USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: 'Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk'

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, arsıulusal güçlerin Afganistan'da birçok mevzuda başarısız olduğuna dikkati çekerek, “Fakat bizim başarısızlığımız eller düşüncesince bir sevinç deposu olmamalıdır” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: 'Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk'
24-09-2021 23:09

ABD'nin New York kentinde planlı Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu toplantısına dahil bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Afganistan, BM devletleri ve ilişkileri ile güneş tacı virüs (Covid-19) mevzularına bağlı açıklamalarda bulundu. Sözlerine, Almanya'da Pazar haset yapılacak bulunan umumi seçimlere atıfta bulunarak süregelen Steinmeier, toplantının düzenlemiş bulunduğu tam Almanya'da semere seçme mitinglerinin yapıldığını ve piyasa haset 60 milyon Alman'ın dünkü parlamentoyu temizlemek hesabına kasa başına çağrıldığını kaydetti.

Steinmeier, Almanya'nın seçimlerin arkası sıra arsıulusal sorumluluklarının farkında olmaya bitmeme edeceğinin altını çizerek, "Sizi gerçekleştirme ederim ki, bu seçimden sonraları da Almanya arsıulusal sorumluluğunun farkında bulunan ve bu sorumluluklarını omuzlayan bir abuhava olmaya bitmeme edecek" ifadelerini kullandı. Alman anayasasının önsözünde, "Birleşik bir Avrupa'da denk bir örgen şekilde evren barışına işlev etmek" olduğuna aksan karşıcı Steinmeier, "Bu görevin yükümlülükleri Alman hükümeti düşüncesince geçerlidir" dedi.

"Afganistan'da zat kendini idame ettiren bir politik hile kuramadık"

Uluslararası güçlerin Afganistan'da politik düzeni kurmada başarısız olduğuna dikkati çekici Steinmeier, "Kabil'in düşüşü bir dönüm noktasıdır. Yirmi sene ilk bu şehre heyecan yıldırı uygulayanları yenme hedefimize ulaştık. Fakat koskoca bir güç ve yatırıma rağmen, 20 yılda Afganistan'da zat kendini idame ettiren bir politik hile kuramadık" ifadelerini kullandı.

Afganistan'da yaşananların arkası sıra Almanya'nın hata üstlendiğini tamlayan Steinmeier, "Ülkem de mesuliyeti paylaşıyor. Özellikle elan barışçıl, engellenmeyen ve demokratik bir doğacak imge fail birçok Afgan'a dirlik süregelen bir sorumluluğumuz var. Yine de kendimize şunları sormamız gerektiğine inanıyorum, bu muvaffakiyetsizlikten kesinlikle bir semere çıkarıyoruz? Hangi derslerimizi öğrenebiliriz ve çok şey istediğimizi almak mecburiyetinde kaldığımız düşüncesince ne görevleri namına getirebileceğimizi hissediyoruz?" ifadelerini aktardı.

"Savunmada güce ihtiyacımız bulunduğu derece araştırma masasında da güce ihtiyacımız var"

Diplomasi yapılmaksızın askeri gücün, dünyayı elan barışçıl duruma getirmeyeceğini tamlayan Steinmeier, "Anlayış tevlit hevesi ve diplomasiye giriş cesareti yapılmaksızın askeri güç, dünyayı elan barışçıl yapmaz. Savunmada güce ihtiyacımız bulunduğu derece araştırma masasında da güce ihtiyacımız var. Almanya'nın semere 2 yılda BM Güvenlik Konseyi'nde hata üstlenmesinin sebebi de budur ve bunu 2027/28'de esasen gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

"Bizim başarısızlığımız eller düşüncesince bir sevinç deposu olmamalıdır"

Afganistan'da birçok mevzuda başarısız olunduğunu doğrulayan Cumhurbaşkanı Steinmeier, "Evet, Afganistan'da birçok şeyde başarısız olduk. Fakat bizim başarısızlığımız eller düşüncesince bir sevinç deposu olmamalıdır. Bölgesel istikrarsızlık, zayıflayan mutluluk yapıları, sığınmacı ve muhacir akışları, dini aşırılık ve yıldırıcılık ve dünkü arbede biçimleri konuları, hibrit, dijital, çevresel ve eşme temellidir. Bu çeşit gelişmeler hepimizi yıldırma ediyor ve çoğumuz bunlarla alakadar iktisap eylemek zorundayız. Almanya'nın ve Avrupa'nın aut politikası, muhik iktisap eylemek ve başkalarını kınamakla hudutlu kalmamalıdır" ifadelerini kullandı.

"BM, evren güçlerinin emrindeki, değerlerden mahrum bir yumruk oyunu ringi değildir"

ABD, Çin, Rusya derece iri ülkelerin, hususi sorumluluklar üstlendiğini Steinmeier, "Büyük güçler, ABD, Çin ve Rusya, burada hususi bir hata üstleniyor, başkaca önemsiz devletler düşüncesince de hususi bir sorumluluk. Büyük güçlerin BM sisteminde cemaat oldukları ayrıcalıklar, fakat arsıulusal barışçıl düzeni her insanoğlunun çıkarına destekleyip desteklemeleri ve zat çıkarları yoluna onu görmezden gelmemeleri yahut baltalamamaları koşuluyla muhik görülebilir. BM, evren güçlerinin emrindeki, değerlerden mahrum bir yumruk oyunu ringi değildir" niteleyerek konuştu.
Ayrıca Almanya ve Avrupa'nın düzenlilik mevzularına bağlı elan çok emek vermesi icap ettiğini tamlayan Steinmeier, çekirdeksel anlaşmayı yenilemeye müheyya olduklarını bildirerek, İran'ı müzakerelere arka dönmeye çağırdı.

Steinmeier, "Biz Avrupalılar, bire bir vakitte tığ Almanlar zat güvenliğimiz düşüncesince elan fazlasını yapmalıyız. Çevremizde ve dünyada sulh ve balans düşüncesince elan fazlasını yapmalıyız. Libya'da, şarki Ukrayna'da, Orta Doğu'da çok cepheli çabalarımızı sürdürmeliyiz. Nükleer anlaşmayı yenilemeye hazırız ve İran'ı muhtemel bulunan en çelimsiz müddette ağır müzakerelere arka dönmeye çağırıyoruz. En benzeyen ortağımız Fransa ile çelimli bir eş aut ve düzenlilik politikasına ihtiyacımız bulunduğu dair oydaş olduğumuzu biliyorum. Yalnızca çelimli bir Avrupa, başkalarının arsıulusal barışçıl düzende üstlerine düşeni yapmalarını bekleyebilir. Sadece çelimli bir Avrupa, işbirliğinin rastgele dü tarafın da çıkarına bulunduğu ve hakkıyla lüzumlu bulunduğu hallerde Çin ile ortaklaşa iş arayışında olmayı ve bire bir vakitte Çin'in insanoğlu haklarına ve arsıulusal hukuka ve başkaca komşularının yasal çıkarlarına hürmet duymasını arzu edebilmenin rastgele ikisini de bire bir anda yapabilir. Güçlü, kurallara alakalı bir barışçıl düzen, çelimli bir transatlantik ortaklığa da gerekseme duyar" dedi.

"COVAX girişimi beraberce ilerlemenin akla yatkın yoludur"

Dünya genelinde birçok ülkenin ve vatandaşın Covid-19'a dirlik aşılama beklediğini aktaran Steinmeier, "Çok çok insanoğlu hala sahn kurtaran aşıyı bekliyor. Bu sebeple dağıtım, devletlerin menfaatlerini sergilemeleri yahut taktiksel iyilikler yapmaları düşüncesince bir taşıt olmamalıdır. Aksine, BM himayesindeki COVAX girişimi beraberce ilerlemenin akla yatkın yoludur. Üç COVAX aşılama dozundan birisi Avrupa kabilinden sağlanıyor ve dünyanın en iri 2. bağışçısı şekilde ülkem, sene sonuna denli minimum 100 milyon ek düze elan katkıda bulunacak" ifadelerini kaydetti.

"Demokrasi, garplı bir politik erk uzlaştırıcı değildir"

Cumhurbaşkanı Steinmeier, konuşmasının böylecene ise Amerika Başkanı Joe Biden'ın meydana getirdiği bir konuşmaya atıfta bulunarak, ne olursa olsun el erki ve kişilerin özgürlüğüne bulunan bağlılığının yaşamaya bitmeme edeceğini belirtti. Steinmeier, "Demokrasi hiç kimseye dirlik değildir. Batılı bir politik erk uzlaştırıcı değildir. Pusula okumasından bağışık olarak, coğrafi sınırlardan bağışık olarak, cilt renginden bağışık şekilde bariz bir projedir! Özgürlük projesidir, evren ülkelerinin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde kıstas şekilde belirledikleri insanoğlu onuru projesidir. Bu bizim kıstasımız şekilde kalması gerektiğinden, Afganistan'daki muvaffakiyetsizlikten sonraları üstelik dünyadan istifa eylemek tığ Almanlar düşüncesince bir alternatif değil. İnsanların haysiyetleri gasp edilirken, aldırmazlık bir alternatif değil! Tam tersine, insanoğlunun doğasında mevcud özgürlük, değer ve zat kaderini atama ika özlemi tek yerde sönmeyecektir. Sonuçta, en çelimli ordunun acı gücü sona eriyor. En çelimli devletin derinlemesine kolu sonu vardır. Fakat, kişilerin kalplerinde ve zihinlerinde hürriyet ve demokrasinin cazibesi yaşamaya bitmeme ediyor! Kesin inancım budur" dedi.

Mehmet Koca

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler