklarını dile getirdi.

Savunma sanayisindeki insanoğlu kaynağının korunması noktasında hâlâ hissedar tomar teşvike gerekseme duyulduğunun altını çizen Nacar, "Şu anda etraflı kuruluşların problemi bulunduğu düşüncesince buradan da söylemek istiyorum. Özellikle ülke dışına açıktan çalışan, home şube çalışan, şahsen fiziki yerine da ülke dışına giden, oradaki imkanlardan faydalanmak talip nice personelimizi avlamak düşüncesince türlü politikalar imar etmek zorundayız. Bunun altını yemek istiyorum. Özellikle aylık ve öteki insanoğlu kaynağıyla ait bu şeklinde ıslah politikaları burada ehemmiyetli oluyor. Savunma sahasının hakkıyla bu anlamda hâlâ hissedar tomar heveslendirme edilmesi, desteklenmesi gerektiğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Savunma piyasasına ağır yatırımlar yapıldı"

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ise geçmişten bugüne denli defans piyasasına ağır yatırımlar yapıldığını fakat bilhassa akıbet on senedir defans sanayisinin en bilhassa adı konulmamış hissedar müeyyide altında çaba göstererek mahsulat çıkarmaya çalıştığını söyledi.

İkinci, "Son yıllarda de çoğumuz farkındayız ki bundan sonraları Türk defans sanayisi bilhassa Avrupa ve Batı menşeli ast bileşenleri almakta baş döndürücü ağırlık çekiyor, az hâlâ imkansız. ROKETSAN'a baktığımızda esasen ülke dışından bundan sonraları baş döndürücü esas caba alamayacağımız hissedar bir hale geldik. Bu bizi durdurdu mu? Durdurmadı. Neden durdurmadı? Aslında yapmış olduğumuz yatırımlar, millileşmeye yapmış olduğumuz yatırımlar, buradaki kıymetli ıvır zıvır ölçekli firmalarımız, ortaklarımız, bizimle bu arada bu mevzuya dil vermiş bulunan firmalarımız sebebiyle esasen ROKETSAN ve defans sanayimizdeki nice iri firmamız rastgele hissedar biçimde zafiyete uğramadan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bilhassa edinmek bu şeklinde dünyada arkadaş ve bağlaşık devletlerin gereksinimlerini başarıyla karşılamaya bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

"ROKETSAN esasen ülkemizin en iri uygulayım bilimi firmalarından hissedar tanesi"

Bundan ahir süreçte de Ar-Ge’ye envestisman yapmanın bundan sonraları hissedar gösterişli olmaktan çok zorunluluk vaziyetini aldığına dikkati çekici İkinci, öteki sanayilerin de Türkiye'nin bol bolamat seviyesini açık açık tezyit dair en iri kazanç yolunun Ar-Ge bulunduğunu dile getirdi.

Gelinen derece bakımından ROKETSAN’ın dü Ar-Ge deposu kullandığını bildiren İkinci, "Birisi öz öz kaynaklarımızla yapmış olduğumuz Ar-Ge'lerimiz ve hissedar de devletimizin TÜBİTAK aracılığıyla, Savunma Sanayi Başkanlığı, Sanayi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı vasıtasıyla vermiş bulunduğu Ar-Ge destekleridir." dedi.

Murat İkinci, ROKETSAN’ın Türkiye’nin en iri üç Ar-Ge kuruluşundan bir tanesi olduğuna dikkati çekerek, "Aslında 'ROKETSAN nedir?' niteleyerek sorduğumuzda her insanın de aklına mevrut ilkin tanım, Türkiye'nin roket ve roket üreten şirketi yanıtını herkesten herhalde eş hissedar biçimde alırız. Ama bu anlamda baktığımızda ROKETSAN esasen ülkemizin en iri uygulayım bilimi firmalarından hissedar tanesi. Biz hissedar uygulayım bilimi firmasıyız. Teknoloji geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz bu teknolojiyle Ar-Ge ile bu arada ürünlere yansıtıyoruz ve sahaya sunuyoruz." niteleyerek konuştu.

"Aslında biz dobra hissedar noktadayız"

Şirketteki devimsel sayısına ve Ar-Ge yatırımlarına bağlı bilgileri paylaşan İkinci, şöyleki bitmeme etti:

“Bizim şu andaki personel sayımız 3 bin 600’ün üzerinde. 1.500’ün üstündeki çalışanımız fidan Ar-Ge planlarında fariza yapıyor. Ve bu Ar-Ge planlarında ürüne müteveccih yerine çalışmalarına bitmeme ediyor. ROKETSAN'ın şu anda öz öz kaynaklarından ayırmış bulunduğu hisse yüzdelik 6 seviyesinde. Yani ciromuzun yüzdelik 6’sını öz öz kaynaklarımızdan Ar-Ge faaliyetlerine aktarıyoruz. Aynı sürede umumi yerine baktığımızda ciromuzun yüzdelik 26’sı şu an itibarıyla… Bunun yüzdelik 30’a yaklaşmasını umuyoruz sene sonuna akla yatkın inşallah. Dünyanın en iri on defans şirketine baktığımızda bu rakamın yüzdelik 30’la yüzdelik 55 ortada değiştiğini görüyoruz. Özellikle roket ve roket teknolojileri, feza teknolojileri bölümüne baktığımızda bu yüzdelik 50 civarına yaklaşıyor. Bu da şu derk geliyor; esasen biz şu an bakımından dobra hissedar noktadayız."

Ancak hâlâ gidilecek ara bulunduğunu ve Ar-Ge’nin ciroya bulunan oranının baş döndürücü da aydınlatıcı hissedar bilgelik olmadığını tamlayan İkinci, şunları aktardı:

"Çünkü bizim öz ciromuza baktığımızda dünyanın en iri on defans şirketiyle karşılaştırdığımızda iş hacmi yerine onlarla karşılaşacak vaziyette olmadığımızı görüyoruz. Yani baş döndürücü hâlâ kıvrım edecek hissedar mesafemiz var. Oransal yerine benzeşim hissedar rakamı yakalamamıza karşın Ar-Ge'ye aktardığımız kaynağa yekûn irilik yerine baktığımızda arttırabilmek düşüncesince rastgele şeyden ilkin ciromuzu artırmamız lazım. Bu konudaki en iri maksadımız de esasen ihracatla dünyanın en iri on defans şirketine ulaşabilecek ciroyu yakaladığımızda istediğimiz Ar-Ge seviyesindeki kaynağa da ulaşabiliriz niteleyerek düşünüyoruz. En iri çabamız de bu."

"Mükerrer Ar-Ge çalışmalarını baş döndürücü geç görüyoruz"

Murat İkinci, kol içinde Savunma Sanayi Başkanlığı ve devletin meydana getirilen Ar-Ge kaynaklarını konsolide hissedar biçimde yönlendirmesine karşın birtakım Ar-Ge faaliyetlerinin yinelenmiş yapıldığını dile getirdi.

Bu durumun kaynağın devimsel kullanmasının uğrunda hissedar bariyer bulunduğunu vurgulayan İkinci, laflarını şöyleki tamamladı:

"Çünkü bakıyoruz tığ hissedar emek vermek yapıyoruz yahut hissedar ortağımızla bu arada hissedar emek vermek yaptığımızda benzeşim hissedar çalışmanın ayrıksı hissedar büyüklenme kabilinden yapıldığını baş döndürücü geç zamanda görebiliyoruz. Ar-Ge’ye ayırdığımız eşme baş döndürücü iri hissedar eşme değil. Ülkemiz açısından baktığımız iri hissedar eşme zorla arsıulusal anlamda baktığımızda ülkemizin Ar-Ge kaynağına ayırmış bulunduğu hisse kısıtlanmış bunu devimsel ve velut hissedar biçimde gitmek bizim meyve almamız açısından baş döndürücü önemli. Onun düşüncesince bu konudaki koordinasyonun, bilhassa yinelenmiş bulunan çalışmaların engellenmesi amacıyla az buçuk hâlâ artırılmasının, firmalarımız ortada da Ar-Ge koordinasyonu konusunda, iş evlilikleri mevzusundaki koordinasyonun az buçuk hâlâ yukarı seviyeye çıkartılmasını ego hakkıyla ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler