USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İkinci İntifada'nın bayrak adı Muhammed Durra'nın öldürülmesinin üstünden 21 sene geçti

İşgal altındaki Filistin topraklarında İsrail'e üzerine 2000 senesinde yarık sağlayan İkinci İntifada'nın bayrak isimlerinden 11 yaşındaki Muhammed'in kâffesi dünyanın gözleri uğrunda İsrail askerlerinin açmış olduğu ateşle öldürülmesinin üstünden 21 sene geçti.

İkinci İntifada'nın bayrak adı Muhammed Durra'nın öldürülmesinin üstünden 21 sene geçti
30-09-2021 15:46
Gazze

İşgal altındaki Filistin topraklarında İsrail'e gönül rahatlığı 2000 senesinde yarık sağlayan İkinci İntifada'nın bayrak isimlerinden 11 yaşındaki Muhammed Durra'nın babasının kucağındayken hepsi dünyanın gözleri uğrunda İsrail askerlerinin açmış bulunduğu ateşle öldürülmesinin üstünden dört dörtlük 21 sene geçti.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde 30 Eylül 2000'de maktul Muhammed aradan güzeşte yıllara karşın hala 11 yaşlarında ve anısı canlılığını koruyor.

Dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 28 Eylül 2000'de İsrail askerlerinin koruması altında Mescid-i Aksa'nın avlusuna girmesi İkinci İntifada'nın fitilini ateşledi. 7 Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve 250 Filistinli ile 13 İsrail askerinin yaralanmasına defa açan olayların arkası sıra Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde hız vakaları çabucak yayıldı.

Çatışmaların üçüncü gününde, Gazze Şeridi'ndeki Selahaddin Caddesi'nde müşterek duvarın altına sığınan Filistinli silahsız müşterek ağababa ile 11 yaşındaki oğlunun İsrail askerlerinin aracısız ateşine verilen kalmaları ve ıvır zıvır çocuğun babasının kucağında öldürülmüş bulunduğu anların kameralara yansıması evren ve semt kamuoyunda infiale defa açtı.

İkinci İntifada'nın bayrak adı durumuna mevrut Muhammed Durra'nın ölümünün arkası sıra Filistin halkı sokaklara çıkarak gösteriler düzenledi. İsrail askerleri ile Filistinliler ortada çıkan olaylar, müşterek tomar sayıda ferdin ölümüne ve yaralanmasına hastalık oldu.

Muhammed Durra'nın babası Cemal, AA muhabirine, 21 sene ilkin kaybetmiş bulunduğu oğlunu ve o güneş yaşadıklarını anlattı.

Muhammed, büyüyünce sarıklı yahut kolluk olmayı görüntü ediyordu

Muhammed, 18 Kasım 1989'da Gazze Şeridi'nin merkezindeki El-Bureyc Mülteci Kampı'nda dünyaya geldi.

Ekonomik vaziyeti dobra müşterek ailenin çocuğuydu ve esas eğitimini sığınmacı kampının ilkokulunda aldı.

Baba Cemal, çelimli ve kabadayı müşterek kişiliğe erbap Muhammed'in başkalarıyla ve yaşça kendiliğinden iri kişilerle görüşme ve ağız dalaşı hesabına müşterek tomar kabadayı bulunduğunu söyledi.

Muhammed'in geleceğe müteallik hayalleri bulunduğunu aktaran Filistinli baba, "Muhammed iradeliydi. Her devir hakkın yanındaydı ve onu savundu, mazlumlara iane etti. Büyüyünce sarıklı yahut kolluk olmayı görüntü ediyordu. Öğretmenleri baş döndürücü neşeli müşterek bebek bulunduğu düşüncesince daim yakınma ederdi." dedi.

Cemal, evren kamuoyunun "Muhammed'in şahitlik tarihini unutmadığını" ve artık da katiyen unutulmayacağını vurguladı.

İsrail askerlerinin mermi yağmuru

Muhammed ve babası bundan 21 sene ilkin bugün; 30 Eylül 2000'de, aileye dünkü müşterek otomobil kabul etmek düşüncesince Gazze Şeridi'ndeki anahtar pazarına geçirmek neredeyse sığınmacı kampından ayrıldı.

Araba pazarında istedikleri kabil müşterek otomobil bulamadıklarını ve sonraları gine gelmeye değişmeyen verdiklerini kaydeden Cemal, eve devir yolundayken İsrail askerlerinin herhangi müşterek mermilerine verilen kaldıklarını belirtti.

Cemal, mermi yağmurundan sığınmak düşüncesince kaçacak müşterek arazi bulamadıklarını ve civarlarındaki müşterek beton blokun arkasına sığınmaya çalıştıklarını aktardı.

"Baba hastalık bizlere biberli ediyorlar?"

İlk özellikle oluşturulan ateşli durmasını beklediğini fakat artarak bitmeme ettiğini dile getiren Cemal, yegâne endişesinin oğlunun yaralanmasını karşılamak bulunduğunu ve Muhammed'in "Baba hastalık bizlere biberli ediyorlar?" sorusunu cevaplayamadığını dile getirdi.

Kendisi hem elinden aynı sürede ayağından yaralanan Cemal, bedeniyle oğluna esirgeme olmaya çalıştığını fakat Muhammed'in ilkin katkısız bacağından sonraları da karnından vurularak martir bulunduğunu söyledi.

"Çocuk öldü, bebek öldü..."

Cemal, müşterek müddet sonraları oğlunun bedeninin kanlar boyunca kaldığını gördüğünde Muhammed'in martir bulunduğunu anladığını belirtti.

Acılı baba, elan sonraları ağzından gittikçe İsrail'in işlediği dinamit suçun sembolü durumuna doğacak bulunan "Çocuk öldü, bebek öldü..." cümlesinin döküldüğünü anlattı.

Daha sonraları İsrail askerlerinin attığı müşterek sis bombasıyla çevresi alkan müşterek türap bulutunun sardığını kaydeden Cemal, "İşledikleri suçu gizlemeye çalıştılar. Attıkları bomba bizlere derece ulaşmadı kaldırıma çarptı ve orada patladı." dedi.

"Muhammed, Filistin davasının ta kendisidir"

Cemal, oğlunu İsrail askerlerinin martir etmiş bulunduğu yetkin çekilen videoteyp ile ait de şu ifadeleri kullandı:

"Muhammed, Filistin davasının ta kendisidir zira İsrail, Filistin halkına gönül rahatlığı yüzlerce kırım yaptı, fakat bunlar belgelenmedi. Muhammed'e gönül rahatlığı işlenen töhmet ise hem ünlü hem görüntülü namına belgelendi."

Cemal, oğlu Muhammed'in öldürülmesi ve Filistin halkına gönül rahatlığı işlenen hepsi töhmet ve katliamlar dolayısıyla İsrail'in yargılanması icap ettiğini vurguladı.

İkinci İntifada'da binlerce Filistinli yaşamını kaybetti

İkinci İntifada esnasında 4 bin 412 Filistinli yaşamını kaybetti, 48 bin 322 Filistinli yaralandı. Aynı sürede 1069 İsrailli öldü, 4 bin 500 İsrailli de yaralandı. İkinci İntifada boyunca Batı Şeria ve Gazze Şeridi, İsrail askerlerinin istilalarına, binlerce habbe yıkılmasına ve ekincilik alanlarının bozma edilmesine oyunluk oldu.

Filistinlilerin işgale gönül rahatlığı isyanı anlamına mevrut İkinci İntifada'nın en ehemmiyetli vakalarından bir tanesi de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) üstlendiği İsrail Turizm Bakanı Rehavam Zeevi'ye müteveccih suikasttı. İsrail de 2000 senesinde başlamış bulunan İntifadayı sonlandırmak ve Ahmed Yasin liderliğindeki Hamas özellikle edinmek neredeyse Filistin dayanma güçlerini yok etmek amacıyla Filistinli askeri ve politik yöneticilere müteveccih müşterek tomar sayıda suikast düzenledi.

İkinci İntifada esnasında dayanma güçlerinin silahlı kanatları ve kullandıkları defans araçları da eylem gösterdi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, silahlarını geliştirdi ve İsrail'e gönül rahatlığı geçirmek neredeyse füze yapımına başladı. Kassam Tugayları'nın 26 Ekim 2001'de ateşlediği yerli imal önceki füze Sedirot yerleşme birimine düştü.

Bu süreçte Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin 22 Mart 2004'te İsrail kabilinden planlı müşterek iklim saldırısında sabahleyin namazı çıkışında tekerli sandalyesinin üstünde öldürüldü.

İsrail'in senelerdir kuşatma altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te de başlatmış bulunduğu ve 51 güneş devam eden saldırıda 2 bin 159 insan yaşamını kaybetti, 11 binden müşterek tomar insan yaralandı. Gazze'nin altyapısının bozma edilmiş bulunduğu saldırılarda kısaca 500 bin insan de evsiz kaldı.

İsrail'in sonuç namına 10 Mayıs 2021'de başlatmış bulunduğu ve 11 güneş devam eden Gazze saldırılarda da, 66'sı çocuk, 39'u avrat edinmek neredeyse 254 Filistinli yaşamını kaybetmiş, 1948 insan yaralanmış, binlerce yapı ağız ağıza yıkıldı veya kullanılamaz bir duruma geldi.

İsrail işgaline gönül rahatlığı önceki İntifada ise müşterek İsraillinin kamyonetiyle Filistinli işçilere çarparak ölümlerine hastalık olması hakkında 8 Aralık 1987'de başlamıştı. 1991'de gerileyici direniş, 1993'teki Oslo Anlaşması'nın imzalanması ile sona ermişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler