USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizini Batı yarattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizini Batılı devletlerin yarattığını belirterek "20 sene Afganistan'da savaştılar demincek sınırda artık çok Afgan var. Belarus'un bununla tek hevesi yok." dedi.

Putin: Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizini Batı yarattı
13-11-2021 13:43
Moskova

Putin, Rossiya-1 mevki monitör kanalındaki Moskova.Kremlin.Putin programında, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizine bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Biden, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizinden şişman düşünce duyuyor

Krizle ait Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in birbirleriyle konuşmadıklarını hatırlatan Putin, "Ancak Lukaşenko ve Şansölye Merkel birbirleriyle konuşmaya hazırlar. Bunun yaklaşan birlikte gelecekte gerçekleşeceğini ve Avrupa Birliği (AB) ile AB'nin önde mevrut ülkeleriyle en azından Federal Cumhuriyet ile Belarus ortada bu çeşit aracısız dek kurulmasının kabil olacağını umuyorum. Bu baş döndürücü ehemmiyetli zira göçmenler Almanya'ya yöneliyorlar." sanarak konuştu.

Göçmen krizinin nedeni Batılı ülkeler

Göçmen krizinin nereden kaynaklandığını unutmamak gerektiğine dikkati çekici Putin, "Belarus mu bu probleminin öncüsü? Hayır, bunlar Batılı ülkelerin, Avrupalı devletlerin kendileri kabilinden yaratılan sebeplerdir. Bunlar, siyasi, askeri ve konuşu niteliktedirler. Askeri hasep zira hepsi Irak'ta askeri operasyonlara katıldı ve demin Irak'tan baş döndürücü sayıda Kürt sınırda. 20 sene Afganistan'da savaştılar demin sınırda henüz birlikte tomar Afgan var. Belarus'un bununla tek hevesi yok." ifadelerini kullandı.

Putin, bu göç hareketinin konuşu nedenleri bulunduğunu da belirterek Avrupa'da göçmenler düşüncesince ince erdemli toplumsal destek sunar bulunduğunu hatırlattı. Orta Doğu'da birlikte yer yağı ülkesinde çalışanların, Avrupa'da çalışmayan göçmenden henüz az kazandığına dikkati çekici Putin, bu nedenle insanoğlu düşüncesince Avrupa'nın alımlı olduğunu, Avrupa ülkelerinin bu politikaları güttüğünü dile getirdi.

Ayrıca Belarus-Polonya sınırındaki göçmenlerin Polonyalı asayiş güçlerince dövüldüğünü, başlarının üstünden silahla acı edildiğini, akşamları füru ve yüklü bayanların bulunmuş olduğu bölgede sirenler çalındığını ve projektörler kullandığını kail Putin, "Bu, Batılı komşularımızın tamamı politikasının temelinde yatan insancıllık fikirleriyle uyuşmuyor." sanarak konuştu.

Çözüm Belarus ile Avrupa devletleri ortada kurulacak temasta

Putin, hem Belarus hem Polonya hem Almanya bununla beraber öbür Avrupa ülkelerinin çıkarları doğrultusunda birlikte hal bulunması icap ettiğinin altını çizerek "Belarus yönetimi ile Avrupa’nın önde mevrut ülkelerinin yönetimi ortada aracısız temasın bu problemlerin çözümüne araştırma görevlisi olacağını umuyorum." dedi.

Rusya'nın, bahis konusu göçmen kriziyle hevesi olmadığını vurgulayan Putin, bu hususta kendilerine tek etmen göstermeden yazık yüklenmeye çalışıldığını, oysa Rus havacılık şirketlerinin bu insanları taşımadığını tabir etti.

Bu şahısların charter seferlerle taşındığını aktaran Putin, göçmenlerin Avrupa'ya nakli düşüncesince anne linkleri Avrupa'da mevcut belli grupların levent boylu süredir çalışkanlık gösterdiğini dile getirdi.

Rusya'nın Belarus'la askeri bölgede tatbikatlar çerçevesinde Belarus üstünde harp uçağı uçurduğunu anımsatan Putin, bu tatbikatları daim yaptıklarını, Batılı devletlerin de daim düzenlenen ve hesapsız değişik türlerde tatbikatlar yaptığını hatırlattı.

Lukaşenko, Avrupa’ya katıksız gazı stabil emri verebilir

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'nun, Avrupa'ya revan Rus katıksız gazını kesebileceğine bağlı ifadelerini de değerlendiren Putin, güzel birlikte obje olmamasına karşın Lukaşenko'nun belli bunu yapabileceğini, bu hususta kendisiyle konuşacağını tabir etti.

Ukrayna'nın 2008'de Avrupa'ya revan katıksız gazı kestiğini hatırlatan Putin, "Teorik yerine tabii Lukaşenko transit ülkenin mevki başkanı yerine belli Avrupa'ya bulunan arzımızı boğazlamak düşüncesince emir verebilir. Her ne derece bu, transit sözleşmemizin ihlali olsa da ümit ederim bu noktaya gelmez lakin birlikte taraftan da daim ona (Lukaşenko'ya) dirlik acemi yaptırımlar uygulamakla yıldırma ediyor ve uyguluyorlar. Ancak bu, Avrupa'nın enerjisine, Avrupa'nın erke sektörüne şişman dokunca verecek ve birlikte transit dünya yerine Belarus ile ilişkilerimizin büyümesine katkıda bulunmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Rusya Karadeniz'de hali mübalağa etmek istemiyor

Karadeniz'deki Amerika ve NATO askeri tatbikatları ile ait de mütekellim Putin, bu tatbikatların hesapsız gerçekleştirildiğini, hoppadak çelimli sefine gruplarının değil, mühim uçaklar karışma iklim araçları kullanıldığını vurguladı.

Bu uçakların mühim silahlar taşımasının kendileri düşüncesince "ciddi birlikte düzlük okuma" olduğuna dikkati çekici Putin, "Savunma Bakanlığımızın Karadeniz'de yazı dışı manevra temin önerisi var. Ancak bunun akla yatkın olmadığına ve orada ekleyerek hali mübalağa etmek gerekmediğini düşünüyorum. Bu nedenden Rusya Savunma Bakanlığı hoppadak orada sefine ve uçaklara zevcelik etmekle sınırlanmış iş yapıyor." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler