Dünya

Venezuela para biriminden altı sıfırı sildi

Dünyanın en efdal para şişkinliği oranına ehil Venezuela'da, para biriminden altı el değmemiş silindi.

Venezuela para biriminden altı sıfırı sildi
01-10-2021 12:40
01-10-2021 12:40
Karakas

Para birimi adına "bolivar"ı kullanan Venezuela'da altı sıfırın atılmış olduğu dünkü banknotlar tüketicilere çıktı.

Bugüne denli basılan en erdemli banknot, değerinin dörtte birine denktaş mevrut 1 milyon bolivardı.

Yeni banknotların en yükseği bulunan 100 bolivar, 25'e dolara DOĞRU bir değere karşılama ediyor.

Bu değişiklik, hem akçe işlemlerini bununla beraber saymanlık hesaplamalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Venezuela Merkez Üniversitesinde iktisat profesörü Jose Guerra, "En ehemmiyetli ve asliye neden, ifa sistemlerinin elhak göçük olması zira derece sayısı ifa sistemlerini ve matematiği uygulanamaz duruma getiriyor." dedi.

Guerra, akçe para temininde yaşanmış bulunan teessürat haysiyetiyle bir aşırı işlemin elektronik adına ve harcamaların yüzdelik 60'ından fazlasının Amerika doları cinsinden yapıldığını söyledi.

Eski sistemde 2 litrelik bir gazoz 8 milyon bolivardan fazlaya mülk olabiliyordu ve bu, alıcıların balıketinde bir kağıt tomarıyla ifa yapmasını gerektiriyordu.

Bankaların, alıcıların günde en bir tomar 20 milyon bolivar, bazı bazı de henüz az akçe çekmesine müsaade vermesi haysiyetiyle akçe ödemelerde teessürat yaşanıyordu.

Venezuela Merkez Bankasından meydana getirilen açıklamaya göre, başkalık para biriminin kıymetini etkilemeyecek. Bolivar "az ve ya aşırı kalburüstü olmayacak", hemen henüz girintisiz çıkıntısız bir akçasal ölçekte kullanması kolaylaşacak.

Bankalar, bahis konusu değişikliğe bağlı ayarlamaları gerçekleştirmek düşüncesince 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde operasyonları beş altı zaman donduracaklarını belirtmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?