USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Beyrut Valisi Abbud'dan Osmanlı mirası eserlerin restorasyonu düşüncesince Türkiye'ye iane çağrı

Lübnan'ın başkenti Beyrut Valisi Mervan Abbud, 4 Ağustos 2020'de patlamanın yaşandığı Beyrut Limanı'na benzeyen alanda dokunca gören zamanı binaların restorasyonu düşüncesince Türkiye özellikle edinmek gibi arkadaş ve ahi devletlere iane çağrısında bulundu.

Beyrut Valisi Abbud'dan Osmanlı mirası eserlerin restorasyonu düşüncesince Türkiye'ye iane çağrı
29-09-2021 11:30
Beyrut

Lübnan'da 2 bin 750 titrem amonyum nitratın infilak etmesi kararı meydana mevrut patlama, ülkenin hesaplı anlamda dirilik damarı muazzez Beyrut Limanı'nı kalıntıya çevirilmiş yer aldığı kadar fenomen hesabına yakınlığı zımnında zamanı yapıların bulunmuş yer aldığı Cımmeyze bölgesinin dokusunda da iri tahribata sefer açtı.

Beyrut sakinleri, hesaplı çöküntü zımnında mevki imkanlarının sınırlanmış olmasını cezaevi uğrunda bulundurarak faydalı kuruluşları ve gönüllülerin destekleri ile yaralarını sarmaya bitmeme ediyorlar.

Beyrut Limanı'nın elden karşısındaki Mar Mihail Caddesi'nde arazi meydan Osmanlı döneminden kalma zamanı "Gulam" binası, yenileme çalışmalarının arkası esna sakinlerini bekliyor.

Osmanlı zamanına ilgilendiren binalardan bir tanesi namına 1840 senesinde düz yazı edilen Gulam binası, patlamadan hasar gören zamanı 968 yapıdan biriydi. Üzerinden kısaca 14 ay sabık patlamada iri hasara verilen küsurat 360 zamanı yapının 4'te bir tanesi restore edilebildi.

Hayır kuruluşları ve gönüllülerin destekleri ile restorasyonu tamamlanan Osmanlı zamanına ilgilendiren Gulam binası, Beyrut Limanı patlamasının yıkıma verilen bıraktığı Cımmeyze ve Mar Mihail bölgelerindeki baştan bayındırlık düşüncesince sembolik müşterek kuruluş namına duruyor.

"Türk (Osmanlı) dönemi, Lübnan tarihinde asliye müşterek evreyi oluşturuyor"

Beyrut Valisi Abbud, 4 Ağustos 2020'deki iri patlamanın meydana geldiği Beyrut Limanı'na andıran zamanı yapıların bulunmuş yer aldığı Cımmeyze branşında restorasyonu tamamlanan Osmanlı İmparatorluğu zamanına ilgilendiren zamanı "Gulam" binasını durumunda incelemiş yer aldığı tam AA'ya konuştu.

Vali Abbud, sabık sene meydana mevrut patlamanın Beyrut kentinin mimarlık namına en dobra branşında yıkıma sefer açtığını söyledi.

Beyrut Limanı'ndaki patlamanın gerisinde bıraktığı dirilik kayıplarının birlikte telafisi güç olacak müşterek katabolizma da bıraktığının altını çizen Abbud, "Beyrut'un, patlamada verilen kalmış yer aldığı iri katabolizma yardımıyla kimliği ve mimarlık yapısını kaybedeceğinden fikir ediyorduk." ifadelerini kullandı.

Liman patlamasının izlerini ve başta de Beyrut mimarisi bulunan zamanı yapıların restorasyonu düşüncesince Türkiye'nin birlikte topu topu arkadaş ve ahi devletlere iane çağrısında mevcut Abbud, "Türk (Osmanlı İmparatorluğu) dönemi, Lübnan tarihinde asliye müşterek evreyi oluşturuyor. Beyrut kimliğinin müşterek parçasını meydana getiren o evreyi destek olmak istiyoruz." sanarak konuştu.

Beyrut'un zamanı kimliğinin geleceğinin ayrılmaz müşterek parçası olduğuna ayraç fail Abbud, bu yüzden de başkentlerini tarihten koparmamaya mücahede ettiklerini dile getirerek, restorasyonu tamamlanan "Gulam" binası kadar gün izlerini haiz öteki topu topu yapıların da müşterek an önceki Beyrut'a kazandırılması temennisinde bulundu.

"Tarihi yapıların restorasyonu etraflıca işçilikler ve erdemli maliyetler gerektiriyor"

Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde "İyi Komşuluk Girişimi" projesine önderlik fail Lübnanlı mimar Muna Hallak da 1840 ila 1930 yılları ortada biraz aşamayla düz yazı edilen Gulam binasının Beyrut'un zamanı mimarisine kudret tuttuğunu söyledi.

Duvar ve merdivenlerinde parafin taşın kullanıldığı zamanı yapının çatısında ahşap olduğunu özetleyen Hallak, "Tüm bunlar da Lübnan'ın 19. beniz yılına ilgilendiren mimarisini oluşturuyor." dedi.

Gulam binasının yalnızca müşterek mühendislik harikasından ibaret olmadığının altını çizen Hallak, şunları kaydetti:

"Beyrut kentinin tarihiyle kırkyıllık bağlantısı bulunan bu kuruluş bire müşterek sürede ortamında konaklanan aşırı sayıdaki insanoğlunun hikayesine şehadet ediyor. Tarihi yapıların ve başta de Osmanlı zamanına ilgilendiren eserlerin restorasyonu, çağdaş yapılara mucibince devir meydan etraflıca işçilikler ve erdemli maliyetler gerektiriyor."

Lübnanlı mühendis Muhammed Gatma ise Osmanlı devri mimarisine şehadet fail eserlerden Gulam binasına ayraç ederek, "Bu binadaki gelişigüzel taş geçmişin hikayelerini taşıyor ve geçmişten günümüze mimarinin geliştiğini yansıtıyor." sanarak konuştu.

Gulam binasının zamanı yapısını bozmamak düşüncesince restorasyonunda 19. asırda geçer not malzemelerden ivaz vermediklerine dikkati çekici Gatma, çimento kullanmaya ilgi gösterdiklerini dile getirerek, "Bizler itinayla binayı içerden ve haricen zamanı mimarisine akla yatkın biçimde restore etmeye mücahede ettik." ifadelerini kullandı.

Beyrut Limanı'ndaki patlama

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunmuş yer aldığı müşterek depoda önceki tutkun çıkmış, arkası esna topu topu kenti sarsan aşırı çelimli müşterek patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 senedir limandaki müşterek depoda tutulan 2 bin 750 titrem amonyum nitratın sefer açtığını söylemişti.

Patlamada 200'ü hayli ferdin yaşamını kaybettiği, 6 binden müşterek tomar ferdin yaralandığı ve 300 bin ferdin patlama zımnında yerinden yer aldığı açıklanmıştı.

Olayın üstünden 14 ay geçişine karşın patlamayla dayalı anket kısır müşterek biçimde bitmeme ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler