USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Google'ın rahatsız etme kurbanının adını aratanların bilgilerini yönetimle paylaşmış olduğu ortaya çıktı

ABD yönetiminin, Google'dan müşterek kaçırılma ve eşeysel rahatsızlık kurbanının adını ve yazışma bilgilerini aratan her insanın bilgisini istem etmiş olduğu ve firmanın bu talebi namına getirmiş olduğu açıklandı.

Google'ın rahatsız etme kurbanının adını aratanların bilgilerini yönetimle paylaşmış olduğu ortaya çıktı
06-10-2021 18:44
New York

Forbes'ın haberine göre, 2019 senesinde Wisconsin eyaletinde birlikte kız çocuğunun kaçırılması ve rahatsızlık edilmesi iddiaları üstüne hesaplı federal soruşturmada, Google'dan 16 günce birlikte müddet süresince kurbanın adını, haberleşme bilgilerini ve annesinin adının dü hecesini arayan beraberce ilgilendiren bilgelik istendi. Google'ın 2020 yılı ortalarında aramayı yapanların matematik ve IP adresi bilgilerini soruşturmacılarla paylaşmış olduğu bildirildi.

Verilere Adalet Bakanlığı kabilinden ilkgüz ayında yazık kararı gizliliği kaldırılan sorun dosyası üstünden vasıl Forbes, dosyada Google kabilinden matematik ve IP detayları sağlanan kullananların isimlerine arazi verilmediğini belirtti.

Haberde, Google'ın kişisel veri paylaşımı talepleri almış olduğu bilinse de bahis konusu "kelime arama" verisi taleplerinin yasaya uygunluğu ve rastlantısal aramalar işleyen insanları zehap altında bırakması olasılığına uyanıklık çekildi.

Gizlilik uzmanları, bu cins taleplerin bedel oluşturmasının ve insanları batıl aramalara sunulan bırakmasının fikir donör bulunduğunu ve genel ağ aramaları dolayısıyla kimliklerinin adli makamlarla paylaşılmasından rahatsız olan Google kullanıcılarının tabir özgürlüğünün ihlal edildiğini savundu.

Forbes'a mütekellim Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği erkete ve siber asayiş danışmanı Jennifer Granick, Google'ın kontrol geçmişi veri tabanında meydana getirilen bu cins "avların", insanların eskiden rastgele birlikte sebeple düşündükleri rastgele birlikte madde üstünden kimliklerinin açığa çıkartılmasına hastalık bulunduğunu tabir etti.

Granick, şunları kaydetti:

"Önceleri gibi sıfır bu teknik, Amerikalıların tabir özgürlüğü haklarını yıldırma ediyor. Özellikle de seçilen açacak kelimenin ve kontrol tarihlerinin yeteri kadar elverişsiz şümullü olmaması yerinde günahsız şahısların ağabey takılmaması gibi değil. Daha da kötüsü, polisin bu yöntemi sezdirmeden uygulaması, kamuoyunda tartışılmasının ve tensikat yapılmasının önüne geçiyor."

Google sözcüsü ise "Tüm türel taleplerde yürütmenin çalışmalarına dayanak noktası olurken, kullanıcılarımızın kişisel verilerini dayanak noktası olmak düşüncesince düşünülmüş itinalı birlikte süreçten geçiriyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler