USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Rosi tekniği, kısırlık sorunu olan erkeğe, baba olma umudu veriyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Timur Gürgan, Round Spermatid Enjeksiyonu ”Rosi” tekniğiyle, "Artık tek bebek sahibi olma arzusu kalmayan, eş kısırlığı olan çiftlerde bebek sahibi olma umudunun doğduğunu gördük" dedi.

Rosi tekniği, kısırlık sorunu olan erkeğe, baba olma umudu veriyor
02-11-2021 11:15

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Timur Gürgan, erkeklerle ilişik döl olmama yahut kısırlıkla ilişik acemi gelişimleri Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Hakan Haliloğlu, Klinik Embriyoloji Uzmanı Dr. Halil Ruso ile baş başa 8. Üreme Tıbbi ve Cerrahisi Derneği Kongresi'nde arsıulusal bölgede ahenk getiren beraberinde lokma yaptıklarını dile getirdi.

Japonlarla 4 sene önceki başlattıkları projenin meyvelerini meslektaşlarıyla paylaştıklarını aktaran Gürgan, “Artık tek döl sahibi olma umudu kalmayan, eş kısırlığı olan çiftlerde döl umudunun doğduğunu gördük. Bazı adamların testislerinde tek meni yahut olmuş spermleri yok. Japonya'da, Prof. Dr. Atsushi Tanaka ile baş başa yaptığımız çalışmalarda adamların testislerinde, ufak tefek yahut değirmi denilen aktif spermlerin bulunarak, eşlerinin yumurtalarının döllenmesi esasına dayanıyor. Çok çetince beraberinde işlem. Ülkemizde de yapılmaya çalışıldı. Çok faziletkâr hamilelik oranının olabildiği belirtildi. Dünyada bu işlemin akıllıcasına tamamlandıktan çoğalma şuncacık hastaların faziletkâr beklentilerine kere açmış olduğu düşüncesince tekniğe sıkkın açılım getirdi. Bizim grubumuz şuanda bunları, arsıulusal seviyede yaparak, şuana derece 2 mevlit gerçekleştirdik. 3 tanede gebeliğimiz bitmeme ediyor” dedi.

"Gebelik şansı sağlayan beraberinde teknik"
Bu emekleri kongrede iftiharla sunduklarının altını çizen Gürgan, “Rosi, kullanılmamış hamilelik şansı olan beraberinde erkeğin, yüzdelik 15 ile 19 ortada hamilelik şansı sağlayan beraberinde teknik. Hiç spermi olmayan, testislerinde caba cümbüşlü yahut yaşlı başlı meni görülmeyen çiftlerde Rosi tekniğiyle akıbet elde ettik. Erkekle ilişik hastalıkların çözümünde Haliloğlu ve Ruso'nun hem Japonya'yla bununla yanında Türkiye'deki çalışmalarındaki ilmî emekleri ve sonuçlarıyla bunu elde ettik” diyerek konuştu.

"Ülkemizde de küsurat beraberinde problem"
Ahmet Hakan Haliloğlu ise, Rosi tekniğiyle ilişik olarak, “Erkek kısırlığı tamamı dünyada olduğu, devletimizde de git gide küsurat beraberinde problem. Erkek infertilitesinde tek meni olmama durumu, başta infertilite ile uğraşan çiftlerimizde muvaffakiyet şansını ehemmiyetli seviyede düşüren beraberinde problem. Bu hastalarımızda yapılacak işlemlerle beraber, meni bulunamadığı takdirde geçerli beraberinde yöntem. Tam yerine cümbüşlü ve yaşlı başlı hala gelmemiş kıray meni hücrelerini, hususi beraberinde çarpıcılık enerjisi ile aktive edip, koyu beraberinde laboratuvar ortamında, çabucak çok işlemle aktive ederek, yumurtanın döllenmesi esasına dayanıyor” ifadelerine toprak verdi.

"Sperm hücresi zararlı baylara umut"
Haliloğlu, meni hücresi yok erkeklerde, alışılagelen tulum döl tedavisine mucibince bağan beraberinde ihtimalle de olsa hamilelik şansı vermesi açısından Rosi'nin ehemmiyetli beraberinde formül bulunduğunun altını çizdi.

2015 senesinde baştan gündeme mevrut yöntemin 2 senedir Türkiye'de de uygulanmaya başladığını ayraç fail Haliloğlu, “Başarılı sonuçların alınmasıyla beraber, en azından meni hücresi zararlı kıray baylara düş vaat fail beraberinde yöntemdir” dedi.

"Eskiye mucibince kısırlık artıyor"
Erkek kısırlığının çoğalma nedenlerini mükemmel yerine söylemenin çetince olacağını tamlayan Haliloğlu,“ Çevresel faktörlerin ehemmiyetli bulunduğunu biliyoruz. Artık dolgun biçimde yaşıyoruz. Çevresel faktörlerle bu arada ışınım olsun, çevresel toksinler olsun baylarda meni sayısını ve standardını malasef biçimsiz yönde etkiliyor. Erkeklerde hâlâ emektar dönemlere mucibince hâlâ koyu kısırlığın görüldüğünü biliyoruz” diyerek konuştu.

"Canlı doğumumuz var, beraberinde gebelikte takibimizde"
Halil Ruso, infertilite menide tek meni görülmeme durumunun toplumda yüzdelik 1 oranında bulunduğunu kaydetti.
Kısırlık tedavisi gören çiftlere bakılınca bu oranın yüzdelik 15-20'lere derece çıkabildiğine yer veren Ruso, “Bu çiftler düşüncesince cerrahi beraberinde yolla meni arayışına gittiğimizde, meni bulma payı büyükçe yüzdelik 50'lerde. Yani bu çiftlerin yarısında meni çıkmayacaktır. Bu meni çıkmayan çiftlerin belirtik yüzdesi de izole beraberinde grup, bunların da yüzdelik 20-25'i oranında değirmi göze dediğimiz Rosi düşüncesince kullanabileceğimiz hücreler çıkabiliyor. Bu hücrelerle muhtemelen çivi hususi metotlarla, döllenmelerine araştırma görevlisi olduğumuzda, bu yumurtalarda yüzdelik 50 kabil beraberinde tozlaşma payı almak mümkün. Sonrasında geliştirilen embriyoları para aktarımı ettiğimizde ise tahminî yüzdelik 10-15 yöresinde hamilelik elde ediyoruz. Bunlardan da eve aktif döl sevk payı tahminî yüzdelik 8 dolaylarında gözüküyor. Bizde Türkiye'de bu teknikle aktif mevlit elde ettik. Bir parça bitmeme fail gebeliğimiz mevcut şuan için, ülke haricinde kovuşturmasına bitmeme ediyoruz. Birde aktif doğumumuz var. Bebeğimizde ve annesinde de rastgele beraberinde başağrısı görülmüyor” ifadelerine toprak verdi.

İsa Akar - Gazi Taş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler