Dünya

Çekya: 'Yasa dışı göçün kesin çözümü Bulgaristan-Türkiye sınırına tel örgü çekmektir'

Çekya Başbakanı Andrej Babiş, AB'nın sınır güvenliği ve mülteci politikalarını kaba ortak dille eleştirerek, “Yasa dışı göçün kesin çözümü Bulgaristan-Türkiye sınırına tel örgü çekmektir” dedi.

Çekya: 'Yasa dışı göçün kesin çözümü Bulgaristan-Türkiye sınırına tel örgü çekmektir'
23-09-2021 20:09

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın daveti dair Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de planlı 4. Nüfus Zirvesi'ne eklenmiş olan Çekya Başbakanı Andrej Babiş, Orban ile Macaristan-Sırbistan sınırında Roszke Sınır Kapısı'nda araştırmalarda bulundu. AB'nin sınır güvenliği ve mülteci politikalarını kaba müşterek dille eleştiren Babiş, “Macaristan güzeşte sene 22 bin 882 gayrikanuni göçmeni durdurdu, bu sene ise 76 bin 176. Daha da önemlisi 2020 senesinde 281, bu sene ise 752 kaçakçı yakalandı. Bunlar müşterek mülteciyi Avrupa'ya oyulgalamak düşüncesince 3 bin 500 Euro arzu ediyorlar. Bu sınıra tel örgü çekici Macaristan'ın başarısıdır” dedi.

Babiş, “Avrupa'nın müşterek an evvel Schengen bölgesini kesin müşterek biçimde tanımlamalıdır. Bunu Avrupa Konseyi'nde yüz kere dile getirdim. Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Sırbistan Schengen sahasına eklenmek düşüncesince illet bu derece bekletiliyor? Aslında çözüm basit, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki sınıra faziletli güvenlikli tel örgü çekilmesi ve Avrupa kıtasının denizden korunmasıdır” ifadelerini kullandı.

“Çekya gayrikanuni göçmenleri katiyen benimseme etmeyecek”

Başbakan Babiş, Çekya'nın gayrikanuni göç ile savaşım dair Macaristan'a dayanak noktası vereceğini ve Çekya'ya döndüğünde bakanları ile yapacağı görüşmede Macaristan-Sırbistan sınırına Çek askerini yahut polisini sevk konusunu tartışacağını belirtti. Babiş, Çekya'nın gayrikanuni göçü önleme dair gelişigüzel devir iane edeceğini ancak gayrikanuni göç ile mevrut kimseyi sınırlarından dipdam benimseme etmeyeceğini vurguladı.

Özgür Öztürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?