USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Meslek lisesinde geliştirilen telefon uygulamasıyla ekincilik zararlıları belirleme ediliyor

İnegöl'de terbiye sağlayan Hacı Sevim Yıldız 1 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, sarıklı ve öğrencilerin geliştirdiği telefon uygulamasıyla fotoğrafı düzene yüklenen ekincilik zararlıları üzerine bilgelik veriliyor ve uğraş şekilleri anlatılıyor.

Meslek lisesinde geliştirilen telefon uygulamasıyla ekincilik zararlıları belirleme ediliyor
08-10-2021 12:04
Bursa

Okulun enformatik teknolojileri sektörünün işlik şefi Musa Selman Kunduracı danışmanlığında öğrencilerin de katkılarıyla hazırlanmakta olan "Agripest" isminde uygulama, yoğun öğrenme yöntemlerini kullanarak çalışıyor. Fotoğrafı çekilen yada telefonun, tabletin galerisinden düzene tanımlanan haşerat ilişkin bilim alınabiliyor. Program, verdiği bilginin yanında böceklerle uğraş yöntemlerini de anlatıyor.

Patent başvurusunda bulunulan program, infaz marketlerinden indirilerek internetsiz müşterek halde de kullanılabiliyor.

Proje danışmanı ve Hacı Sevim Yıldız 1 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı Atölye Şefi Musa Selman Kunduracı, AA muhabirine, ekincilik teknolojileri sektörü ilişkin düzentileme yaptıklarını söyledi.

Okulda öğrencilere programlama dalında terbiye verdiklerini özetleyen Kunduracı, yoğun öğrenme yöntemlerini öğrencilerle ibret adına işlediklerini, bileşimli zeka derslerinde de acemi teknolojileri öğrettiklerini dile getirdi.

TEKNOFEST'te de 450 plan arasından bitiş evresindeki 30 plan arasına kaldıklarını tamlayan Kunduracı, şunları aktardı:

"Yaptığımız izlence başta çiftçilere yönelik, tarımda etkin yada bu işi uğraşı adına edinmiş şahıslara yönelik, ekincilik zararlılarını yoğun öğrenme yöntemleriyle önleyen müşterek uygulama. Kullanıcılar müşterek tarlada yada bahçelerinde karşılaştıkları böcekleri, programa kamerayla çekerek yada şimdi ilkin çektilerse galeriden yükleyerek programın algoritması yardımıyla böceği belirleme ediyor. Böceği belirleme ettikten sonraları da kullanıcıya bu kurt ilişkin bilim veriyor, kurt zararlıysa bununla nite uğraş edilir, bunları söylüyor. Bunları yaparken de detayları dernekevi data tabanından genel ağ bağlantısı olmadan, rastgele müşterek müsaade olmaksızın yapıyor zira kullanıcının gittiği yerde genel ağ bağlantısı olmayabilir. Bu bilgilere internete bağlanmadan erişebilmesi lazım. Şu anda Türkiye'de en baş döndürücü ürün tahsil edilen ekincilik ürünlerinin ekincilik zararlıların belirleme ettik, programımıza bunları ekledik."

Kunduracı, ilerleyici etaplarda programı geliştirmeyi planladıklarını kaydederek, "Program dair baş döndürücü müspet tepkiler aldık. Özellikle tarımla uğraşan insanlar, baş döndürücü hayır buldu uygulamalarımızı. Lise kategorisinde bu işi yapmamızı beğendiler. Gelenlerden birtakım tavsiyeler de aldık, nebat tanışıklık gibi. Biz de bu dönütleri dikkate alacağız." dedi.

"Teknolojide önde peyda buyurmak istiyorsak üretmemiz gerekiyor"

Okul müdürü Kemal Akbaş da okulda üç meydan bulunduğunu, enformatik teknolojileri sektörünün yanı sıra, elektrik-elektronik teknolojisi ile özişler teknolojisi sahalarında da öğrencilerin tahsil gördüklerini belirtti.

Okulda imal edilen planların mesleksel eğitimin müşterek başarısı bulunduğunu özetleyen Akbaş, "Ülkemizin bilimine, ilmine ulama bildirmek üzere şimdi güzel planlar gerçekleştirmek düşüncesince elimizden geleni yapacağız. Mesleki terbiye müşterek ülkenin lokomotifidir, üreten müşterek dünya peyda buyurmak istiyorsak, teknolojide önde peyda buyurmak istiyorsak üretmemiz gerekiyor. Ülke adına da mesleksel öğrenime sonuç zamanlarda iri müşterek envestisman yapılıyor. Biz de TEKNOFEST kadar organizasyonlara katılarak hem mesleksel eğitimi şimdi ileriye sevk açısından bununla beraber öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi motivasyon buyurmak açısından elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Projede arazi meydan öğrencilerden 3. dershane talebesi Erol Akdeniz ise okula önce başladığı seneden buyana yazılım derslerimizi gördüğünü belirtti.

Tarım dair çalışanlar düşüncesince hayır olduğuna inandıkları izlence geliştirdiklerini tabir fail Akdeniz, "Bu uygulamaların gelecekte bizleri baş döndürücü güzel bölgelere getireceğini düşünüyorum. Yaptığımız planlar bizim müşterek deneme oluyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler