Uzmanlar Çin'in süpersonik füze geliştirdiği iddialarını değerlendirdi

Uzmanlar, Çin’in "modern harp doktrinlerini allak bullak eden" süpersonik füze geliştirmesinin arsıulusal dengelere muhtemel etkileriyle ilişik ayrımlı görüşler tabir ediyor.

Dünya - 3 yıl önce

İstanbul

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ve İstanbul Aydın Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyeliği ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Çin'in testlerini meydana getirdiği kanıt edilen nükleer iç kulak kapasiteli süpersonik füzenin, evren kuvvet dengelerine beklenen etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Prof. Dr. Caşın, Pekin yönetiminin hem Asya-Pasifik'teki bununla beraber uzaydaki Amerika hakimiyetini sınırladığını söylerken, Prof. Dr. Karaca ise Japonya ve Güney Kore'deki üslerinden ötürü Çin'in ABD'ye huzur askeri bağlamda ciddi müşterek avantaj sağlamasının olabilir bulunmadığı yorumunu yaptı.

İngiliz Financial Times gazetesi, adını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı 16 Ekim günlü haberinde, Çin ordusunun ağustos ayında nükleer kapasiteli müşterek hipersonik füzeyi imtihan ettiğine değgin iddiaya arazi verdi.

Haberde, ABD'nin Çin'in hipersonik silah yeteneği üstüne yeteri kadar bilgelik sahibi olmadığı, ABD'nin tahminlerinin ötesinde bu mevzuda gelişmeler sağlandığı sonrasında sürüldü. Çin ise nükleer kapasiteli hipersonik füze denemesinde bulundukları yönündeki gelişmeleri yalanlayarak, rutin feza ara bulucu denemesi yaptıklarına değgin açıklamalarda bulundu.

"Çin, şişman müşterek mahremiyet içre hipersonik füze geliştiriyor"

Prof. Dr. Caşın, atmosferde neva hızının ilkokul katından müşterek tomar çabucak harp başlığı haiz tatbikat yeteneği faziletli müşterek paradigma hipersonik silahın halihazırda Amerika ve Rusya kabilinden geliştirildiğini, Çin'in de bu yarışa "sesiz ve derinden" katıldığını ve bu silahları üretmeye, ayrıca imtihan etmeye başladığını öne sürdü.

SALT, START, INF, ABM vb. silahsızlanma antlaşmalarının gerçek kesim konusunu dokuma fail balistik ve Tomahawk sınıfı füzelerin çağdaş harbin denklemini değiştirdiğini tamlayan Caşın, Amerika ile Rusya arasındaki silahlanma yarışı denklemine Çin'in de girmesiyle füze yarışında müselles rekabetin mücahede kazandığını söyledi.

Caşın, malzeme, navigasyon, elektronik elektronik beyin yazılımları, motor, beden sistemlerinin ilerleyişinden etkilenen iklim ve feza teknolojilerinin bu kere de mücahede faktörünü devreye sokarak hipersonik sınıfı füzeler ile mücadelesi sonsuza değin değiştirmeyi erek edinen müşterek devrimi başlattığını dile getirdi.

Hipersonik silahlarla uzayda gerçekleşecek müşterek savaşın "Uzayın Pearl Harbor"u yerine tanımlanacağını anlatım fail Caşın, bu füzelerle uzaydan müşterek devletin dört başı mamur iklim savunma, enformasyon sistemlerinin, ayrıca hepsi ülkenin namevcut edilebileceğini belirtti.

Süpersonik silahların hoppadak uzayda değil, sefine savar füzeleri yerine da kullanıldığını özetleyen Caşın, Çin'in ABD'nin Asya-Pasifik bölgesindeki çokluk üstünlüğünü göçermek düşüncesince gelecekte bu füzeleri kullanabileceğini savundu.

Çin'in hipersonik füzelerini geliştirerek hem Asya-Pasifik'teki bununla beraber uzaydaki Amerika hakimiyetini sınırladığını kaydeden Caşın, "Şu anda öne güzeşte Çin'dir. Çin, Asya-Pasifik'te Amerika harp gemilerini kilitleyebiliyor. Hatta şu anda bunun tatbikatlarını yapıyor. Geriye denizaltılar kalıyor. Çin, peynir aş yapar kabil nükleer tahtelbahir yapıyor. Bununla razı gelmiyor Hint Yarımadası'na, Kızıldeniz ve Akdeniz'e iniyor. İskenderiye, Pire, Lübnan, Ürdün limanları Çin'in kontrolünde. Bu ne demek, evren su yollarını ele nâkil müşterek Çin var. Amerika ise fakat Yunanistan'ı silahlandırıp bizim uçaklarımızı vermesin. Tarihin affedemeyeceği müşterek frengi içindeler. ABD, müttefiki Türkiye'yi Çin'e huzur zayıflatıyor." sanarak konuştu.

Uzun müşterek aradan sonra, hipersonik füze araştırı ve ihya faaliyetlerinin hepsi hızıyla arsıulusal düzenlilik stratejilerin gündemine arka döndüğünü aktaran Caşın, "Çin, şişman müşterek mahremiyet içre hipersonik füze geliştiriyor. Aynı halde Amerika ve Rusya da bu silahlanma yarışını mahremiyet içre sürdürüyor. Üç devlet, bu silahları imar etmek düşüncesince yarışmakla baş başa önümüzdeki on senelerde aşırı muhtelif hipersonik sistemleri sahaya çıkarmayı da planlıyorlar." dedi.

Caşın, Rusya ve Çin'in hipersonik silahların geliştirilmesi üstüne ABD'yi geçtiğine değgin kimi iddiaların bulunduğunu da aktardı.

Hipersonik sistemlerin nazirsiz özelliklerinin müşterek paradigma askeri yürütüm düşüncesince ne derk geldiğini kavramanın son aşama ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Caşın, şöyleki bitmeme etti:

"Hipersonik hücum silahları, şişman platformların ölüm kalım yeteneği üstünde tesirleri olabilecek füze defans çabalarını şimdi da komplike bir vaziyete getirecektir. Bilindiği üzere, hipersonik silahlar, hızları, tatbikat yetenekleri ve az pervaz irtifaları dolayısıyla erek ülkenin radarlarının belirleme kalkanını kırmak kanalıyla erek ülkenin savunmasına göz boncuğu devir tanımayarak, iklim defans ve dirimsel hedeflerine şaşırtı ansız dominant sarkıntılık tehdidi oluşturabilir."

"ABD'nin Asya-Pasifik'teki gücü Çin düşüncesince şişman zılgıt olmaya bitmeme edecektir"

Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca da 1990-2020 yılına genişliğinde bulunan süreçte Çin'in sayı farkı yüzdelik 9'a benzeyen müşterek nema gösterdiğini, hariç alım ve ihracattan elde etmiş olduğu gelirin şişman müşterek bölümünü ordunun modernleşmesine aktardığını dile getirdi.

ABD'den sonradan en müşterek tomar defans sanayine mal harcayan ülkenin Çin bulunduğunu kaydeden Karaca, Çin'in defans piyasasına masrafının 276 bilyon dolara ulaştığını kaydetti.

Karaca, ABD, Japonya, Hindistan, Avustralya-Hint-Pasifik branşında "Quad", ABD, İngiltere Avustralya "AUKUS" ittifaklarının Çin'i çevrelemeye müteveccih eylemler oluğuna dikkati çekerek, konuşu anlamda aut yatırıma tabi Çin'in gelecekte olasıdır müşterek çevrelemeye huzur süpersonik silahlara dönük olabileceğini söyledi.

Çin'in nükleer caydırıcılık sisteminin acemi anahtar üyesi olduğuna değgin görüşlere katılmadığını anlatım fail Karaca, Japonya ve Güney Kore'deki üslerinden ötürü Çin'in ABD'ye huzur askeri bağlamda ciddi müşterek avantaj sağlamasının olabilir bulunmadığı yorumunda bulundu.

Çin'in süpersonik füze denemelerinin hem Amerika hem Rusya açısından şişman müşterek rahatsızlık yarattığını kaydeden Karaca şöyleki bitmeme etti:

"Dolasıyla Çin'e müteveccih konuşu önlemlerin artacağını ve Çin'in şişman girdilerden ırak tutulacağını düşünüyorum. Amerika müşterek halde bu tehdidi konuşu kuvvet üstünden yürütürken askeri tedbirleri de Uzak Doğu'da kurduğu ittifaklarla karşılamaya çalışacak. Dolayısıyla ABD'nin Asya-Pasifik'teki gücü Çin düşüncesince şişman zılgıt olmaya bitmeme edecektir. Dolayısıyla Amerika kolaylıkla Çin'i çevreleyebilir."

Karaca, ABD'nin çevrelemesi yerinde Çin'in biricik depar belgesi kapısının Rusya ve Türk dünyası bulunduğunu kaydederek, Çin'in son senelerde Türk dünyası ile kurduğu ilişkilerin Rusya'yı bizar etmeye başladığını anlatım etti.

Karaca, şişman konuşu bağımlılığı bulunan Amerika ile Çin ortada müşterek savaşın olabilir olmadığını savunarak, mükemmel bilakis ilerleyici senelerde Çin ile Rusya ortada ağırbaşlı müşterek rekabetin yaşanabileceğini söyledi.

Karaca, Çin'in askeri anlamda ağırbaşlı müşterek evolüsyon içre olduğunu, süpersonik silahlar geliştirdiğini güçlükle doğacak çağda Avrupa'ya müteveccih ihracatında müşterek tedenni yaşaması yerinde defans piyasasına mal ayıramayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

5 soruda Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yaptırımı

2021-11-01 15:59 - Dünya

ABD’nin ardından Rusya’da uzay turizmine hazırlanıyor

2021-10-27 18:54 - Dünya

Pandemide hayatını kaybeden sağlıkçıların adları Tepebaşı’nda yaşatılıyor

2021-10-27 18:34 - Dünya

Avustralya, 20 ay sonra sınırlarını açtı

2021-11-01 16:53 - Dünya

Bursaspor’un rakibi Ankara Keçiörengücü

2021-10-31 12:28 - Spor

G20 Liderleri dünyada öne çıkan sorunları mülaki olmak kabil Roma'da birlikte araya geliyor

2021-10-29 12:00 - Dünya

Fenerbahçe'de Konyaspor maçı hazırlıkları sürdü

2021-10-28 16:54 - Spor

Facebook Inc.’in yeni adı "Meta”

2021-10-29 07:34 - Teknoloji

AB içerisindeki 'Polonya' tartışmalarına Belçika Başbakanının ifadeleriyle birlikte yenisi eklendi

2021-10-29 15:38 - Dünya

Duygu Turan: 'Kick-boks olimpik spor olursa, ülkeme altın madalya getirmek istiyorum'

2021-10-28 16:05 - Spor

İlgili Haberler

Netanyahu, yeni başbakanlığı döneminde İsrail'i "çalkantılı bir sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, gece 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:07 - Dünya

İsrail güçleri, Cenin'e düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdü

10:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır taşıyan ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin olası Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem