USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de tansiyonu artırmasına aksülamel gösterdi

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz'de baştan yegâne yönlü adımlar atmaya başlamış olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) reaksiyon göstererek bunun benimseme edilemez bulunduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de tansiyonu artırmasına aksülamel gösterdi
05-10-2021 13:01
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) kabilinden Nautical Geo araştırı gemisinin faaliyetlerine müteveccih 29 Eylül 2021'de NAVTEX (Denizcilere Duyuru) yayımlanması ve Malta bayraklı, İtalyan sahipli Nautical Geo'nun 3 Ekim 2021'de çalışmalarına başlaması ve Rum makamlarının müşterek tane cepheli taharri programlarının baştan başlamış olacağı açıklamasına değgin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Rum tarafının hidrokarbür kaynaklarının araştırılması dair takındığı tavrın akıllıcasına olmadığını anlatım fail Tatar, Kıbrıs'ta müşterek barışma olmaksızın bu kabilinden çalışmaların riskli bulunduğunu vurguladı.

Rum yönetiminin güya Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hemen namına aitmiş kabilinden davrandığını ve Kıbrıs Türk halkını bulunmayan farzımuhal faaliyetlerde bulunduğunu tamlayan Tatar, bunun şişman müşterek adaletsizlik bulunduğunu anlatım etti.

Tatar, Kıbrıs'ta müşterek barışma olmamasına karşın burada dü ayrı halkın bulunduğunu kâffesi dünyanın bildiğini vurguladı.

Türk tarafının acemi yöntem gereği, Kıbrıs'ta hâkim denklik temelinde dü devleti savunduğunu ve bunu rastgele platformda dile getirdiğini ayraç fail Tatar, şunları kaydetti:

"Kıbrıs'ta müşterek barışma olmaksızın ne mümkün da Rumlar karışma ettikleri Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kullanarak Ada'nın etraflı zenginliklerini kendilerine aitmiş kabilinden yönetmeye çalışıyorlar? Rum kesiminin, huzursuzluğun artmaması düşüncesince hakeza faaliyetlerden (tek cepheli taharri çalışmaları) ırak durması lazım. Bunlarla teşrikimesai karşılayıcı devletlerin de bizim söylediklerimizi de dikkate almaları gerekir. Aksi takdirde Türkiye ile yaptığımız istişareler sonucunda, bizim de benzeri adımlar atmamız bahis konusu olacak. Mavi Vatan'daki haklarımıza erbap adam olmak yoluyla bu kabilinden çalışmalara (hidrokarbon arama) başlamamız gündeme gelecek. İşi kışkırtan taraf, Kıbrıs Rum kesimidir."

Türk ana kara sahanlığına müsaadesiz giriş teşebbüsünde mevcut Nautical Geo araştırı gemisinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına değgin unsurlarca Türk ana kara sahanlığının dışına çıkarılmasını ve Türkiye'nin bu tavrını durumunda bulunduğunu vurgulayan Tatar, Türk tarafının bu mevzularda ne derece ağır bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Tatar, BM'nin Kıbrıs'taki ortalık ortada eş müşterek mefruşat hatırlamak düşüncesince çabaladığını fakat Rum tarafının müşterek tane cepheli çalışmalarla gerginliği artırdığına ayraç etti.

"Kimsenin bu kabilinden gerginliklerden kâr sağlayacağını düşünmüyorum"

Rum tarafının Doğu Akdeniz'deki hidrokarbür kaynaklarının aranması noktasındaki müşterek tane cepheli adımlarının ikrar edilemez olduğuna ayraç fail Cumhurbaşkanı Tatar, şu şekilde bitmeme etti:

"Dünyada da bu meseleler iş birliği, el donanması ve ahbaplık zemininde yürütülüyor. Rumların, Kıbrıs'ta müşterek barışma olmaksızın bu kabilinden zenginliklerin araştırılması faaliyetlerinden ırak durmaları lazım. İnadına yapıyorlar, muhtemelen ki arkalarını sıvazlayanlar var. Bu arkalarını sıvazlayanların da Türk tarafının verdiği ikazları dikkate alması gerekmektedir. Aksi takdirde potansiyel farkı elan aşkın arttığında, bırakın şümullü hal çalışmalarını, işler, eskisinden elan çirkin müşterek noktaya gidecek. Bu da beni üzüyor. Kimsenin bu kabilinden gerginliklerden kâr sağlayacağını düşünmüyorum."

Tatar, Doğu Akdeniz'de doğal kavara yağı lambası lambası bulunması halinde, bu gazın Avrupa'ya aktarılması dair en tehlikesiz güzergahın Türkiye bulunduğunu da laflarına ekledi.

Rum kesiminin, acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla Nisan 2020'de ertelenen Doğu Akdeniz'de anons etmiş olduğu güya sınırlanmış kazançlı bölgedeki (MEB) taharri programlarının baştan başlayacağını duyurması, alanda acemi müşterek huzursuzluğa kez açtı.

Rumların müşterek tane cepheli hamleleri sonucunda Doğu Akdeniz'deki potansiyel farkı baştan tırmanmaya başladı. Türkiye ve KKTC makamları, Rumları müşterek tane cepheli aşama atmamaları dair uyararak teşrikimesai çağrılarını yineliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler