Dünya

Tunuslu hukukçular emektar Cumhurbaşkanı Merzuki ile alakalı tevkif kararını eleştirdi

Tunuslu hukukçular, emektar Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki için çıkarılan arsıulusal durdurma kararını "siyasi ortak adım" ve "utanç donör ortak karar" yerine nitelendirdi.

Tunuslu hukukçular emektar Cumhurbaşkanı Merzuki ile alakalı tevkif kararını eleştirdi
06-11-2021 09:14
Tunus

Merzuki hakkında, France 24'ün Arapça kanalına meydana getirdiği izah zımnında Tunus Asliye Hukuk Mahkemesince çıkarılan arsıulusal tevkif sonucuna eleştiriler sürüyor.

Tunuslu Anayasa Hukuku Profesörü Cevher bin Mübarek AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Merzuki'nin ülkesinin hali ve demokratik süreçle ilişik görüşlerini bildirme etti. Bin Mübarek, Merzuki kendince çıkarılan bu kararın türel değil politik birlikte kıraat neticesinde gerçekleştiğini söyledi.

Bin Mübarek, "Merzuki'ye yöneltilen suçlamalar, siyasidir. Cumhurbaşkanı Kays Said, millî güvenlik, Tunus'un diyar dışındaki imajını örselemek ve ecnebi devletlerle alışveriş ihdas kılmak kabil umumi suçlamalarla hasımlarını likidasyon kılmak düşüncesince hukuku kullanmıştır. Bu cins suçlamalar Zeynelabidin bin Ali çağında ve ayrıca Merzuki aleyhinde elan önceki de yüz kere kullanılmıştır." dedi.

Uluslararası tevkif kararının, türel manada tek kıymeti olmadığını zira demokratik ülkelerin, bu suçlamaların politik bulunduğunu bildiğini kaydeden Bin Mübarek, elan önceki de buna benzeşim örnekler yaşandığını ve Yunanistan'ın, adaletli yargılanma şartlarının sağlanmaması zımnında emektar hür Yurtseverler Birliği Partisi Genel Başkanı Selim er-Riyahi'yi Tunus'a konfirmasyon etmeyi ikrar etmediğini hatırlattı.

Kamu Hukuku Profesörü ve Tunus Bireysel Özgürlükleri Savunma Derneği Başkanı Vahid el-Ferşişi de Merzuki'ye yöneltilen suçlamaların tabir hürriyeti bölgesine girdiğini ve kendince çıkarılan kararın utanma donör bulunduğunu dile getirdi.

İfade hürriyetinin Tunus anayasası ve arsıulusal sözleşmelerce garanti dibine alındığını kaydeden Ferşişi, "Özgürlükler aleyhinde türel ve yargısal kararlar ikrar kılmak hukuken akıllıca değildir, makul da değildir. Çünkü yalan ve eylemler fakat şiddete ve provokasyona faktör bulunduğu devir haklarında türel kararlar alınabilir." diyerek konuştu.

Tunus Asliye Hukuk Mahkemesi, 4 Kasım'da emektar Cumhurbaşkanı Merzuki düşüncesince "uluslararası tutuklama" neticesinde çıkarmıştı.

Frankofon Zirvesi'ne müteallik açıklamaları zımnında Merzuki kendince soruşturma

Merzuki, France 24'ün Arapça kanalında gösterilen birlikte röportajında, "Uluslararası Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesinin darbeye dayanaklık kılmak olacağını düşündüğüm düşüncesince Tunus'ta zirvenin yapılmaması düşüncesince çalıştım ve bu yaptığımla alım çalım duyuyorum." ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Said de 14 Ekim'de Tunus Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda planlı Bakanlar Kurulu toplantısında, "Adalet Bakanımızdan istem ediyorum, Tunus'un kendilerini maksat düzlük diplomatik geçişlik malikleri ile ilişik sormaca açılsın, devletin iç ve aut güvenliğine kimesne tuzak kuramaz." demişti.

Said, diyar haricinde Tunus'a tuzak kuranların devletin iç ve aut güvenliğini maksat aldığını, bu insanların diplomatik geçişlik taşımaya haklarının olmadığını söylemişti.

Bunun üzerinde 15 Ekim'de Merzuki kendince Uluslararası Frankofon Zirvesi'ne bağlı açıklamaları zımnında sormaca açılmıştı.

Tunus İstinaf Mahkemesi Sözcüsü Habib Tarhani, Merzuki'nin France 24'ün Arapça kanalında gösterilen ifadeleriyle ilişik Adalet Bakanı Leyla Ceffal'in verdiği izne isnaden başkentteki Asliye Mahkemesinde Merzuki kendince sormaca başlatıldığını söylemişti.

Merzuki ise suçlamaları reddederek ülkesinin aleyhine çalışmadığını, Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz'da almış bulunduğu yılgı kararları çarpış adına gördüğünü ve buna erinç çıkmış bulunduğu düşüncesince maksat alındığını dile getirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?