Dünya

Macron, Avustralya Başbakanı Morrison’u kendisine yalan söylemekle suçladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'u dü yurt ortada imzalanan tahtelbahir sözleşmesinin silme edilme sürecinde kendisine yalan söylemekle suçladı.

Macron, Avustralya Başbakanı Morrison’u kendisine yalan söylemekle suçladı
01-11-2021 13:39

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya'nın başkenti Roma'da cemaziyelevvel planlı G20 Zirvesi'nin seans aralarında matbuat çalışanlarının sorularını yanıtladı.

Bir muhabir Macron'a Avustralya'nın Fransa ile imzaladığı 56 bilyon dolarlık tahtelbahir sözleşmesini feshederek Amerika ve İngiltere ile meydana getirdiği "Aukus" anlaşması karşı istifham sordu.

Macron kendisine, "Scott Morrison'un size yalan dediğini düşünüyor musunuz?" sorusunu ileten muhabire, "Düşünmüyorum, biliyorum" diyerek yanıt verdi. Avustralya ve halkına hürmetli bulunduğunu ve bu saygının aykırı olması icap ettiğini kaydeden Macron, "Ülkenize ve halkınıza şişman saygım ve dostluğum var. Saygı duyduğumuz zaman, sizlerin de hürmet duymanız icap ettiğini söylüyorum. Bu değere akıllıca ve düzgün kalkışmak zorundasınız" ifadelerini kullandı.

Macron, krizden beri önceki kat perşembe haset Morrison ile görüşüp bu kavil ihlalinin "iki dünya arasındaki itimat ilişkisini bozduğunu" söylemişti. Morrison ise anlaşmanın iptali karşı Fransa'yı başlangıçta bilgilendirdiklerini açıklamıştı.

Kriz nite başladı?

Avustralya, Fransız Naval firması çeşidinden konvansiyonel 12 tahtelbahir yapımını içeren 56 bilyon euroluk 'Taarruz Denizaltı Programı'nı bozma ederek Amerika ve İngiltere ile Aukus kuma düzenlilik anlaşması yapmıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Avustralya'nın bozma kararını "Sırtımızdan bıçaklandık" yerine nitelendirirken, başkaca Fransa; Avustralya ve Amerika büyükelçilerini eğreti yerine art çağırmıştı.

Melike Yazır
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?