USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'de et fiyatlarındaki artma tartışmalara bozukluk oluyor

ABD'de, besin enflasyonu Kovid-19 salgının etkisiyle sonuç çağda çoğalma gösterirken, et fiyatlarındaki kaba yükseliş dikkatleri çekiyor.

ABD'de et fiyatlarındaki artma tartışmalara bozukluk oluyor
29-09-2021 12:06
Washington

ABD'de et fiyatlarındaki artma besin enflasyonun en ehemmiyetli sebeplerinden bir tanesi kendisine öne çıkarken, dünkü insan koronavirüs (Kovid-19) salgının hastalık bulunduğu hastalıkların birlikte hazırlık zincirindeki rakiplik eksikliğinin de et fiyatlarındaki artışta sansasyonel bulunduğu belirtiliyor.

ABD'de besin enflasyonu, Kovid-19 salgının etkisiyle aylardır yükselişini sürdürürken, tüketiciler kabilinden besin enflasyonun esas sebeplerinden bir tanesi kendisine yayınlanan et fiyatlarındaki artma değişik kalan müşterek ağız dalaşı konusu durumuna geliyor.

ABD Çalışma Bakanlığının açıklamış bulunduğu sonuç veriler, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) ağustosta salname bazda yüzdelik 5,3 artarken, besin enflasyonun bire müşterek devirde yüzdelik 3,7'lik yükseliş kaydettiğini ortaya koyuyor. Son açıklayan TÜFE verileri ise al et fiyatlarının ağustosta sabık senenin bire müşterek ayına gereğince yüzdelik 12,2, hınzır hitit fiyatlarının yüzdelik 9,8 ve tavuk ile gülük kadar kümes hayvanı fiyatlarının yüzdelik 7 arttığını gösteriyor.

Beyaz Saray’ın paylaşmış bulunduğu veriler de Aralık 2020’den beri al et fiyatlarının yüzdelik 14, hınzır hitit fiyatlarının yüzdelik 12,1 ve kümes hayvanı fiyatlarının yüzdelik 6,6 arttığına ayraç ediyor.

Tarım Bakanlığı ise al et fiyatlarında bu sene yüzdelik 4,5 ila yüzdelik 5,5, kümes hayvanı fiyatlarında yüzdelik 16 ila yüzdelik 19 ve hınzır hitit fiyatlarında yüzdelik 6 ila yüzdelik 7 ortada artma bekliyor.

Bakanlığın verilerine göre, Kovid-19 salgının sansasyonel olmaya başladığı Mart 2020’de 3,881 dolar bulunan 1 pound (453,6 gram) dana kıymanın averaj fiyatının Ağustos 2021’de 4,468 dolara yükseldiği nazarıitibar çekiyor.

Beyaz Saray hazırlık zincirindeki rakiplik eksikliğine dikkati çekiyor

Üreticiler, fiyatlardaki yükselişe hastalık kendisine Kovid-19 salgının hastalık bulunduğu bildirme darboğazları, kalan düzen maliyetleri, geri hizmet ve iş gücü sıkıntıları ile kalan talebi gösterirken, Biden yönetimi, bu piyasanın yapısının et ve kümes hayvanı ürünlerinde dağınık fiyat enflasyonuna hastalık bulunduğunu belirtiyor.

Biden yönetimi, hazırlık zincirindeki rakiplik eksikliğinin fiyatlardaki artışta sansasyonel bulunduğunu savunuyor.

Konuya bağlı ilkgüz kocaoğlan başlangıcında müşterek blog yazısı paylaşan Beyaz Saray, kalan et fiyatlarına bağlı yasadışı fiyat sabitlemesini engellemek, antitröst yasalarını infaz etmek ve et el işi sanayisine elan müşterek tomar saydamlık iletmek düşüncesince çelimli adımlar atılacağını bildirmişti.

Büyük firmalar tutarları manipüle ika suçlamasıyla huzur karşıya

Beyaz Saray’ın paylaşmış bulunduğu yazıda, çabucak 4 iri firmanın pazarın çoğunluğunu arama ettiğine ayraç edilerek, verilerin bu şirketlerin Kovid-19 salgını esnasında üstün dereceli karlar elde ederek tutarları artırdığını gösterdiği kaydedilmişti.

Tarım Bakanlığını verilerini eşme yayınlayan Beyaz Saray, ülkede çabucak 4 firmanın al et, hınzır hitit ve kümes hayvanları ürünlerinde pazarın kısaca yüzdelik 55-85'ini arama ettiğini aktarmıştı.

Accountable.US anlı şanlı kol kabilinden meydana getirilen müşterek tetkikte de iri et el işi şirketlerinin sonuç senelerde ağır fiyat tespit davaları ile huzur karşıya kalmış bulunduğu ve birçoğunun tutarları manipüle etmiş bulunduğu düşüncesince sonuç yıllarda minimum 400 milyon dolar dünyalık cezası ve ahenk tazminatı ödemeyi ikrar etmiş bulunduğu belirtildi.

Söz konusu incelemede, ABD'nin iri besin firmalarından Smithfield Foods, JBS, National Beef Packing Company, Tyson Foods ve Cargill'in adları toprak aldı.

"Artan fiyatlar et ürünleriyle sınırlanmış değil"

Cornell Üniversitesi Tarım Ekonomisi Emeritus Profesörü Andrew Novakovic, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, türlü market ürünlerinde maaş TÜFE verilerinin, et fiyatlarındaki umumi pahalılık düzeyinin ev kullanması düşüncesince satın tahsil edilen öbür gıdaların fiyatını aştığını gösterdiğini söyledi.

Daha faziletkâr etraflıca vadeli pahalılık oranları gören bambaşka mahsulat de olduğuna dikkati doğurgan Novakovic, taravetli ürün ve sebzelerde umumi kendisine faziletkâr fiyat trendlerinin görüldüğünü aktardı.

Novakovic, verilerin, azda olsa ürkü alımları ve bire müşterek sürede el işi tesislerindeki bildirme kesintileri dolayısıyla umumi kendisine kıyma ve et fiyatlarının salgının er aşamalarından dikçe etkilendiğini bariz belirgin gösterdiğini anlatım etti.

Salgının etkilerinin tavuk fiyatlarında baş döndürücü elan az büyüklükte el gösterdiğini ve 2020'nin 2'inci yarısında ehemmiyetli seviyede yatıştığını tamlayan Novakovic, 2021'de ise et fiyatlarının tavuğa gereğince baş döndürücü elan "agresif" müşterek halde arttığını kaydetti.

Novakovic, "Markette et ürünlerinde müşterek şeyler bulunduğu akıllıca ancak kalan fiyatlar et ürünleriyle sınırlanmış değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Canlı sığır tutarları banko sonuç yılların averajının enine boyuna üzerinde"

Fiyat artışlarının ansızın müşterek tomar sebebi olduğuna dikkati doğurgan Novakovic, Kaliforniya'daki yangınlar ve kuraklık, Güneybatı'daki yağışsız havanın ürün ve göveri üretimini kesintiye uğrattığını anlattı.

Novakovic, darı ve soya fasulyesi fasulyesi fiyatlarında da hem bildirme hem de istem dolayısıyla 2021'de iri artışlar görüldüğünü belirterek, "Bunlar, hayvancılık istihsal maliyetlerinin en iri bileşeninin işareti bulunduğu için bu gidiş kocabaş efsanevi fiyatlarında gösteriş oynamıştır. 2020 ilkbaharında gördüğümüz rakamların baş döndürücü altında bulunmasına rağmen, deli dolu sığır tutarları banko sonuç yılların averajının enine boyuna üzerinde." dedi.

Marketlerde tanıdık kimi fiyatların çabucak umumi bildirme ve istem koşullarını yansıttığını aktaran Novakovic, et işleyici kuruluşların sayısının ve boyutlarının da sığır, hınzır ve kümes hayvanları üreticileri ortada iri müşterek düşünce deposu bulunduğunu kaydetti.

Novakovic, bu endişenin salgının geçmiş evrelerinde elan müşterek tomar neva getirdiğini belirterek, nice dikici ortada ABD'deki az sayıdaki iri et işleyici kuruluşların oranla müşterek hayli müşterek piyasa gücüne eş oldukları ve bunu zat çıkarları düşüncesince kullandıklarına müteallik çelimli müşterek duygu bulunduğunu dile getirdi.

"Yüksek düzen tutarları ve çelimli dış satım talebi dolayısıyla et fiyatlarında artma yaşandı"

Purdue Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Jayson Lusk da, "Yüksek düzen tutarları ve çelimli dış satım talebi dolayısıyla bu edebiyat başlarında global sığır hitit ve hınzır hitit fiyatlarında kimi çelimli fiyat artışları yaşandı. Ancak sonuç müşterek aydır bu dü ürünün global tutarları azalma eğiliminde." dedi.

Rekabete karşıt davranışların olmasının bahis konusu olmadığını tamlayan Lusk, bulunan irdelemenin çoğunu yönlendiren elan enli müşterek döngüsel tandans bulunduğunu anlatım etti.

Lusk, paketleme kapasitesini artırmaya müteveccih nice envestisman bulunduğunu anlatarak, probleminin bu olması biçiminde müşterek yahut dü yıla azda olsa düzeleceğini dile getirdi.

Sektördeki çelimli şirketlerin müstevli içre hareket fiyatlarındaki değişime dikkati doğurgan Lusk, 6 Ocak 2020'den beri çecik bariz dü iri müşareket bulunan JBS ve Tyson Foods'un hisselerinin yüzdelik 5,83 ve yüzdelik 16,69 düştüğünü kaydetti. Lusk, "Piyasa, et paketlemenin müstevli içre elan doğurgan müşterek envestisman fırsatı durumuna geldiğini düşünmüyor kadar görünüyor." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler