USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'den Doğu Akdeniz'de gerginliği artırıcı girişimlerde mevcut Rum kesimine tepki

KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz'de gerginliği artıracak bir tane yandaş faaliyetlerini sürdüreceği anlamında açıklamalarda mevcut GKRY'ne aksülamel göstererek, alanda yapılacak çalışmalara bağlı teşrikimesai çağrılarını yineledi.

KKTC'den Doğu Akdeniz'de gerginliği artırıcı girişimlerde mevcut Rum kesimine tepki
03-10-2021 15:00
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı kabilinden meydana getirilen kayıtlı açıklamada, Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz’de gerginliği tırmandırıcı faaliyetlerine ilgi çekildi ve uyarılarda bulunuldu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yetkililerinin düzenlilik tahakkümcü vizyonunun tesiri altında açıklamalarda bulundukları tamlanan açıklamada, Rumların, hüküm kanalıyla gasbettikleri siyasal statüyü bitmeme yol açmak düşüncesince KKTC'yi ve Türkiye'yi suçladığı, Kıbrıs'ta ve bölgedeki sulh ile istikrarı zılgıt eden, gerginliği artırıcı icraatlarına bitmeme etmiş bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, "İlgili topu topu tarafların bildirme etmiş bulunduğu kadar Kıbrıs Ada'sı etrafındaki katıksız kaynaklar, dü çecik aittir. Kıbrıs Türk halkının bu kaynaklara ilişikli hakkı hemen maddesel şekilde değil, bu kaynakların yönetimine de şamildir. Kıbrıs Türk tarafı katiyen haklarının Kıbrıs Rum tarafınca gasbedilmesine ve halkımız namevcut sayılarak bu kaynakların yönetilip biricik yandaş kullanılmasına müsaade vermeyecektir. KKTC şekilde bu kaynaklara ilişikli Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) muktezi imtiyazlar ve lisanslar verilmiştir ve ek şeriklik bu doğrultuda türkiye namına çalışmalarına bitmeme edecektir." ifadeleri kullanıldı.

Hem Ada'yı bununla beraber alanı ilgilendiren, KKTC kabilinden Kıbrıs Rum liderliğine meydana getirilen teşrikimesai çağrısı ve bu doğrultuda masaya koyulan 13 Temmuz 2019 günlü hidrokarbür kaynakları mevzusundaki iş donanmasına müteveccih önerinin geçerliliğini koruduğu vurgulanan açıklamada, bu önerinin ağız ağıza kazan-kazan felsefesiyle üretildiğini ve eş alt kurul kurularak, dü çecik da ek bulunan erke kaynakları ilişkin beraberce düzenlilik verilmesine olanak verecek borda bordaya düzenek yaratacağı kaydedildi.

İş donanması teklifini elinin tersiyle iten, yüklülük siyasetini sürdürmeye ilişikli adımlarına bitmeme fail Rum liderliğine muktezi yanıtın verileceği vurgulanan açıklama, şu şekilde bitmeme etti:

"Buradan açıkça çağrımızı hem Kıbrıs Rum liderliğine bununla beraber ek topu topu taraflara yineliyoruz, katıksız kaynaklara ilişikli teşrikimesai çağrımıza dinleyin ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden meydana getirilen ve Ada'daki dü tarafın denktaş statüyle arazi alacağı diyalekt erke konferansı önerisine müspet cevap verin. AB'nin de organizasyonunda gösteriş alacağı böylesine borda bordaya konferans, ek topu topu yan ve paydaşları borda bordaya araya getirecek ve farklılıkların diplomatlık kanalıyla aşılmasına olanak yaratacaktır. Burada AB'ye sakıt borda bordaya fariza henüz vardır. Bu da AB'nin şopar üyesi bulunan GKRY'ne muktezi ikazları yaparak diplomatlık dolayısıyla girmelerini isteklendirme etmektir."

Kıbrıs Türk tarafının hem Kıbrıs'ta bununla beraber bölgemizin zenginlik ve istikrarı düşüncesince iş donanmasına rastgele devir açıkça bulunduğu tabir edilen açıklamada, bu konuş korunurken, hem Türkiye'nin bununla beraber KKTC'nin haklarının namevcut sayılacağı rastgele borda bordaya teşebbüse de müsaade verilmeyeceği borda bordaya defa henüz yinelendi.

"Rum tarafının biricik yandaş faaliyetleri Kıbrıs Türk halkının haklarının da ihlali anlamına gelmektedir"

KKTC Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada ise GKRY'nin Malta bayraklı ve İtalyan sahipli borda bordaya sefine ile 3 Ekim'de Doğu Akdeniz'de hidrokarbür araştırması başlatacağını, teşrinisani ayında ise Ada'nın güneyinde sondalama emek vermesi yapmayı planladığını da açıklamış bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Rum tarafının bu biricik yandaş faaliyetleri Kıbrıs Türk halkının haklarının da ihlali anlamına gelmektedir. Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’deki gerginliği tırmandıran saldırgan tavırlarına karşın Kıbrıs Türk tarafı, evvel günden itibaren, uzlaşma ve teşrikimesai önerileri yapmıştır. Kıbrıs Türk tarafının hidrokarbür kaynaklarına bağlı 13 Temmuz 2019 günlü şümullü teşrikimesai önerisi hala masadadır. Diyalog ve teşrikimesai düşüncesince göz boncuğu devir geç değildir." ifadeleri arazi aldı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de çıkarı mevcut ek topu topu tarafların katılımıyla şümullü borda bordaya konuşma toplanması önerisinin depar belgesi alternatifini ayraç fail sonuç adım ehemmiyetli borda bordaya teşebbüs bulunduğu vurgulanan açıklamada, Rum tarafının bu konudaki yaklaşımının ise rastgele devir müspet önerilere kulak kapamak ve körükleyici faaliyetlerini bitmeme etmek bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Kıbrıs Rum yönetiminin biricik yandaş faaliyetleri, Kıbrıs Türk halkının hakları indinde Türkiye'nin anne kara sahanlığını da ihlal etmektedir. Kıbrıs Türk tarafı şekilde teşrikimesai çağrımızı bu vesileyle borda bordaya defa henüz hatırlatırız. Rum tarafının biricik yandaş faaliyetlerle haklarımızı ihlal etmeye sürdürmesi biçiminde ise anne yurt Türkiye ile beraberce kararlılıkla eş bedel ve senkronik adımlar atmaya bitmeme edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler