Dünya

Pakistan küresel ısınma haysiyetiyle varoluşsal birlikte krizle için karşıya

Pakistan küresel ısınma haysiyetiyle varoluşsal birlikte krizle için karşıya
14-10-2021 17:29
İslamabad

Küresel ısınma dolayısıyla Pakistan'ın doğacak on senelerde parlak su kaynaklarının tükeneceği ve bu durumun ülkeyi varoluşsal müşterek krizle erinç karşıya bırakacağı belirtiliyor.

Al Jazeera'nin haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) yayımladığı raporda, küresel ısınmanın sonuçlarının şişman seviyede art döndürülemez boyutlara eriştiği bildirildi.

Raporda, polar ve kepez buzullarının art dönülemez halde doğacak on seneler süresince erimeye bitmeme edeceği vurgulandı.

Pakistan, polar buzullarının haricinde hayattaki rastgele müşterek yerden hâlâ müşterek tomar buzula sahip. Bu buzullar, hayattaki en emektar ve velut vadilerden bir tanesi bulunan Hindistan ve Pakistan ortada bölünen İndus Havzası'nı besliyor.

Pakistan'ın 220 milyonluk nüfusunun yüzdelik 75'i, İndus Nehri kıyılarında yaşıyor. Ülkenin en şişman 5 şehir merkezi, sınai ve evsel su düşüncesince ağız ağıza bu dereye tabi durumda.

IPCC tutanağına göre, 2050'ye denli ülkede su kalmayacak.

Haberde, Pakistan'ın, küresel ısınmanın neticelerinden Maldivler ve ayrıksı devletler denli orantısız halde dokunca göreceği fakat buna karşın İslamabad'ın, geleceğini garanti dibine kabul etmek düşüncesince güç göstermediği belirtildi.

Başka nazar boncuğu ülkenin lezzetli su düşüncesince polar dışındaki buzullara Pakistan denli tabi bulunmadığı vurgulanan haberde, ülkenin şu anda çevresel zorluklarla erinç karşıya olduğuna nazarıitibar çekildi.

Haberde, akıbet senelerde erdemli sıcaklıkların baş döndürücü sayıda insanoğlunun yaşamına mülk olduğuna ayraç edilirken, zirai üretimin de bundan etkilendiği kaydedildi. ​​​​​​​

Uzmanlar, 10 senedir Pakistan'ı uyarıyor

Yerel ve arsıulusal yer uzmanları, derinlemesine süredir çabuk ve kaba adımlar atılmazsa Pakistan'da ve Güney Asya'da işlerin hâlâ da kötüleşeceği hesabına uyarıyor.

Pakistan'ın buzullarının eridiğini vurgulayan uzmanlar, ülkenin suyunun bitmesinin an meselesi olduğuna müteallik on yıldan müşterek tomar süredir tembihler yapıyor.

Başbakan İmran Han, 2018'de göreve geldiğinde, bitmeme fail ormansızlaşma ve hava değişikliğinin memleket üstündeki etkilerine erinç bırakmak düşüncesince amut dikimi projesi başlattı. Fakat dünkü amut dikimlerinin yüzlerce salname buğulanmış ormanların yerini alamayacağı belirtiliyor.

​​​​​​​Pakistan'ın, hava değişikliğinin neticeleri dolayısıyla varoluşsal müşterek krizle erinç karşıya olduğuna nazarıitibar çekici uzmanlar, hava değişikliğinin etkilerinin, ülkenin yegâne müşterek sektörünü yahut alanını değil tamamı nüfusun hayatını ve barışma kaynaklarını zılgıt ettiğine ayraç ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?