USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lübnan'da fahiş fiyatlardan çevre vatandaşların bir çok sağlık hizmeti alamıyor

Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Genel Müdürü Muhammed Kerki, 'En benzeyen sürede lazım tedbirler alınmaz ise otama ve çıkar yol elden zenginlere hususi olacak.' dedi.

Lübnan'da fahiş fiyatlardan çevre vatandaşların bir çok sağlık hizmeti alamıyor
15-10-2021 12:55
Beyrut

Ekonomik krizle boğuşan ve sağlık felaketiyle gönül rahatlığı karşıya küsurat Lübnan'da "fahiş" sayrılarevi ve derman harcamalarını ödeyemeyen vatandaşların şişman ortak bölümü sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor.

Farklı ilmek ve mezheplere mebni politik bölünmeler açısından iyice kırılgan yapıya erbap Lübnan'da ekonomi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan beri en şişman krizi yaşıyor.

Döviz akışkanlık hastalığına ilişkin kendisine ortak süredir bitmeme fail sıvıyakıt krizi, sağlık ve muvasala özellikle edinmek kıl payı yaşamı nice bölgede menfi etkiliyor.

Yerel mülk ünitesi Lübnan lirası ise Merkez Bankası mobilyasız çakılı tutsa da bankalarda ve karaborsada bedel kaybıyla farkı kurlarda muamelat görüyor. Merkez Bankasının belirlediği resmi seviye 1510 lira, bankalardaki muteber seviye 3 bin 900 iken, karaborsada 1 dolar kısaca 18 bin liradan muamelat görüyor.

Yerel mülk biriminin bedel kaybetmesi ve sigorta kurumlarının, hastanelerin koşut seviye üstünden listelediği fiyatlar dolayısıyla sağlık giderlerini karşılayamamış olması kararı halkın şişman bölümü sağlık felaketiyle gönül rahatlığı karşıya. Vatandaşlar, hastanelerin çabucak zenginlere görev sağlayan ortak kuruluşa dönüşmesinden ide ediyor.

Ulusal Sosyal Sigorta Fonu nüfusun kısaca yüzdelik 35'ine sağlık güvencesi sağlıyor

Sağlık dalında içtimai garanti sağlayıcı en şişman büyüklük kurumlarından Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Lübnan nüfusunun kısaca yüzdelik 35'ine sağlık güvencesi sağlıyor.

Çalışma Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Sosyal Sigorta Fonunun hizmetlerinden amme ve hususi bölüm personellerinin beraberinde doktorlar, öğretmenler, göçüm ve otobüs sürücüleri kadar topluluğun başka kesimleri de yararlanıyor.

Fonun gelirleri, bütün sağlık harcamalarının yüzdelik 25'i kendisine kestirim edilen büyüklük katkılarına ek kendisine çalıştıran ve ücretli çeşidinden ödenen maaş ulama paylarına dayanıyor.

Sigorta Fonu, sağlık giderlerinin yüzdelik 90'ını karşılarken yurttaş yüzdelik 10'luk tarafını ödüyor. Ancak domestik mülk biriminin dolar karşısında bedel kaybetmesinin arkası esna yüzdelik 10'luk bu tike on milyonlarca lirayı bulabiliyor. Nitekim hastaneler, sağlık hizmetlerini, zaman 18 bin bulunan koşut piyasadaki dolar kuruna gereğince fiyatlandırırken Sigorta Fonu 1510 liralık bulunan resmi mobilyasız asal almakta.

Vatandaş cerrahi müdahale edinmek düşüncesince evini kıymak mecburiyetinde kalıyor

Bazı yurttaşlar cerrahi müdahale harcamalarını boşaltmak düşüncesince konutlarını kıymak mecburiyetinde kalıyor. Satacak malı veya birikimi olmayanlar ise sağlık hizmetlerinden yoksun oluyor.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonunun 3 Eylül'de yayımladığı tutanağa göre, Lübnan halkının yüzdelik 74'ü fukaralık sınırı altında yaşıyor.

Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Genel Müdürü Muhammed Kerki, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, sayrılarevi ve başka sağlık alanlarındaki hizmetlerin, arı zenginlere görev sağlayan ortak piyasaya dönüşmesinden ide edildiğini söyledi.

Kerki, sağlık dalında yaşadıkları krizde domestik mülk birimindeki bedel kaybının şişman tesiri olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü Ulusal Sosyal Sigorta Fonu, 1510 bulunan resmi dolar kurunu asal alıyor. Hastaneler ise tıbbi takım ve materyallerin maliyetini, koşut piyasadaki dolar mobilyasız (18 bin) üstünden hesaplıyor." dedi.

Bazı hastaneler, ifa gücü sıfır hastaları onama etmiyor

Her gündüz aşırı sayıda vatandaştan hastanelerin istem etmiş olduğu fiyatlarla ilgilendiren yakınma aldıklarını tamlayan Kerki, "Geçenlerde ortak hastane, önsezi ameliyatı düşüncesince mevrut ortak vatandaşa 160 milyon liralık (8 bin 888 dolar) satmaca çıkarmış. Bu vatandaşın 1 milyon lirası bile yok. Bu insan deminden tedavisi düşüncesince ya evini satacak veya senelerdir çalışmasına cevap alacağı tazminatı döşemek mecburiyetinde kalacak." dedi.

Kerki birtakımı hastanelerin ifa gücü sıfır insanları onama etmediği düşüncesince hastaların yaşamının korku altında bulunduğunu ve donsuz insanların sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını anlattı.

Ülkenin şişman ortak sağlık felaketiyle gönül rahatlığı karşıya olduğuna dikkati çekici Kerki, "En andıran sürede mukteza tedbirler alınmaz ise otama ve derman çabucak zenginlere hususi olacak. Çoğu ilacın fiyatı 8 büküm yükseldi. Zaten birtakımı ilaçlar stoklarda kalmadı. Lübnan halkı ilaçlarını bile alamıyor. Bazı yurttaşlar da yandaki ülkelerden gerçekleştirme etmeye çalışıyor." ifadesini kullandı.

Kriz düşüncesince hal önerileri

Yetkililere bu krizin çözümü bağlamında üç teklif sunduklarını aktaran Kerki, iş veren, büyüklük ve çalışanların Sigorta Fonuna ödedikleri primlerin arttırılması ve güvence limitlerinin yükseltilmesi önerisinde bulunduklarını kaydetti.

Lübnanlı çıkışlı başka önerilerini de şöyleki sıraladı:

"İkinci olarak; ülkedeki 136 hususi hastaneyle karşılaştırıldığında tutarları hâlâ makul ve onama edilmektedir bulunan 29 büyüklük hastanesinin genişletilmesi ve etkinleştirilmesini, üçüncü teklif kendisine ise alkol, tütün, motorin ve vatandaşların sağlığına dokuncalı başka maddelere hususi rüsum uygulanması ve buradan elde edilmiş gelirin devlete ilişkin sigorta kurumlarına aktarılmasını gündeme getirdik."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler