Dünya

Avrupa Komisyonu, Polonya’yı bir kez daha Avrupa Adalet Divanı'na şikayet etti

Avrupa Komisyonu, Polonya'yı Elektronik Haberleşme Kurumu'nun bağımsızlığını baltaladığı nedeni öne sürülerek Avrupa Adalet Divanı'na şikayet etti.

Avrupa Komisyonu, Polonya’yı bir kez daha Avrupa Adalet Divanı'na şikayet etti
23-09-2021 21:05

Avrupa Komisyonu, bu kez de Polonya'yı Polonya Elektronik Haberleşme Kurumu'nun bağımsızlığını baltaladığı nedeni öne sürülerek Avrupa Birliği'nin en faziletkâr kaza organı bulunan Avrupa Adalet Divanı'na şikayet etti. Komisyon çeşidinden meydana getirilen açıklamada, Polonya hükümetinin Mayıs 2020'de uz iletişim dalında millî regülatör uzuv bulunan Elektronik Haberleşme Kurumu'nun başkanının atanması ve görevden katılması kanununda aceleci başkalık yaparak 2021 Eylül ayında fariza süresi dolacak bulunan Kurum Başkanı Marcin Cichy'i Mayıs 2020'de görevden almış olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, "Avrupa Birliği hukuku gereği millî regülatör kurumun başkanının ercecik görevden alınmasına minval anahtar durumların bu insan göreve başlamadan geçmiş belirlenmesi gerekmektedir. Bu, millî regülatör kurumun siyasi baskılardan bağımsızlığını güvence fail ehemmiyetli bir güvencedir. Söz konusu organın bağımsızlığı AB'nin uz iletişim alanındaki yasalı çerçevesinin esas ilkesidir" ifadeleri kullanılarak, Polonya'nın Avrupa Adalet Divanı'na şikayet edilmesine değişmeyen verildiği belirtildi.

Polonya daha geçmiş günce 500 bin Euro servet cezasına çarptırılmıştı

Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) çeşidinden 2015'den bu yanan yönetilen Polonya, Avrupa Komisyonu çeşidinden kaza bağımsızlığını ve hâkim güvenliğini ihlal fail hükümler çıkardığı, AB baştan anlatış programı çerçevesinde mülteci ikrar etmediği, Avrupa'nın en emektar ormanlarından Bialowieza ormanındaki fidan kesimi, Turow Linyit Kömürü Madeni dolayısıyla bir baş döndürücü kere Avrupa Adalet Divanı'na şikayet edilmişti.

Ormandaki fidan kesimi işleminin durdurulmasına ve muhacir alıntı ilkesine uymadığı düşüncesince Polonya'ya ukubet sağlayan Adalet Divanı, sonuç adına geçtiğimiz hafta Polonya'nın Turow Linyit Madeni'ndeki faaliyetlerini Çekya topraklarındaki aykırı su seviyesini düşürdüğü ve havasını kirlettiğine bağlı dosyanın esastan görüşülene denli askıya almaması dolayısıyla günce 500 bin Euro servet cezasına çarptırmıştı.

Ebru Orhan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?