Dünya

Pakistan'dan Afganistan'a yaklaşım dair 'daha realist olunmalı' vurgusu

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, ülkesinin arsıulusal topluma Taliban’ın diplomatik namına tanınması düşüncesince müşterek defa haritası geliştirmesi ve peşi sıra beniz yüze Taliban liderleriyle görüşmesini önerdiğini bildirdi.

Pakistan'dan Afganistan'a yaklaşım dair 'daha realist olunmalı' vurgusu
23-09-2021 17:20
İslamabad

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, ülkesinin barışçıl, kararlı ve yıldırı unsurlarının bulunmadığı Afganistan noktasında arsıulusal toplumla beraberce cereyan ettiğini anlatım ederek İslamabad'ın dünyaya bu ülkeye yaklaşımları ait elan realist olmasını dediğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu zımnında ABD'de mevcut Kureyşi, Associated Press salık ajansına verdiği mülakatta, Pakistan'ın arsıulusal topluma Taliban'ın diplomatik kendisine tanınması düşüncesince müşterek sefer haritası geliştirmesi ve peşi sıra beniz yüze Taliban liderleriyle görüşmesini önerdiğini aktardı.

Kureyşi, Taliban'ın mukteza beklentileri karşılaması gibi kendileri düşüncesince işleri kolaylaştıracağına dikkati çekerek "(Taliban) Onlar verilmek düşüncesince mukteza bulunan benimseme edilebilirliği elde edecekler. Aynı sürede arsıulusal maşer şurası anlamalı: Alternatif ne? Seçenekler neler? Gerçeklik bu. Onlar bu gerçekliğe beniz çevirebilirler mi?" diyerek konuştu.

Ülkesinin barışçıl, kararlı ve yıldırı unsurlarının bulunmadığı Afganistan noktasında arsıulusal toplumla beraberce cereyan ettiğini tamlayan Kureyşi, İslamabad'ın dünyaya bu ülkeye yaklaşımları ait elan realist olmasını dediğini kaydetti.

Kureyşi, arsıulusal topluma, Taliban ile etkileşim düşüncesince yenilikçi metodlar denemesi çağrısında bulunarak elan geçmiş denenen yolların işe yaramadığını anımsattı.

Pakistan'ın Taliban ile başa çıkmada esas ilkelerine aksan önleyen Kureyşi, bunların "gerçekçilik, sabır, etkileşim ve tamamı bunların ötesinde Afganistan'ın izole edilmemesi" bulunduğunu söyledi.

Ekonomik iane vurgusu

Taliban'dan aralarında eksiksiz hükümet, insanoğlu haklarının ve başta eş ve kızların haklarının garanti dibine alınmasının beklenebileceğini vurgulayan Kureyşi, karşılığında Afganistan hükümetinin onlarca salname savaşın peşi sıra toparlanmaya araştırma görevlisi iktisap etmek düşüncesince kalkınma, konuşu ve baştan inşaya bağlı yardımlar alarak motive olabileceğini anlatım etti.

Kureyşi, ABD, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve öteki ülkelere, Afganistan'ın normale dönmesi düşüncesince bu ülkenin dondurulan paralarının başıboş bırakılması ait çağrıda bulunarak, Pakistan'ın Taliban ile yazışma kanalları ayırmak düşüncesince müspet ve artı gösteriş oynamaya apiko bulunduğunu ve bunun sulh ve istikrarın faydasına olacağını kaydetti.

Taliban’ın tanınması ait realist müşterek istimara ve yararcı müşterek açılım olması gerektiğine ayraç fail Kureyşi, Taliban'ın komşuları ve arsıulusal maşer kabilinden söylenenlere duyarsız olmadığını ve bunun güzel müşterek ayraç anlamına geldiğini söyledi.

Kureyşi, Taliban’ın açıklamış bulunduğu muvakkat hükümete 21 Eylül'de Tacik, Özbek ve Hazara toplumundan temsilcilerin eklendiğini belirterek, bu gelişmeyi Taliban'ın arsıulusal toplumdan mevrut taleplere yanıt verdiği gibi yorumladı.

Hükümette daha eş bulunmadığına atıfta mevcut Kureyşi, "Fakat durumun büyüme göstermesine müsaade verelim." dedi.

Taliban'a "kabul edilebilirlik" düşüncesince hamle atması çağrısı

Kureyşi, Taliban'ın doğacak günlerde benimseme edilebilirliğini artıracak adımlar atması gerektiğine dikkati çekerek "Bana layıkıyla arsıulusal maşer beraberce oturabilir ve sefer haritası çıkarabilir. Önümüzdeki bu sefer haritasıyla arsıulusal etkileşimin elan doğurgan olabileceğini düşünüyorum." diyerek konuştu.

Taliban'ın 15 Ağustos'ta iktidarı ele geçirmesinin peşi sıra Afganistan'daki düzenlilik durumunun düzeldiği, savaşın durduğu ve yurt süresince yerinden edilmiş baş döndürücü sayıda Afgan vatandaşının evlerine döndüğüne değgin bilgelik aldığını tamlayan Kureyşi, ülkede işlerin önünde görünmüş bulunduğu ve bunun müspet müşterek ayraç bulunduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kureyşi başkaca 15 Ağustos'tan sonraları Pakistan’ın dünkü müşterek Afgan sığınmacı akını görmediğini anlatım etti.

Kureyşi, Afganistan'ı istikrara sarmak düşüncesince elan esbak girişimlerin değimsiz olduğuna atıfta bulunarak Taliban ile dünkü çabaların aceleci muvaffakiyet getireceğine değgin ümit süresince olunmaması icap ettiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?