USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İnternetteki sıkılma donör istimara ve söylentiler de 'siber zorbalık' namına değerlendiriliyo

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, genel ağ üstünden meydana gelen linç, karalama, şantaj, hususi sahn ifşası ve bebek tacizi ve yanay taklidi üzere eylemlerin siber zorbalık kapsamında bulunduğunu ve kabahat bulunduğunu bildirdi.

İnternetteki sıkılma donör istimara ve söylentiler de 'siber zorbalık' namına değerlendiriliyo
04-11-2021 11:45
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AA muhabirine, UNESCO'nun okullarda, siber zorbalık da karışma iktisap etmek neredeyse çeşit mevzuları gündeme gelmek düşüncesince belirlediği "Şiddet ve Zorbalıkla Mücadele Günü" nedeniyle değerlendirmede bulundu.

Siber zorbalık dair üstünde uzlaşılmış biricik müşterek tarif olmamakla birlikte, Avrupa Parlamentosunun çalışmasıyla meydana getirilen tanımlardan derlenen eş özellikler olduğunu anlatım fail Koç, "Çocuklarımız bundan hakeza sayısal dünyanın süresince büyüyorlar. Bu bölgede onların güvenliğini peylemek ise akıllıca bilinçlendirmekten geçiyor. Siber zorbalıkla savaşım düşüncesince önemsiz yaşta bilinçlendirme önemli. Bu durumla karşılaşıldığında ne yapmamız icap ettiğini ilk kılıç dobra bilmeliyiz ki çocuklarımıza da dayanıklı olup öğretebilelim." dedi.

Siber zorbalığın müşterek ad yahut müşterek kol çeşidinden enformatik ve yazışma teknolojilerinin kullanımıyla gerçekleştirildiğini özetleyen Koç, psikolojik, namzet yahut yazılmış hüküm şekli bulunan bu fiilin, mağduru kendisini savunamayacak konumda bıraktığını söyledi.

Koç, siber zorbalığın enstantane mesajlaşma servisleri, toplumsal komünikasyon araçları platformları, devir içi forumlar ve oyunlar kadar şahısların birbirleriyle etkileşime girebildiği vesait üstünden yapıldığına dikkati çekerek, "İnternet üstünden meydana gelen aşağılama, linç, karalama, tehdit, şantaj, hususi avlu ifşası ve bebek tacizi ile siber izlem ve yanay taklidi kadar eylemler siber zorbalık kapsamındadır ve suçtur." sanarak konuştu.

Siber zorbalık düşüncesince nice eylemi havi yapı kavram denilebileceğini vurgulayan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

"Siber zorbalık suçu düşüncesince kanunlarda tanımlanmış biricik müşterek hisse senedi yahut zeval tipi bulunmamakla birlikte, eylemin ihtiva ettiği zeval tipine uyarınca ayrımlı cezalar öngörülmektedir. Türk Ceza Kanunu'nda planlı suçların müşterek bölümü enformatik teknolojilerinin kullanılması aracılığıyla işlendiğinde siber zorbalık kapsamında değerlendirilmekte ve faillere erinç bahis konusu anayasa maddelerindeki yaptırımlar uygulanmaktadır."

"Siber zorbalık eylemini saklamayın"

Yaygın namına karşılaşılan siber zorbalığa, "incitici yahut hicap donör yorum, dedikodu yahut görüntülerin devir içi yayınlanması", "başkasına ilişik yakışıksız görüntülerin devir içi paylaşımı", "iftiranın devir içi yayınlanması", "bir bireyin ırk, din, budunsal öge yahut başka ferdî özelliklerine bağlı tiksinti kırcı içeriğin devir içi yayınlanması", "başkası kendisince keskin ifadelerin arazi almış bulunduğu müşterek web sitesinin açılması", "başkasına gözdağı mesajları yollanması, hakarete vasıl ifadeler kullanılması", "bir bireyin sayısal ortamlarda ruh bilimsel dokunca verecek halde ısrarla izlem edilmesi", "başkasının adı ve fotoğrafı kullanılarak gerçek olmayan toplumsal komünikasyon araçları hesabının açılması", "başkasının kendine dokunca vermesi yahut intihar etmesi düşüncesince isteklendirme edici söylemlerin devir içi yayınlanması" fiillerinin dayanıklı namına gösterilebileceği bilgisini veren Koç, bunlara erinç yapılması gerekenleri de şöyleki sıraladı:

"Siber zorbalar sizin yanıt vermenizi ister. Bu vaziyette rahat olup yanıt vermeyin. Siber zorbalığa misillemeyle yanıt verildiğinde kıygın siber zorba pozisyonuna geçmekte ve bu da siber zorbalığın artarak bitmeme etmesine sebep olmaktadır. Siber zorba ile iletişiminizi kesin, onu engelleyin ve hesaplarınızı korumaya alın. Kanıt sayılabilecek görüntülük görüntüsü, mesaj, neva kaydı kadar herhangi müşterek çeşit bilgiyi kesinlikle saklayın. Siber zorbalık önleyen hesabı ek platforma kesinlikle yakınma edin. Siber zorbalık eylemini saklamayın. Durumu aileniniz, öğretmeniz yahut müşterek yakınınızla paylaşın. Ebeveyn namına evladınızın siber zorbalıkla karşılaştığını ayırt ederseniz çocuğunuzla rahat müşterek halde yazışma kurun. Bilgisayar, el telefonu ve başka teknolojik vesait düşüncesince akla yatkın yararlanma kuralları belirleyin. Çocuklarınızı, paylaştıkları içeriklerin kimler çeşidinden görüntülenebileceği ve tanımadıkları kişilerle toplumsal ağlarda da olsa iletişime girmenin riskleri hikayelerinde bilgilendirin."

Koç, bunların dışındaki siber zorbalık fiilleri zeval unsuru içerebildiğinden, hakeza hallerde başka suçlarda bulunduğu kadar durumun kanıtlarıyla bu arada kolluk merkezlerine yahut cumhuriyet savcılıklarına bildirilmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler