Teknoloji

Tüm paydaşları 6G için buluştu

İstanbul Medipol Üniversitesinin ev sahipliğinde meydana gelen ‘6G Çalıştayı'nda danışma teknolojilerinin geleceği masaya yatırıldı. Kamu, darülfünun ve endüstriden fevk düzem iştirakçilerin toprak almış olduğu çalıştayın açılışında mütekellim Mühendislik ve Doğa

Tüm paydaşları 6G için buluştu
23-09-2021 14:30

İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin organizasyonu ile ‘6G Çalıştayı'nın üçüncüsü düzenlendi. Kavacık Güney Kampüs Konferans Salonu'nda meydana gelen çalıştayın açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ile Türk Telekom, Vodafone, Turkcell kıl payı firmalardan yukarı düzem yöneticiler ve aşırı sayıda öğretim üyesi katıldı. Çalıştayda, ‘Türkiye'nin 5G'ye Geçiş Süreci', ‘5G ve Ötesinde Yerli Ekosistem', ‘Dikey Sektörlerde IoT Etkileri', ‘6G Yerli Ekosistemine Hazırlık' ve ‘6G Vizyonu İçin Akademik Bakış' başlıklarında 5 değişik açık oturum düzenlendi. Tüm devir devam eden çalıştayda amme ve hususi kol kabilinden geliştirilen cihazların da vizyonu yapıldı. Küreselleşmeye şişman tesiri bulunan danışma teknolojilerinin masaya yatırılmış olduğu organizasyona ASELSAN destekleyici oldu.

“5G'yi kaçırdık, 6G'de önder olmalıyız”
Çalıştayın açış konuşmasını meydana getiren İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Hüseyin Arslan, Türkiye'nin 5G'de geç kaldığını söyledi. Arslan, şöyleki konuştu: “Bu çalıştayın gayesi 6G farkındalığı oluşturmak, paydaşları ortak araya getirmek, buluş belgesi ve uygulayım bilimi üretimi dair iş birliğini sağlamak. Ülke kendisine 6G'nin patent, Ar-Ge ve istihsal etabında arazi almalı ayrıca standartlara katkıda önder olmamız lazım. Bana layıkıyla 5G'de az buçuk geç kaldık. 6G'de bire ortak hatayı tekrarlamamak için 6G'yi bolca konuşmamız lazım. Tüm evren bilim ve danışma teknolojilerine odaklanmış durumda. Dünyanın geleceği ağız ağıza burada. Nesnelerin interneti dediğimiz anlam bundan sonra ortak görüntü değil.”

“Teknolojik mükemmeliyet gelişmişlik göstergesidir”
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ise şunları söyledi: “Dünyanın seyrini değiştirecek ortak meydan bulunan haberleşme; eğitim, sağlık, gezim alanları ilkin iktisap etmek kıl payı tamamı unsurları etkiliyor. Son 10 yılda şişman gelişmeler yaşadık. Teknolojik yetkinlik, devletler için ortak gelişmişlik göstergesidir. Hedefimiz 2023 senesinde en efdal yerlilik oranına eş olacak biçimde 5G'yi kullanıyor olmak.”

“4G insanoğlu için imal edilen akıbet teknolojiydi”
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da şu ifadeleri kullandı: “Bugün ortak değişmeyen vermemiz lazım. İki pare yolumuz var. Zor olan, evcil ve ulusal kendisine teknolojiyi üretmek. Bu çetrefili ortak yol. Diğer defa ise elan basit. Yabancı asıllı ürünleri alıp kullanmak. Makinelerin birbirleriyle konuştuğu, armoni içre çalışmış olduğu ortak devre akilane ilerliyoruz. Ve bu dünyada Türkiye kendisine çelimli ortak biçimde yerimizi almalıyız.”

“5G'ye devrolmak için birtakımı handikaplarımız var”
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ise danışma teknolojilerinin defans teknolojilerinin daim uğrunda gittiğini söyledi. 5G'ye devrolmak için birtakımı handikaplar bulunduğunu dile getiren Tüfekçi, “Handikaplarımız ortada enfrastrüktür var. 5G'ye mükemmel anlamıyla geçtik diyebilmek için fiber altyapısını da kurmamız gerekiyor. Türkiye'yi tehlikesiz muhabere altyapıları ile donatım hedefiyle çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz. Yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilen bulunan 4.5G teknolojilerini sürdürülebilir kılmanın yanında, 5G ve ötesi için evren standartlarında yenilikçi analizör çıkmak noktasında çalışıyoruz. Bugünkü çalıştayı bu aşamada enikonu manalı buluyorum” halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?