Dünya

AB'den Kosova ile Sırbistan'a diyalog çağrısı

Avrupa Birliği, Kosova ile Sırbistan ortada vasıtaların son geçişiyle ait krizin çözümü düşüncesince müşterek el hâlâ diyalog çağrısında bulundu.

AB'den Kosova ile Sırbistan'a diyalog çağrısı
29-09-2021 14:44
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, toplumsal medyadan meydana getirdiği açıklamada, AB'nin kolaylaştırıcılığındaki Belgrad-Priştine Diyaloğu'nun bulunan vaziyeti halletmek düşüncesince birlikte tane ortam bulunduğunu belirtti.

Kosova'nın Sırbistan plakalı vasıtaların geçmiş olmasına müsaade vermemesi dü iklim ortada huzursuzluğa sebep olduSırbistan, Kosova ile uç gerginliği dair NATO'nun tepkisini bekliyorKosova'da, Sırbistan plakalı araçlara eğreti plaka verilmesinin sebep bulunduğu çöküntü sürüyor

Von der Leyen, "Kalıcı birlikte hal bilmek düşüncesince diyaloğu görmek ehemmiyet taşıyor. Çözüm düşüncesince birlikte tane kez iş birliği." ifadesini kullandı.

AB'nin Belgrad-Priştine Diyaloğu hususi Temsilcisi Miroslav Lajcak da ahit Sırbistan ve Kosova'nın müzakerecileriyle görüştü.

Lajcak, değişik meydana getirdiği görüşmelerde bulunan krizin çözümüne müteveccih alternatifleri ele aldığını duyurdu. Görüşmelerin güneş süresince bitmeme edeceği bildirildi.

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginlik

Kosova'nın 20 Eylül bakımından Sırbistan plakalı vasıtaların sınırdan geçişlerine müsaade vermemesi ve ülkeye giren taşıtlara eğreti Kosova plakası vermesi, dü iklim ortada huzursuzluğa sebep olmuştu.

Kosova İçişleri Bakanlığı, dü iklim ortada 2016'da imzalanan başıboş gidiş geliş dolaşımı anlaşmasının 15 Eylül'de süresinin dolduğunu, ülkede elden Kosova Cumhuriyeti plakalı vasıtaların dolaşımının benzer olacağını bildirmişti. Bakanlığın açıklamasında, eğreti plakaların vasıtaların ön ve geri camına yerleştirildiği, esas plakaların ise söküldüğü tabir edilmişti.

Benzer uygulamanın Kosova plakalı araçlara da kısaca 10 senedir uygulanmış bulunduğu Sırbistan'ın girişinde, Kosova plakalı vasıtaların esas plakaları sökülerek ön ve geri camına eğreti plakalar yerleştiriliyor.

AB ve NATO, Kosova ile Sırbistan arasındaki uç geçişleri zımnında ortaya çıkan huzursuzluğun düşürülmesi düşüncesince şimdi ilk de çağrıda bulunmuştu.

Belgrad-Priştine Diyalog Süreci

AB'nin boşluk buluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve sonunda dü ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Sırbistan, 2008'de birlikte tane cepheli bağımsızlığını duyuru fail Kosova'yı hala öz toprağı yerine görmeye bitmeme etse de Kosova bugüne derece 100'ün üstünde iklim kabilinden hür birlikte büyüklük yerine tanındı.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, değişik sebeplerden yaşanmış olan gerginlikler zımnında yoğun pıtrak kesintiye uğradı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?