Dünya

Güney Afrika, 'temiz enerjiye geçiş' düşüncesince 8,5 bilyon dolarlık dayanak noktası alacak

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB), temiz enerjiye intikal düşüncesince Güney Afrika Cumhuriyeti'ne 8,5 bilyon dolarlık mali dayanak sağlayacağı bildirildi.

Güney Afrika, 'temiz enerjiye geçiş' düşüncesince 8,5 bilyon dolarlık dayanak noktası alacak
02-11-2021 22:18
Johannesburg

ABD Başkanı Joe Biden, İskoçya'nın Glasgow kentinde bitmeme fail 26'ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26), ABD'nin İngiltere, Fransa, Almanya ve AB ile birlikte, Güney Afrika'da şimdi çabuk ortak temiz enerji dönüşümüne asistan edinmek neredeyse iştirak kurduğunu açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da mevzuya bağlı açıklamasında, enerji üretimi şişman miktarda kömüre dayalı Güney Afrika'ya verilecek 8,5 bilyon dolarlık desteğin evren genelinde hava hedeflerine ulaşılmasına da asistan olacağını anlatım etti.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ise bu ortaklığı Güney Afrika'da düşüt karbonlu ortak ekonomiye ve iklime mukavemetli ortak topluma adaletli geçişi doğrulamak düşüncesince zamanı ortak iştirak yerine nitelendirdi.

Güney Afrika, bu kapsamda ortak paradigma bağış ve ayrıcalıklı güven kanalıyla 3 ila 5 sene süresince 8.5 bilyon dolarlık mali dayanaklık etmek alacak.

Elektrik üretiminin yüzdelik 80'den fazlasını kömürle etkin santrallerden sağlayıcı Güney Afrika, bu dayanaklık etmek fonlarını yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesinde kullanacak.

Güney Afrika, kıtanın en şişman limonluk gazı üreticisi

Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasında limonluk gazı emisyonu en faziletli memleket olma ayrıcalığı taşıyor.

Küresel Karbon Atlası verilerine uyarınca de Güney Afrika dünyada en aşkın limonluk gazı emisyonu meydana getiren devletler sıralamasında 12'nci tam arazi alıyor.

Güney Afrika hükümeti, ilkgüz ayında, 2030 yılına denli ülkenin salname kısaca 480 milyon titrem seviyesindeki karbondioksit (CO2) emisyonunun 350 milyon tona denli düşürülmesini hedeflediklerini bildirmişti.

Ülkenin millî enerji şirketi Eskom ise ağustos ayında 2030 yılına denli yenilenebilir enerji planlarına kısaca 7,2 bilyon dolarlık envestisman yapmayı planladıklarını açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?