Teknoloji

İstanbul Üniversitesi yüzeyin arkası sıra dipteki müsilajı da temizlemeyi başardı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi'nin yüzeyinin arkası sıra dipteki müsilajı da saf içre bahir bakteri izolatlarıyla temizlemeyi başardı.

İstanbul Üniversitesi yüzeyin arkası sıra dipteki müsilajı da temizlemeyi başardı
17-11-2021 12:15
İstanbul

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve kadrosu tarafından, müsilajın saf süresince yarayışlı bakterilerle bertarafı düşüncesince Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının onayıyla 8 Haziran'da uçman düzentileme başlatıldı.

Çalışma kapsamında ilkin namına 8-13 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Yenikapı Yediemin Limanı’nda yüzeydeki müsilaj, hâlâ ilkin denizden izole edilerek laboratuvarda uyutulan ve metabolik nitelikleri müsilajı ayrıştırmaya akla yatkın olanlar arasından seçilen yerel bakterilerle herhangi bir güneş sabahleyin ve tün ezanı uygulanarak temizlendi.

Prof. Dr. Altuğ ve kadrosu çalışmanın devamı namına denizin dibindeki müsilajı da bire bir yöntemle paklamak düşüncesince bire bir noktada 14-30 Haziran ortada Şehit Taner Çebi İtfaiye İstasyonu Arama Kurtarma Dalgıçlarıyla herhangi bir güneş sabahleyin ve tün ezanı bire bir uygulamayı yaptı.

Altuğ ve kadrosu çalışmanın devamı namına denizin dibindeki müsilajın da bakteri uygulaması ile bertarafı düşüncesince 14-30 Haziran arasında, Yenikapı Limanı mendirek süresince seçilen noktada Yenikapı Şehit Taner Çebi Kara ve Deniz İtfaiye İstasyonu kontrol istirdat dalgıçlarıyla herhangi bir güneş sabahleyin ve tün ezanı bire bir uygulamayı yaptı.

Çalışma kararında yüzeyin arkası sıra dipteki müsilaj da saf süresince çokluk bakteri izolatlarıyla temizledi.

Prof. Dr. Gülşen Altuğ, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, hâlâ ilkin çokluk yüzeyinde mevcut müsilajın temizlenmesi düşüncesince ilmî düzentileme yaptıklarını anımsattı.

Çalışmada 20 senedir denizlerden izole edilen yerel bakteri izolatları arasından seçilen yarayışlı bakterileri uyguladıklarını tamlayan Altuğ, "Sabah ve tün ezanı geçerli düzentileme ile çokluk yüzeyinde müsilajın temizlendiği gözlendi ve neticeler görsel kayıtların beraberinde analizlerle değerlendirildi." dedi.

Deniz yüzeyindeki müsilajın çokluk bakteri izolatlarıyla temizlenmesinin ardından, dipteki müsilajı da bertaraf etmek düşüncesince bire bir yöntemi uyguladıklarını özetleyen Altuğ, "Dip çalışmalarında bakteri uygulamaları düşüncesince dalgıçlar sayesinde meydana getirilen uygulamanın beraberinde çokluk altına yerleştirilen düzeneklerle ve materyale emdirilen bakteri uygulamalarıyla ayrımlı teknikleri test ederek tatbikat infaz metotlarına müteveccih cevapları araştırdık. Bakteri uygulamaları müspet sonuçlandı." niteleyerek konuştu.

Pilot çalışmanın arkası sıra TÜBİTAK müsilaj çağrısı kapsamında TÜBİTAK’a plan sunduklarını ve projenin desteklendiğini dile getiren Altuğ, şu şekilde bitmeme etti:

"Proje kapsamında müsilajın bertarafı düşüncesince uçman çalışmada geçer bakteri karışımlarının bentik ve pelajik ekosisteme tesirleri dair encam anaç icraat bitmeme ediyor. Aynı sürede bakteri karışımlarının şişman istidatlı üretiminin optimizasyonu dair da çalışıyoruz. İstanbul Üniversitesi Deniz Biyolojisi Ana bilgelik Dalında Akuatik Mikrobiyal Ekoloji Laboratuvarı altyapısı ve öz öz kaynaklarımızla ilkin uçman düzentileme denemelerinde hem yüzeyde hem dipte icraat başarıyla tamamlandı. Yani çokluk bakteri izolatlarıyla yüzeyin arkası sıra dipteki müsilajı da temizledik. TÜBİTAK destekli plan ile ilişik encam ilmî tetkikat ve bire bir sürede meydan ölçekli üretime müteveccih icraat ise bitmeme ediyor. Bilimsel yapılabilirliği göstermeye müteveccih çalışmalarla bakterilerin çevresel uygulamalarda gine mikrobiyal ekoloji bilgilerine cemaat takımlar kabilinden ciddi yerlerde çare edilebilirliğine müteveccih veriler kurmayı da amaçlıyoruz."

Altuğ, dipteki icraat esnasında uyguladıkları yöntemin balık hareketliliğine tek dokunca vermediğini de laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?