Tunus Cumhurbaşkanı Said’e için kalan iç ve aut baskılar 'seçeneklerini' daraltıyor

Tunus'ta, 25 Temmuz olağanüstü kararlarının ardından, "demokratik yola" dönmesi düşüncesince Cumhurbaşkanı Kays Said’e meri aut baskılara koşut olarak, ülkenin güneyinde süregelen gösterilerle beraberce iç baskılar da arttı.

Dünya - 3 yıl önce

Tunus

Cumhurbaşkanı Said’in ülkede 25 Temmuz'da parlamentonun çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinin peşi esna oluşan "istisnai durumun" üstünden 100 devir geçti. Bu müddette ülkedeki siyasal ve hesaplı akse çözülemediği az daha bir takım vakayiname krizler de devir yüzüne çıkmaya başladı.

Özellikle akıbet günlerde ülkenin lodosluk bölgesindeki Safaks vilayetinde yırtık verici "çöp krizi" ve bunun kararı namına Akrab şehrinde süregelen maşeri gerilim bitmeme ediyor.

Akrab’daki sinirli süreçte semt halkına dayanak verici Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) maşeri ve siyasal krizlerden çıkabilmek düşüncesince Cumhurbaşkanı Said’in ortak defa haritası belirlemesi icap ettiğini bildirdi.

Tunuslu kimi uzmanlar, Cumhurbaşkanı Said'in krizlerle başa çıkacak mevzusundaki "vizyon eksikliğinin", kararlarına erinç gıcırtı çemberini genişleteceğine inanırken, birileri da Cumhurbaşkanı'nın iç ve aut baskılara aldırmadan zımnında bitmeme edeceği görüşünde.

"Siyasi açık ortak görünüm yok"

Cumhurbaşkanı Said’in kararlarını ve peşi esna yaşanmış bulunan gelişimleri AA muhabirine değerlendiren Sosyolog Prof. Dr. Sabrin Celasi, "Önümüzdeki devirde protestoların çarpıcı olabileceği açık. Ayrıca aykırılık partileri ve dışlanan siyasal oluşumlar çıkarlarını toparlayıp yeniden bulunan iktidara erinç yöntem üretmeye başlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Akrab şehrindeki maşeri vakalarda bulunduğu az daha tek siyasal yönü sıfır krizlerin henüz da genişleyebileceğini korumak için çaba sarfeden Celasi, "Tunus Genel İşçi Sendikası dışında, yaşanmış bulunan maşeri vakası değerlendirecek ve yönlendirecek siyasal ortak nesiç ortaya çıkmadı." dedi.

Celasi, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Siyasi açık ortak ekranların olmaması bunun indinde ülkedeki maşeri koşullara erinç ortak hal stratejisinin olmaması bulunan iktidarı sivil zabıta polis maşer kuruluşları ve siyasal partiler ile çalışmaya itecektir."

"Baskılar arttıkça Cumhurbaşkanı Said’in alternatifleri daralıyor"

Cumhurbaşkanı Said’in ciddi cereyan ettiğini korumak için çaba sarfeden Siyaset Bilimi Uzmanı Murat Alale ise "Ülkede siyasal krizin tırmanması Cumhurbaşkanı Said’in ciddi cereyan etmesinden kaynaklanıyor. Üzerinde oluşan siyasal baskıdan dolayı, idare sistemine bağlı organize ettiği adımları atmakta baş döndürücü gecikti." niteleyerek konuştu.

TGİS’in olağanüstü kararlardan çevre oluşan "istisnai duruma" ortak müddet sınırı konulması düşüncesince davet cihazı yaptığını hatırlatan Alale, şunları kaydetti:

"TGİS, ülkeyi maşeri ve siyasal krizden çıkarabilmesi düşüncesince Cumhurbaşkanı Said’e ortak depar belgesi yolu sundu, ortak an önceki istisnai gidiş düşüncesince ortak müddet sınırı konulması ve ülkeyi siyasal krizden çıkaracak ortak defa haritası çıkarması istem edildi."

Akrab’da yaşanmış bulunan maşeri vakaları da değerlendiren Alale, "Akrab’da yaşanmış bulunan yararsız krizi, Cumhurbaşkanı Said’in iktidarına erinç ortak kartopu vaziyeti alabilir. Siyasi oluşumlar iktidara erinç yasal ortak akse bulunan Akrab’daki maşeri vakaları tırmandırabilir." ifadelerini kullandı.

Dışarıdan mevrut baskıların üstünde ortak de iç baskıların eklendiğini tamlayan Alale, laflarını şöyleki tamamladı:

"Cumhurbaşkanı Said’in üstünde küsurat bu baskılar seçeneklerini daraltıyor. Baskılardan anlaşılacağı az daha Said’in ortak an önceki demokratik yola dönmesi ve ülkede yaşanmış bulunan krizlere erinç şişman ortak savaşım vermenin yöntemini açması istem ediliyor."

"Cumhurbaşkanı Said baskılara mesuliyet eğmeyecek"

Siyaset uzmanı Bulbabe Salim ise Cumhurbaşkanı Said’in iç ve aut baskılara mesuliyet eğmeyeceğini ancak yaşanmış bulunan krizler ile ülkenin gerçeğini kavrayacağını savundu.

TSİG’in defa haritası çıkarılması ve olağanüstü kararlara müddet sınırı taleplerini değerlendiren Salim, "TSİG’in talepleri Cumhurbaşkanı Said’in sabık ay duyurduğu millî diyalog döneminin haricinde tükenmek düşüncesince ortak nevi uyarma niteliğinde. Cumhurbaşkanı Said’in bu uyarıların birlikte dâhilen ve haricen mevrut baskılara mesuliyet eğeceğini düşünmüyorum." görüşünü dile getirdi.

TSİG: Ülkede maşeri patlamalar yaşanabilir

TSİG Genel Sekreter Yardımcısı Semir eş-Şefi ise 13 Kasım’daki maşeri vakaları evcil basına değerlendirerek, ülkedeki şartların zorlaştığını bundan ötürü maşeri patlamaların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Şefi açıklamasında, "Ekonomik güçlükler dolayısıyla maşeri vaziyeti görmezden başlamak liyakatsiz ortak yaklaşımdır. Bu, henüz ortak tomar maşeri patlamalara ve krizlere bozukluk olabilir." ifadelerini kullandı.

TGİS Genel Sekreter Yardımcısı Şefi'nin, bu açıklamalarını, Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi'nin, Tunusluları 14 Kasım’da "darbeye" erinç sokağa çağırması ve ülkenin güneyindeki Akrab şehrinde yaşanmış bulunan maşeri gerilimin peşi esna yapması dikkati çekti.

Tunus'taki yararsız krizi ve gösteriler

Akrab şehrinde ilk teşrin kocaoğlan başlangıcında mülga El-Kina yararsız derç merkezinin 8 Kasım’da yeniden açılacağının duyulması üstünde tanıtım gösterisi düzenleyen kent sakinleri, ortak göstericinin öldürülmüş bulunduğu iddiaları üstünde bölgedeki kolluk merkezini ateşe vermişti.

Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi'nin çağrısıyla evvel hükûmet merkezi Tunus’taki yasama kurulu binası önüne mevrut binlerce ad saatlerce "darbe" karşıtı motto atmıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

İzmir Alsancak Stadı’nın açılış tarihi 26 Kasım 2021

2021-11-11 12:44 - Spor

Polonya-Belarus ortada mülteci krizi derinleşiyor

2021-11-09 20:48 - Dünya

Milli judocu Bilal Çiloğlu, 2020 Tokyo'yu 2024 Paris'in başlangıcı yerine görüyor

2021-11-09 11:39 - Spor

TSMC'den Japonya'ya 7 bilyon dolarlık mikroçip tesisi

2021-11-12 08:14 - Dünya

Uzmanlar, yoğun bakıma yatış oranlarının artışında aşılanmamanın etkisine dikkat çekiyor

2021-11-10 10:05 - Sağlık

Fransa’daki ilkokullarda maske zorunluluğu

2021-11-15 12:16 - Dünya

3 bin kilometre yol kat eden penguen Yeni Zelanda kıyılarında bulundu

2021-11-12 13:00 - Dünya

AB, Belarus'a gidecek göçmenleri eşme devletlerde bloke etmek istiyor

2021-11-09 17:09 - Dünya

Karabağ ve etrafı ortak yılda çağdaş planların yapı yeri bölgesine dönüştü

2021-11-10 11:44 - Dünya

Blinken: 'Dünya çapında Covid-19 hakkında en akıbet bilgiler tek bir yerde toplanacak'

2021-11-11 00:18 - Dünya

İlgili Haberler

Netanyahu, yeni başbakanlığı döneminde İsrail'i "çalkantılı bir sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, gece 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:07 - Dünya

İsrail güçleri, Cenin'e düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdü

10:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır taşıyan ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin olası Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem