Dünya

Sırbistan ve Kosova arasındaki huzursuzluğun düşürülmesi düşüncesince anlaşma sağlandı

Avrupa Birliği, Sırbistan ile Kosova ortada taşıtların son geçişleri dolayısıyla beş altı haftadır bitmeme fail huzursuzluğun düşürülmesi düşüncesince etraf ortada anlaşma sağlandığını bildirdi.

Sırbistan ve Kosova arasındaki huzursuzluğun düşürülmesi düşüncesince anlaşma sağlandı
30-09-2021 14:56
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu hususi Temsilcisi Miroslav Lajcak, Kosova'nın 20 Eylül'de Sırbistan plakalı vasıtaların geçişlerine müsaade vermemesiyle süregelen huzursuzluğun azaltılması neredeyse AB'nin aralık buluculuğunda Sırp ve Kosovalı yetkililer ortada dü gündür devam eden müzakerelerin, anlaşmayla sonuçlandığını duyurdu.

Sırbistan-Kosova gerginliğinin akıbet halkası 'plaka krizi' sürüyor

Lajcak'ın içtimai medyadan paylaşmış olduğu 3 maddelik anlaşma metnine göre, Jarinje ve Bernjak bitim kapılarına gönderilen hususi manşet birlikleri 2 Ekim'den itibaren çapraz ve eş anlı çekilecek.

Çekilme öncesinde bu dü bitim kapısına NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) konuşlandırılacak. KFOR, tehlikesiz müşterek ortamın ve cereyan özgürlüğünün sağlanması neredeyse burada tahminî dü hafta kalacak.

Ayrıca mihman müşterek hal bulunana derece iare hazırlık yerine 4 Ekim'den itibaren araçlara "çıkartma" yapıştırılacak.

Araç plakası meselesine AB standartları ve uygulamalarına akıllıca mihman müşterek hal bulunması düşüncesince AB başkanlığında, Kosovalı ve Sırp yetkililerin karışma olabileceği müşterek emek vermek grubu oluşturulacak. Çalışma grubu önceki toplantısını 21 Ekim'de Brüksel'de meydana getirecek ve 6 ay ortamında mihman hal düşüncesince önceki bulgularını müşterek söylem yerine sunacak.

Kosova ile Sırbistan arasındaki "plaka" sorunu

Kosova İçişleri Bakanlığı, 20 Eylül'de icra ettiği açıklamada, dünya sınırlarından devredilmek talip Sırbistan plakalı vasıtaların geçişlerine müsaade verilmediğini ve ülkeye giren araçlara iare Kosova plakası verileceğini duyurmuştu.

İki dünya ortada 2016'da imzalanan başıboş gidiş geliş dolaşımı anlaşmasının 15 Eylül'de süresinin dolduğuna ayraç edilen açıklamada, ülkede çabucak Kosova Cumhuriyeti plakalı vasıtaların dolaşımının kabil olabileceği kaydedilmişti. Açıklamada, iare plakaların vasıtaların ön ve geri camına yerleştirildiği, esas plakaların ise söküldüğü tabir edilmişti.

Sırbistan, Kosova'nın plaka sonucuna iyice kaba tepkime gösterdi ve kargaşa birliklerini Kosova sınırına konuşlandırdı. Kosova'nın da manşet birlikleri sınırda konuşlanmıştı. Jarinje ve Bernjak bitim kapılarına revan defa Kosovalı Sırp protestocular çeşidinden kurulan barikatlarla kapatılmıştı.

Gerginliğin artarak çoğalması ilişkin AB ve NATO'dan diyalog ve tansiyonu düşürme çağrıları gelmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?