USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Akciğer hastaları 'korona kapma' korkusuyla hastaneye gitmiyor

Korona virüs pandemisi sürecince hastalar hastaneye başvurmakta çekinceler yaşıyor. Uzmanlar ise hastaların aşkın tehirsiz hastaneye başvurmaları icap ettiğini belirtiyor.

Akciğer hastaları 'korona kapma' korkusuyla hastaneye gitmiyor
06-10-2021 10:54
Uzmanlar, aza nakli lüzumlu bulunan hastaların hastaneye başvurmamaları yerinde durumlarını elan da ağırlaşacağını ve başka organlarının da dokunca göreceğini belirtiyor. Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakil Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Vayvada, “Akciğer hastaları, Covid-19 enfeksiyonu kapabilme korkusuyla geç başvurmaktalar. Bu da hastalığının ilerlemesine münasebet olmakta. Akciğer dışındaki organlara da dokunca vermekte. Dolayısıyla akciğer nakilleri muvaffakiyet oranını düşürebilmekte” dedi.

Korona virüs pandemisi sürecinde doğrudan değme ayrışık dert dair yurttaşlar hastaneye başvurmakta çekinceler yaşıyor. Hastalığı bulunan insanlar, hastanelerde korona virüse yakalanacağı korkusu zımnında hastaneye gitmeye çekiniyor. Bu da hastaların rahatsızlığı atlatmasını zorlaştırıyor, veya ağır emraz ile boğuşan vatandaşların durumunun ağırlaşmasına münasebet oluyor.

Arda Uzun da amfizem rahatsızlığı zımnında SBÜ Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Akciğer nakli yapılmasına değişmeyen kılınan Uzun'a, pandemi sürecinde akla yatkın donörün bulunmasının arkası sıra akciğer nakli yapıldı. Ameliyatın arkası sıra 10. çağ taburcu edilen Uzun, kendisini oldukça dobra hissettiğini belirtti.

“Pandemiye alışmamızla beraberce aza nakillerinde çoğalma meydana geldi”

Göğüs Cerrahisi ve Akciğer Nakil Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Vayvada, pandemi sürecinde hastaların hastaneye başvurmaya çekindikleri, bundan dolayı aza nakli sayılarında düşme yaşandığını belirtti. Doç. Dr. Vayvada, pandemide normalleşme süreci ile bu arada aza aktarım sayılarında da giderek çoğalma yaşandığını kaydetti. Doç. Dr. Mustafa Vayvada, “Geçtiğimiz sene Covid-19 pandemisi zımnında aza nakillerinde ağır düşme gerçekleşti. Bu sene itibarıyla bundan sonraları günce yaşamımıza dönmemizle beraberce pandemiye alışmamızla beraberce aza nakillerinde çoğalma meydana geldi. Tabii ki koyu bakımlarımız aşırı meşguldü. Yoğun nezdinde düzentileme temposundaydılar. Bu yılla beraberce aza nakillerine, pandemi önceleri çağa yaklaşacak kurda ehemmiyet verilmeye başlandı.

Koşu yolu hastanesi alegori sekiz kalburüstü akciğer nakli gerçekleştirdik. Bu geçtiğimiz yıla gereğince efdal nezdinde rakam. Tabii ki pandemi önceleri zamanına gereğince elan az. Ama şurası düş ediyoruz, bu sene gördüğümüz gelişmelerle beraberce pandemi sonrası çağda koyu nezdinde fasıl bizi beklemekte. Başarılı akciğer nakilleri, kalburüstü aza nakilleri, sayılarla artışla meydana gelecektir önümüzdeki yılda” dedi.

“Akciğer hastaları, Covid-19 enfeksiyonu kapabilme korkusuyla geç başvurmaktalar. Bu da hastalığının ilerlemesine münasebet olmakta”

Akciğer nakli meydana getirilen hasta Arda Uzun karşı mütekellim Doç. Dr. Vayvada, “Bu hastamız otuz yedi yaşında. Pandemi çağında aza bağışında umutsuzluğa tutulmuş nezdinde hastaydı. Oksijen kullanmaktaydı. Günlük işlerini adına getiremeyen nezdinde hastamızdı. Ve tığ bu sene kalburüstü nezdinde akciğer nakli gerçekleştirdik. Ameliyatın nezdinde numara haset servise aldık. 10. günde taburcu edebildik. O bahtlı nezdinde hastamızdı. Pandemi sonrası çağda hastaların elan da artacağına inanmaktayız. Özellikle aza bağışlarını yükseltmek düşüncesince mücadelemize bitmeme etmekteyiz.

Organ nakli hastalarında pandemi çağında yaşadığımız en iri sıkıntılardan bir tanesi hastaneye başvuru. Özellikle bizim hasta grubumuzda akciğer hastaları, Covid-19 enfeksiyonu kapabilme korkusuyla geç başvurmaktalar. Bu da hastalığının ilerlemesine münasebet olmakta. Akciğer dışındaki organlara da dokunca vermekte. Dolayısıyla akciğer nakilleri muvaffakiyet oranını düşürebilmekte. Hastalarımıza söyleyeceğim, çekinmesinler, hastaneye başvursunlar. Bakanlığımız ve Koşuyolu Hastanesi alegori Covid-19 pandemisine akla yatkın biçimde önlemlerimizi aldık. Akciğer aktarım hastaları, adayları, enfeksiyon kapmaktan çekinmeden başvurularını öneriyorum” niteleyerek konuştu.

Akciğer nakli meydana getirilen Arda Uzun, “Yaklaşık on sene evvel dem darlığıyla başlamıştı benim hastalığım. Sonrasında Kartal Koşuyolu Hastanesi'ne başvurdum. Belirli nezdinde müddet sonraları aktarım sonucu fiş bana. Sonra tetkiklerim yapıldı. Hastaneye yattım. Nakile akla yatkın olduğum ortaya çıktıktan sonraları hocalarımın muhtemelen nezdinde müddet takibinde bu proses bitmeme etti böylece. Çok şükür aza çıktı. Koordinatörümüz beni aradı ve bana akla yatkın aza olduğunu söyledi. Tabii aşırı sevindik. Organ nakli olduktan nezdinde çağ sonraları koyu bakımdan çıktım aşırı şükür. Çok dobra geçti bu proses benim için. Sonrasında onuncu çağ taburcu oldum” dedi.

Halit Arslan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler