Teknoloji

Facebook muhbiri: Şirket kar etmeyi topluluğun menfaatinin önüne koydu

Facebook muhbiri namına ortaya çıkan firmanın emektar etkin Frances Haugen, içtimai iletişim araçları devinin amme yararı ile ortaklık eş ortada ortak arbede olduğunda özlük çıkarını seçtiğini söyledi.

Facebook muhbiri: Şirket kar etmeyi topluluğun menfaatinin önüne koydu
04-10-2021 21:15
New York

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile ayrımsız üniversiteden yetkilendirilmiş bulunan data bilimcisi 37 yaşındaki Haugen, CBS kanalındaki "60 Dakika" programına çıkarak, Facebook'un özlük iç raporlarını Wall Street Journal'a ve federal birimlere kendisinin sızdırdığını açıkladı.

Facebook'un iç araştırmalarının nefreti ve hata bilgiyi ne büyüttüğünü gösterdiğini tamlayan Haugen, güzeşte sene Joe Biden'in reis bey seçilmesinden sonradan firmanın hata bilim yayımı ve mümkün ayaklanmaları engel olmak düşüncesince münfail önlemleri kapattığını ve bunun da 6 Ocak'taki Kongre baskınına katkıda bulunduğunu tez etti.

Haugen, Facebook'un 2019'dan bu yana çalışmış bulunduğu ilişik "sivil bütünlük" birimini 3 Kasım 2020 seçimlerinden sonradan dağıtmasının peşi sıra kuruluşa güveninin kalmadığını ve işinden ayrıldığını kaydederek, "Facebook, gine yeniden gösterdi ki kar etmeyi güvenliğe yeğleme ediyor." diyerek konuştu.

Facebook algoritmaları tiksinme saçan içerikleri öne çıkarıyor

Kullanıcıların salık akışlarında nelerin görüneceğini ve tiksinme mahmul içinde ne bulunduğu ne yeğleme ettiklerini yönetmen algoritmalar olduğuna aksan özne Haugen, bunun insanoğlu ortada elan aşkın bölünmeye ve biçimsiz niyete katkıda bulunduğunu söyledi.

Haugen, algoritmaların beslediği düşmanlıkların kişilerin elan aşkın Facebook'ta sayaç geçirmesine bozukluk bulunduğu ve Facebook'un bundan sayısal reklamlar ile şişman karlar elde ettiğinin altını çizdi.

Facebook fevk yöneticisi Nick Clegg ise, Haugen'in iddialarının "yanıltıcı" bulunduğunu öne sürerek eldeki kanıtların Facebook'un yahut elan umumi namına toplumsal medyanın kutuplaşmanın esas sebebi bulunduğu fikrini desteklemediğini savundu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ilkgüz kocaoğlan ortasında yayınladığı haberde, Facebook ürünleri ile bebek ve gençlerin bilinç sağlığı arasındaki ilişkiyi araştıran birtakım belgeleri halkoyu ile paylaşmış, Facebook'un ortaklık içerisinden sızan raporlardaki bulgular tartışmalara bozukluk olmuştu.

FactSet analistlerine göre, 2018'de 56 bilyon dolar geliri bulunan Facebook'un bu sene hasılatını 119 bilyon dolara çıkardığı, gine 2018'de 375 bilyon dolar bulunan firmanın çevre değerinin bu sene kısaca 1 trilyon dolara yükseldiği kaydediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?