Dünya

Venezuela Dışişleri Bakanı Plasencia icra vekili olduktan sonraları önce söyleşiyi AA'ya verdi

Bakan Plasencia, Türkiye ile ilişkilere ilişkin, "Ülkelerimiz arası ilişkiyi güçlendirmek, iş birliğini ve dayanışmayı bırakmak düşüncesince müşterek efor mevcut zira Erdoğan ve Maduro mesul dü şef ve rastgele devir halkının kendilerini önceliyor" dedi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Plasencia icra vekili olduktan sonraları önce söyleşiyi AA'ya verdi
11-10-2021 11:19
Ankara

Venezuela Dışişleri Bakanı Felix Plasencia, ağustos ayında göreve geldikten sonraları millî ve arsıulusal basındaki evvela söyleşisini AA’ya verdi.

İkili temaslarda mevcut olmak bu şeklinde evvela emlak dışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini kaydeden Plasencia, Türkiye’de mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu haricinde Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle görüştüğünü söyledi.

Plasencia, dü abuhava ilişkilerine ilişkin, “Türkiye’yle arsıulusal hukukun savunulması, arsıulusal topluluğun ilkelerine bağlılaşım ve İkinci Dünya Savaşı sonrası ari devletlerin katılımıyla oluşan Birleşmiş Milletler (BM) sisteminin korunması çabalarına yaslanan ortak ilişkimiz var.” diyerek konuştu.

BM sisteminin baş döndürücü taraflılığı ortaya koyduğunu tamlayan Plasencia, düet ilişkileri ihya taahhüdünün şu anda hesabına getirildiğini tabir etti.

İki abuhava Cumhurbaşkanları arasındaki içten diyaloğun bu ilişkileri geliştirmede ehemmiyetli gösteriş oynadığına aksan karşılayıcı Plasencia, “Bu ayrımsız sürede tarihî ortak sürece dayanıyor. Türkiye ile Venezuela’nın 70 yılı hayli ortak birlikteliği var. Ama Hugo Chavez ile süregelen ve deminden Nicolas Maduro hükümetinin iş birliği, envestisman ve tecim hikayelerinde hâlâ da derinleşiyor.” dedi.

"Yaptırımlar Venezuela halkını etkiliyor"

Ülkesinin evren gündemine de yoğun pıtrak mevrut ekonomisiyle alakadar izahat da karşılayıcı Plasencia, “Venezuela halkı, arsıulusal hukuka ve ABD’nin bazısı kuruluşlarının kararlarına karşıt adına meri ortak tane yönlü ve zorba yaptırımlardan banko etkileniyor. Bu ortak gerçek.” ifadelerini kullandı.

Bu yaptırımların amacının “Bolivarcı devrimin kökünü kazımak” bulunduğunu kaydeden Plasencia, yaptırımların arsıulusal topluluğun ilkelerini ihlal ettiğini vurguladı.

Plasencia, yaptırımlar zımnında ilaçlara ve ayrıca acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) aşılarına ulaşmakta bile ağırlık çektiklerine ayraç ederek “Ülkemizi istikrarsızlaştırma çabalarına, bu müdahaleci imparatorluğun yaptırım ve engellemelerine karşın Maduro hükümeti, halkın sağlığını güvence dibine borç aşılara ulaşmayı başardı fakat kısıtlamalar halkımızda nice acıya faktör oldu.” diyerek konuştu.

Türkiye, Çin ve Rusya kadar devletlerin beraberinde bazısı semt ülkeleriyle kurulan keyif alanındaki iş birliklerinin bu aşamada ehemmiyetli bulunduğunu kail Plasencia, “Çok ateş çektik. Aşılara erişmedeki zorluğu, Küba kadar ülkelerle ülfet ilişkilerimiz sebebiyle çözdük ve Soberana’yı aldık. Rusya’dan Sputnik alırken Çin’den de aşılar aldık.” dedi.

Salgının alanda ve kıtadaki tesirini de değerlendiren Plasencia, Venezuela’nın fenomen ve ahiret yolculuğu sayılarında bitişik ülkelerden hâlâ güzel seviyelerde bulunduğunu vurguladı.

"Ürünlerimizi aut pazarlara ihraç ika zorluğu yaşıyoruz"

Yaptırımların keyif dalında değil tecim dalında da ülkeye hasiyet ettiğini kaydeden Plasencia, “Ürünlerimizi aut pazarlara ihraç ika zorluğu yaşıyoruz. Çünkü ABD’nin ihracatımıza yönelik baskısı iri zararlar veriyor. Başkan Maduro, bu zorlukların çözülmesi düşüncesince defaatle davet cihazı yaptı fakat bazısı yerli çıkarları olanlar, Caracas ile Washington ortada güzel ortak alım satım ihdas girişimlerini etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

Plasencia, Venezuela’nın, nazar boncuğu ülkenin seçme kararında tahsil edilen kararlarına hakkında çıkmadığını belirterek aynısının özlük ülkesi düşüncesince de uygulanmasını istedi.

Ülkesinde doğacak ay yapılacak seçime bağlı de değerlendirmelerde mevcut Plasencia, sulh ve geçim zarfında ortak seçme geçirmeyi arzuladığını söyledi.

Uluslararası toplumdan Venezuela halkının sonucuna hürmet duymasını talip Plasencia, “Tüm dünyadan gözlemciler çağırma edildi. Daha evvela Carter Center’ı çağırma ettiğimiz kadar uygulayım ortak takım göndermesi düşüncesince BM’yi ve Avrupa Birliği’ni de çağırma ettik.” diyerek konuştu.

"Muhalifler, Başkan Maduro’nun yasal hükümetini tanıdı"

Plasencia, Venezuela’da ihtilaf ile Meksika’da düzenlenen diyaloğun ülkesi düşüncesince ehemmiyetli ortak proses bulunduğunu belirtti.

Muhalefetin bu süreçte Guyana ile bulunan yer anlaşmazlığında Venezuela'nın iddialarını bildirme ettiğini tamlayan Plasencia, “Aşırılıkçı muhalifler, Başkan Maduro’nun yasal hükümetini tanıdı ve Venezuelalıların geleceğini cenkleşmek düşüncesince mesul ortak halde Venezuela hükümeti ile masaya oturdu. Bu kusursuz ortak sonuç. Biz Venezuelalılar, dilek ettiğimiz gelişigüzel şeyi, barışçıl ortak halde bu diyalogdan beklememiz icap ettiğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Sürecin muhalefeti, müdahaleci ve önleyici ortak yapıdan ülkeyi ve halkı önemseyen ortak dinamiğe dönüştürmeyi sağladığını kaydeden Plasencia, muhalefetin eskiden hatalar yapmasına karşın zikzak iyilikle ülkenin hâlâ güzel ortak rotaya gireceğini söyledi.

"Halk Guaido'yu reis bey kadar davransın diyerek seçmedi"

Muhalefetin bazısı ülkelerce Venezuela’nın yasal mümessili bildirme edilmesi de engelleme nice husus zımnında ülkesine meri arsıulusal yaptırımların Venezuela’ya verdiği zarara da yer veren Plasencia, emlak dışındaki milyarlarca dolarlık Venezuela varlıklarının dondurulmasını kip gösterdi.

Venezuela’ya ilgilendiren altınlara el konulması, Venezuelalıların işlettiği kuruluşların faaliyetlerinin durdurulması ve ters liderlerin abuhava ekonomisine aut karışma arayışları kadar problemlerin yaşandığına da ayraç fail Plasencia, bu durumun Venezuela halkını negatif etkilediğini belirtti.

Plasencia, bazısı diplomatik temsilciliklerin de kendisini Venezuela’nın yasal mümessili anons edenlerce ele geçirildiğini belirterek “Washington’daki büyükelçiliğimiz alternatif, paralel, güya temsilciler çeşidinden obstrüksiyon edildi. Biz bu binaların Venezuela’ya iadeli edilmesi ve Maduro hükümetinin, ülkenin yasal hükümeti adına tanınması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

Maduro hükümeti temsilcilerinin BM’de ülkeyi asimilasyon ettiğini hatırlatan Plasencia, kendisini “geçici cumhurbaşkanı” adına anons fail Juan Guaido’ya yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Maduro, halkın iri çoğunluğunun oyunu alarak baştan seçildi. Bu ad (Guaido) Caracas’ın 300-400 binlik önemsiz ortak bölgesinin mümessili adına 80 binden az oy aldı. Çünkü onlar, meclise girsin, kanun yapsın, yasaları arama etsin diyerek oy verdi, reis bey kadar davransın diyerek değil. Bu durum, çağcıl Venezuela tarihinde ortak oyuncu ve ya güya oyuncu çeşidinden oynanmış en iri aldatmaca olabilir.”

Venezuela’ya meri ortak tane yönlü yaptırımların sona ermesi icap ettiğini tamlayan Plasencia, arsıulusal maşer açısından özlük kurallarını ihlal fail ortak ülkeye yaptırım yürütüm yolunun da bu halde ortaya çıktığını söyledi.

Plasencia, söyleşinin böylece Türkiye ile ilişkilere esasen yer vererek “Ülkelerimiz arası ilişkiyi güçlendirmek, iş birliğini ve dayanışmayı bırakmak düşüncesince ortak efor mevcut zira (Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ve Maduro mesul dü önder ve gelişigüzel devir halkının kendilerini önceliyor.” diyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?