USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistin'deki BM kuruluşunun millî terimler dizgesi kısıtlaması tepkime çekiyor

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda vazifeli çalışanlar ile eğitimciler, "mülteciler ve arka devir hakkıyla" ait millî ve İslami terminolojiyi kullanmalarına müteveccih kısıtlamalar getirmesine reaksiyon gösteriyor.

Filistin'deki BM kuruluşunun millî terimler dizgesi kısıtlaması tepkime çekiyor
06-10-2021 13:39
Gazze

Gazze'deki Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) işyar pedagog ve çalışanlar, UNRWA'nın "İsrail'in türlü baskılarına ağırlık eğerek", yansızlık prensibi ismi altında ister Gazze gerekse Batı Şeria'da millî ve İslami terminolojiyle dayalı edisyon uyguladığını tabir ediyor.

Kısıtlamalar, okullardaki öğüt müfredatından,"cihat ve münafıklardan bahseden" Kur'an-ı Kerim ayetlerine, uğraştırma edilen zamanı Filistin topraklarındaki Kudüs, Yafa, Hayfa ve Akka üzere kentlerin isimlerinin kullanımından nice bölgeye denli enli müşterek yelpazeyi kapsıyor.

İddialara dirlik çıkarak hususi müşterek yansızlık prensibi benimsenmediğini korumak için çaba sarfeden UNRWA yetkilileri ise kısıtlamalarla ilgili, BM içerisinde işlev verici kurumun, BM ilkelerine dar düşmeden cereyan etmesi icap ettiğinin altını çiziyor. Yetkililer, UNRWA'nın, etkisiz ve arsıulusal hususiyet ile insanoğlu hakları ilkelerine değgin bulunduğunu tabir ediyor.

UNRWA bünyesindeki Arap Çalışanlar Birliğinden Muhammed Şuveydah, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, UNRWA çeşidinden ortaya konulmuş bulunan yansızlık ilkesinin belirgin ve belirgin olmadığını belirterek, ister Gazze gerekse Batı Şeria'da millî ve İslami terminolojinin gaye alındığını söyledi.

Ulusal ve İslami değerlere dar düşmemesi, belirgin ve belirgin olması kaydıyla UNRWA'nın yansızlık ilkesini desteklediklerini tabir fail Şuveydah, "UNRWA, Filistinli mülteciler, Filistin davası ve art devir hakkı ile dayalı mevzuları 'tarafsızlığı ihlal' şekilde sınıflandırmaktadır. Mesele, millî ve İslami değerlere denli uzandığında bunu onama etmemiz muhtemel değil." niteleyerek konuştu.

İsrail baskıları kararı muteber kısıtlamalara tepki

Şuveydah, UNRWA, İsrail'in baskısı sonucunda "cihat ve münafıklardan bahseden" birtakımı Kur'an-ı Kerim ayetlerinin zikredilmesine de kısıtlama getirdiğine dikkati çekti.

"İsrail baskılarına ağırlık eğen UNRWA'nın Filistin millî ve İslami değerlerine karşıt uygulamalarını" kınayan Şuveydah, "İsrail'in kimi baskılarına müspet cevap verse de kuruluşundan buyana Filistinli sığınmacılara iane sunan bu esaslı kurumun ehemmiyetli görevi bitmeme etmektedir." ifadesini kullandı.

"UNRWA'nın kısıtlamaları yapı ilkesine dar düşmektedir"

BM kuruluşunun engellemelerinin okullarda işlenen öğüt müfredatlarına denli uzandığına ayraç fail Şuveydah, şöyleki bitmeme etti:

"Bizden Hayfa-Kudüs arası fersah hesaplamalarına değgin hesap sorusunu Gazze-Han Yunus şekilde değiştirmemiz istendi. Hayfa ve Kudüs kentlerinin Filistin'e ilgilendiren bulunmadığı esbabımucibe gösterilerek, bunların zikredilmesinin yansızlık ilkesine karşıt bulunduğu tabir ediliyor. UNRWA mensupları ve eğitimciler, Hayfa, Akka ve Yafa şehirlerinde yerinden edilmiş beniz binlerce mülteciyi içerisinde barındıran UNRWA'nın yapı ilkelerine dar sakıt bu taleplerini reddetmektedir."

Şuveydah, UNRWA'nın, çalışkanlık gösterdiği başka Arap ülkelerindeki üzere Gazze ve Batı Şeria'da da müfredata karışma etmeden terbiye faaliyetlerini sürdürmesi çağrısında bulunarak, "Ürdün, Lübnan, Suriye de bulunduğu üzere Filistin millî müfredatına da hürmet duyulmalı ve ev sahibi ülkenin müfredatı değiştirilmemelidir." niteleyerek konuştu.

UNRWA'nın Filistin müfredatını yansıtması muhtemel ve öğretmenler çeşidinden hazırlanmakta bulunan "zenginleştirme konularını" değiştirdiğini ve bozma ettiğini aktaran Şuveydah, üçüncü sınıflar düşüncesince hazırlanmakta bulunan müşterek kitapta "Hayfa ve En-Nevres" adlı müşterek departman bulunduğunu, burada Hayfa'nın müşterek kız ismi şekilde kullanıldığını fakat buna karşın UNRWA'nın bu bölümün kitabından çıkarılmasını istediğini kaydetti.

Bu dersin müfredattaki resmi müşterek kitapta bulunduğuna, "zenginleştirme materyalinin" ise bu kitabın müşterek açıklaması olduğuna ayraç fail Şuveydah, UNRWA'nın “duruma karışma etmesinin” muhtemel olmadığına dikkati çekti.

İsrail'in baskıları

"UNRWA'nın millî terminolojinin kullanılmasını karışma mevzusundaki ısrarı, Siyonist ve arsıulusal firmaların namına yönelttiği baskıların müşterek sonucudur." diyen Şuveydah, UNRWA yansızlık dair müşterek teşebbüste bulunmadığını bilakis Filistin müfredatını tahrifat ve öğretmenleri kovuşturulma baskısı altında bulunduğunu aktardı.

Şuveydah, "İsrail'in UNRWA'ya müteveccih bu tavrının, Filistinli sığınmacı meselesinin en çelimli tanığını ortadan tahammül umudu çerçevesinde geldiğine inanılıyor. İsrail 2018'de sığınmacı ismini ve tanımını değiştirmeye ve bunu 1948'de yerinden edilen kişilerle sınırlamaya, yerinden edilme dönemini yaşamayan bebek ve torunlarını bu prospektüs nehiy etmemeye çalışmıştı." dedi.

İsrail'in kurumun çalışmalarını şişman ülkelerden fonlamayı durdurup, yöntemlerini ve çalışanlarını kovuşturulma etmeye fiilen baltalamaya çalıştığını tamlayan Şuveydah, UNRWA'nın, arsıulusal müşterek kovuşturulma kuruluşu çeşidinden "tarafsızlığı ihlal ettiğine" değgin söyleniş kapsamında bitmeme fail soruşturmalar bitene denli birtakımı çalışanlarını iare şekilde işten çıkarttığına ayraç etti.

UNRWA'nın ve mensuplarının performansını izleyen aut etraf olduğuna dikkati çekici Şuveydah, UNRWA'nın etkisiz olması, doğruları yansıtmayan bu raporları onama etmemesi ve soruşturmalarını alışılmış standartlar çerçevesinde yürütmesi icap ettiğini söyledi.

UNRWA'ya okullarında terbiye görmüş Filistinli evlatları öldürücü İsrail'i "tarafsızlık ve insanlık" değerlerini ihlal etmekten mesul tutması çağrısında mevcut Şuveydah, akıbet şekilde güzeşte ağustos ayının böylecene Gazze sınırındaki gösterilerde Hasan Ebu en-Nil (12) adlı müşterek çocuğun İsrail kurşunlarıyla öldürüldüğünü tabir etti.

ABD ile UNRWA arasındaki "şartlı anlaşma"

Washington ve UNRWA çeşidinden 15 Temmuz'da imzalanan ve kurumun faaliyetlerine ABD'nin "şartlı" müşterek halde dayanak vermesini içeren "çerçeve" anlaşmasını kınayan Şuveydah, anlaşmanın, Filistin müfredatının izlenmesini, "işgalci boşluk açısına uymayan" içeriklerin silinmesini ve tamamı UNRWA müesseselerinin izlenmesini de eşya koştuğunu aktardı.

Anlaşmanın ABD'nin UNRWA'ya baştan dayanak özgülemek düşüncesince kazalı şerait içerdiğini kail Şuveydah, bu koşulların “UNRWA hizmetini bölgelerin etkisiz olma yükümlülüğünü” içerdiğini, kısaca hizmeti düzlük "Filistinli mültecinin" hiziplere mensup olmamasını gerektirdiğini vurguladı.

Şuveydah, Arap Çalışanlar Birliğinin UNRWA'nın Filistinlilere yansızlık ve ayrıca fakr temelinde değil "yalnızca dehalet temelinde" işlev verdiğine inandığını belirterek, "Hizmetin yansızlık temelinde sunulması, UNRWA'nın ihsas emek vermesi ve yakut araştırması yapması anlamına gelir." dedi.

"UNRWA'nın yansızlık ilkesine değgin hususi kriterleri bulunmuyor"

Gazze'deki UNRWA Sözcüsü Adnan Ebu Hasene ise UNRWA'da "tarafsızlık" ilkesine değgin hususi kriterlerin bulunduğunu yalanladı.

Bunun BM'nin standartları ve değerleri bulunduğunu ve BM sisteminin müşterek parçası bulunan UNRWA'nın yansızlık ve adalet, arsıulusal insanoğlu hakları ve tiksinti ekecek ekmeme dair azimli bulunduğunu vurgulayan Ebu Hasane, "UNRWA, sağlanan zenginleştirme materyallerini inceler, bunların BM değerleri ve arsıulusal yasalarla çelişen mevzular içerip içermediğini arama eder." ifadelerini kullandı.

UNRWA'nın "Filistin müfredatına" müdahalesiyle dayalı suçlamaları reddeden Ebu Hasene, "ev sahibi ülkenin millî yönetiminin müfredatına" değgin olduklarını vurguladı.

"UNRWA İsrail yahut Amerika Kongresi çeşidinden kuvvet ve terörü motivasyon etmiş bulunduğu anlamında türlü suçlamalara verilen kalıyor." diyen Ebu Hasene, UNRWA'nın "mültecilerin kuma hafızasını ve işlev sunmadaki sürekliliğini korumada ve sığınmacılar düşüncesince adaletli müşterek hal bulunana denli meseleyi gündemde tutmada" ehemmiyetli müşterek gösteriş oynadığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler