USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran Cumhurbaşkanı Reisi: 'ABD, yaptırım uygulamayı yeni savaş aracı olarak kullanıyor'

ABD'nin New York kentinde birleşen Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda mütekellim İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD'nin Irak ve Suriye'deki varlığının semt güvenliğine zılgıt oluşturduğunu belirterek, ABD'nin yaptırımları müşterek savaş aracı olarak kullan

İran Cumhurbaşkanı Reisi: 'ABD, yaptırım uygulamayı yeni savaş aracı olarak kullanıyor'
21-09-2021 23:55

ABD'nin New York kentinde müşterek araya mevrut Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'na İran'ın başkenti Tahran'dan videoteyp konuşma yöntemiyle eklenmiş bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, BM Genel Kurulu'ndaki geçmiş konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında, ABD'nin emniyetsiz müşterek mevki bulunduğunu tamlayan Reisi, "ABD halkının kurultay binasına müteveccih saldırısı, ABD uçaklarından ağabey sakıt Afganların görüntüleri, ABD'nin ne derece emniyetsiz müşterek diyar bulunduğunun ispatıdır. Batılı devletlerin ve ABD'nin kişi politikalarını öteki milletlere dayatma devri bundan sonra bitmiştir" ifadelerini kullandı.

"ABD, yaptırım uygulamayı yeni savaş aracı olarak kullanıyor"

ABD'nin yaptırımları müşterek savaş aracı olarak kullandığını bildiren Reisi, "ABD, kişi dirim alternatifini değiştirmesi gerekirken, dünyaya huzur savaş alternatifini değiştirdi. ABD, yaptırım uygulamayı yeni savaş aracı olarak kullanıyor. Bu bası ve savaş metodu yeteneksiz olmuştur" diyerek konuştu.

"ABD, Irak ve Suriye'den çıkmayacak, bilakis çıkartılacaktır"

ABD'nin Irak ve Suriye'deki varlığının semt güvenliğine yıldırma oluşturduğunu ve alanda demokrasinin tesisi düşüncesince en şişman bariyer bulunduğunu aktaran Reisi, ABD'nin bölgeden çıkartılması icap ettiğini kaydetti. Reisi, "ABD, Irak ve Suriye'den çıkmayacak, bilakis çıkartılacaktır. ABD'nin dünyada müşterek numara bulunduğu yahut emektar gücüne dönerek dönmediğinin tek önemi ve anlamı yok. Aklı başlangıcında bulunan değişmeyen alıcılar, kendilerine güvenen milletlerin şişman devletlerden hâlâ çelimli olduklarını göreceklerdir" dedi.

"ABD'nin insanoğlu haklarını ihlal fail birleştirme cinayetlerinin BM kayıtlarına geçmesini istiyorum"

Konuşmasında, güneş tacı virüs (Covid-19) salgını sürecinde ABD'nin uyguladığı yaptırımların şişman müşterek kıya bulunduğunun altını çizen Reisi, "Kur'an'da zalimlerin 2 asliye ayrıcalığı bulunduğu belirtiliyor. Doğanın namevcut edilmesi ve genosit yapmak. İran olarak afiyet ve tabiatın korunması dair tek yaptırımın ve engelin konulmamasını öneriyoruz. Ben, İran milletinin mümessili ve ülkemdeki milyonlarca mültecinin adına, ABD'nin insanoğlu haklarını ihlal fail birleştirme cinayetlerinin BM kayıtlarına geçmesini istiyorum" ifadelerine arsa verdi.

"Tüm semt ülkelerinin bağımsızlık, muvazene ve arazi bütünlüklerini savunuyoruz"

ABD'nin İran'a müteveccih yaptırımlarının, İran petrolünün millileştirildiği tarihten itibaren başladığını ve bugüne derece bitmeme ettiğini bildiren Reisi, "Biz kişi sahamızda ecnebi tek güçlükle dahil etmeyeceği lehçe müşterek düzenek ve işbirliğinden yanayız. Tüm semt ülkelerinin bağımsızlık, muvazene ve arazi bütünlüklerini savunuyoruz. Bölge devletlerinde muvazene ve güvenlik ortamı fakat el iradesinin sağlanması ile oluşabilir. Bu sebeple semt ülkelerine müteveccih ecnebi güçlerin nehiy ve saldırıları sonuç bulmalıdır" biçiminde konuştu.

"ABD yaptırımları tahammül sözünü adına getirmiş değil"

İran'a müteveccih ABD çeşidinden muteber bası politikalarının yeteneksiz bulunduğunu kaydeden Reisi, çekirdeksel anlaşmanın ABD çeşidinden ihlal edildiğini belirterek, "Tüm muhit anlaşmadaki taahhütlerine art dönmelidir. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun 15 tutanağı da İran'ın anlaşmaya ilişkin bulunduğunu gösteriyor. Fakat ABD yaptırımları tahammül sözünü adına getirmiş değil" diyerek konuştu.

Ayrıca, ABD'nin tek lafına güvenmediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Reisi, İran çıkarına olacak müşterek müzakereyi desteklediklerini belirterek, "Bizim İran olarak defans öğretilerimizde atom silahı yahut çekirdeksel tabanca diyerek müşterek bilinçlilik yok. Fakat hepsi yaptırımların kaldırılacağı müşterek mütalaa periyodunu destekleriz" dedi.

Aynur Sena Çabuk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler