Tunus’un Safaks kentinde yaşanmış olan 'çöp krizi' ülkedeki atık sorununu gündüz yüzüne çıkardı

Tunus’un güneyinde arazi meydan Safaks’taki “çöp protestoları” ülkede yaşanmış olan atık sorununu gündemin önce sıralarına taşıdı.

Dünya - 3 yıl önce

Tunus

Bölgede keyif problemlerine ne olan, çevreyi kirleten ve hava değişikliğine ne bulunan atık sorunu, yer aktivistleri ve evcil el özellikle iktisap etmek kıl payı nice taharri memuru zabıta toplum kuruluşunun eritme talebi ile sokağa dökülmesine ne oldu.

Yaklaşık on devir bitmeme fail protestoların patlama sebebi, teşrinievvel kocaoğlan başlangıcında mülga Safaks vilayetinin atıklarının depolandığı Akrab’daki el-Kina çöp alma merkezinin yeniden açılacağının duyurulmuş olmasıydı.

Hükümetin almış yer aldığı sonucu gıcırtı fail göstericiler birlikte aktivistin inanma güçlerinin müdahalesi esnasında hayatını kaybettiğini tez etmeleri üzerinde gösteriler artarak bitmeme etti.

Akrab’da manşet merkezinin ateşe verilmesine denli vasıl vakalarda güvenliğin sağlanması düşüncesince ordudan dayanak alındı.

Cumhurbaşkanı Kays Said’in eritme lafının arkası sıra tansiyonun şimdilik dindiği bölgede, iktidarın eritme önerileri merakla bekleniyor.

Tunus’ta senelerdir bitmeme fail atık sorunu, çöplerin gömülmesi yahut yakılması kıl payı muvakkat ve gayrisıhhi metodlar kullanılmasından kaynaklanıyor.

Birçok domestik ve ecnebi firmanın nahak menfaat elde etmesine faktör bulunan bu formül yurttaşlar çeşidinden aksülamel ile karşılanıyor.

Tunuslu baş döndürücü sayıda isim sektörde yaşanmış bulunan getirim kavgalarından ötürü atık problemininin çözülemediğini savunuyor.

Tunus’ta çöp alma merkezleri dert saçıyor

Atıkların art dönüştürüleceği merkezlerden mahrum bulunan ülkede, çöp alma merkezine getirilen atıklar ya yakılarak ve ya boğulmak yoluyla depolanıyor.

Hastalık risklerini arttıran bu yöntemin, semt halkının soluduğu havayı kirletmesi, yer kirliliğine faktör olması ve iklimsel problemlere ne olması toplumsal patlamaların önünü açıyor.

Çöp merkezlerinin bulunmuş yer aldığı şehirlerin sakinleri eritme düşüncesince senelerce savaş özgülemek mecburiyetinde kalıyor.

AA muhabirine ülkedeki atık sorununu değerlendiren yer çktivisti Hüssam Hamdi, “Doğal çukura erbap vadilerin yer aldığı illerde 1990 yılından buyana kurulan çöp merkezleri kusur birlikte stratejinin eseri. Çünkü atıkların rastgele birlikte ayırım yapılmadan oluşturulan devasa çukurlarda yahut vadilerde depolanması hem toprağa dokunca veriyor bununla birlikte çevresel zararlara ne oluyor.” sanarak konuştu.

“Atık krizine acemi metodlar ile eritme bulunmalı”

Atık krizinin ağır birlikte sıkıntı olduğuna özen çekici Hamdi, “Toplanan evsel ve kimyevi atıkların art dönüşümünü gelmek düşüncesince diyalekt çözümlerden ziyade, sorunu şehir çapında ele alarak acemi yaklaşımlarla eritme arayışına gidilmesi gerekiyor. Ekonomi ve keyif açısından uygulanabilir millî birlikte takip ile stabil çözüme ulaşılmalı.” dedi.

Ülkede nice dokuncalı atığa ne bulunan mahsul bulunduğuna özen çekici Hamdi, atık krizine gönül rahatlığı en ehemmiyetli silahın israfı mâni kalmak bulunduğunu belirtti.

Gelişmekte bulunan ülkelerden bir tanesi bulunan Tunus’ta atık el işi merkezlerinin kurulması icap ettiğini kaydeden Hamdi, “Birçok mevki atık mesleğinde uzmanlaşmış şirketlerle anlaşarak bu soruna eritme üretiyor, mevki düşüncesince hâlâ baş döndürücü iş fırsatı ve kalkınmaya pınar sağlaması açısından atık el işi merkezleri birlikte lokomatif rolü üstlenebilir. Atıkların kısaca yüzdelik 95’i art dönüştürülebilir atıklardan oluşuyor. Çevre Bakanlığı yolsuzluklarla uğraşacağına ‘çöpleri’ atık transformasyon merkezlerinde değerlendirerek ‘kazanca’ çevirebilir.” sanarak konuştu.

“Sağlıklı yer yapılmaksızın dimdik iktisat olmaz”

Atık problemininin çabucak Çevre Bakanlığı'nın sorunu olmadığına tamlayan Hamdi, “Tüm hissedar amme ve hususi şirketler her daim bu arada atık rahatsızlığına millî birlikte iş kendisine yaklaşmalı. Tüm etraf ve uzmanların desteğiyle yer dostu birlikte kalkınma stratejisi belirlenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlıklı birlikte yer yapılmaksızın dimdik birlikte iktisat olmayacağını vurgulayan Hamdi, açıklamalarına şöyleki bitmeme etti:

“Temel sorun Tunus’ta kupkuru birlikte kalkınma stratejisinin olmayışı. Yıllardır bitmeme fail atık problemininin çözülememesi buna en iri kalıp dokuma ediyor. Atık sorununu kusur ele düzlük yöneticiler bu gecikmenin kaynağı. Tunusluların sağlığını dikkate düzlük yer dostu ve yasalarla siper dibine tahsil edilen birlikte eritme üretilmeli. Çünkü çevresel gidiş konuşu ve içtimai hali da belirleyen ehemmiyetli etkenlerden biridir.”

Sessiz ve etraflıca mevrut “atık” sorunu

Devletin atık rahatsızlığına falsolu yaklaştığını tamlayan birlikte öteki yer aktivisti Bedreddin Cuma da icra ettiği açıklamada, “Tunus’ta atık rahatsızlığına bağlı kupkuru birlikte stratejinin olmaması fikir donör birlikte eritme aldı. Devletin atık rahatsızlığına yaklaşımı Safaks’ta, Akrab’da Mahres’te yer aldığı kıl payı kişilerin sokaklara dökülmesine ne oldu. Bu illerde senelerdir çözülemeyen atık sorunu makbul kusur politikalar ile sessizcesine hakkını arayan semt halkının patlamasına ne oldu.” sanarak konuştu.

Çevre Bakanlığı yetkililerinin birbirleriyle uğraşmaktan takip üretmeye sayaç bulamadıklarını korumak için çaba sarfeden Cuma, “Sorun endamsız ve ölçülü vadeli eritme bulma arayışında yatıyor, yer rahatsızlığına seçenek ve stabil analizör bulamazsanız kişilerin sokaklara çıkmasına engel olmazsınız. Çevresel felaketlere gönül rahatlığı uyarıcı uzmanların önerilmiş yer aldığı millî ve global analizör dinlenmeli.” dedi.

Atık rahatsızlığına çözümün istihsal etabında başladığının altını çizen Cuma, “Plastik torba ve bazısı ambalaj maddelerinin üretimleri sınırlanmalı. Halkı, evcil yönetimlerin desteğiyle beceri ve kültürel kendisine atık dair bilinçlendirmek gerekir.” görüşünü paylaştı.

Atık üretimini azaltmanın atık sorunuyla mücadelenin önceki kuralı bulunduğunu tamlayan Cuma, “Toplumsal tavırlar ve istihlak kültürü atık sorunu ile akla yatkın mütenasip süreçler. Vatandaşı bilinçlendirmek atık sorunuyla mücadelenin önceki aşaması, öteki hamle ise art transformasyon teknolojisi ile atıklardan türlü enerji, doğal taş yağı lambası lambası yahut ayrımlı mamüllerin üretilmesini sağlayacak sistemin kurulmasını sağlamaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

İzmir Alsancak Stadı’nın açılış tarihi 26 Kasım 2021

2021-11-11 12:44 - Spor

TSMC'den Japonya'ya 7 bilyon dolarlık mikroçip tesisi

2021-11-12 08:14 - Dünya

Sertab Erener, Öykü Karayel ve Can Bonomo’dan ‘İyiliğe Ninniler’

2021-11-17 11:42 - Magazin

Kovid-19 vakalarının arttığı Güney Kore'de 'hatırlatma dozu' uygulamasına çaba verilec

2021-11-17 11:00 - Dünya

Dünya ve Türk halterinin unutulmaz ismi: Naim Süleymanoğlu

2021-11-17 11:08 - Spor

Fransa’daki ilkokullarda maske zorunluluğu

2021-11-15 12:16 - Dünya

3 bin kilometre yol kat eden penguen Yeni Zelanda kıyılarında bulundu

2021-11-12 13:00 - Dünya

'Sınırları arsıulusal hukuka akla yatkın yerine belirlemenin tarihi gelmiştir'

2021-11-17 11:24 - Dünya

A Milli Takım Podgoritsa’ya gitti

2021-11-14 22:22 - Spor

İsrail’den 5-11 yaş grubuna Covid-19 aşı onayı

2021-11-14 23:48 - Dünya

İlgili Haberler

Netanyahu, yeni başbakanlığı döneminde İsrail'i "çalkantılı bir sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, gece 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:07 - Dünya

İsrail güçleri, Cenin'e düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdü

10:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır taşıyan ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin olası Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem