Sosyal medyada bebek fotoğraflarını konum bilgisiyle öldürmek riski artırıyor

Ebeveynlerin devir içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle bitirdikleri paylaşımların, onların sayısal düzenlilik ve mahremiyetini şişman riske attığı uyarısında bulunuldu.

Teknoloji - 3 yıl önce

Eskişehir

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, ebeveynlerin devre içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle icra ettikleri paylaşımların, onların sayısal asayiş ve mahremiyetini iri riske attığı uyarısında bulundu.

Şahin, AA muhabirine, sosyal medyanın günce yaşamda yaygınlaşmasıyla dünkü nice kavramla karşılaşıldığını söyledi.

Hayatı iri seviyede muhavvil bu yatak zımnında kimi halleri tarif etmek düşüncesince dünkü kavramlara gerekseme duyulduğunu tamlayan Şahin, bunlardan birinin "sharenting" bulunduğunu aktardı.

Şahin, bu kavramın, İngilizcede "paylaşım" ve "ebeveyn" anlamlarına mevrut "share" ile "parent"ten türetildiğini aktardı.

Sharenting olgusuyla ilgilendiren bilgi verici Şahin şöyleki konuştu:

"Bunun ortaya çıkmasının sebebi, sosyal medyanın değme durumumuzu paylaştığımız birlikte ortam durumuna gelmesidir. İyi niyetlerle güçlü olsa daha olmuş sıfır evlatlarımızın fotoğraflarını veya videolarını paylaşma dair da iri birlikte motivasyona sahibiz. Bu tutum evren çapında bulunan birlikte eğilim. SODİGEM araştırı kadrosundan İrem Ebru Yıldırım neşeli ve Elif Elumar öncülüğünde bu mevzuda birlikte yazın emek harcaması yaptık. İstatistiklere bakılınca birlikte bebek daha 13 yaşına gelmeden ilk sosyal medya platformlarında kendisiyle ilgilendiren averaj 1300 ışık ve videoteyp paylaşıyor. Burada çocuğun inisiyatifinin haricinde onunla ilgilendiren sayısal fut izi bırakılıyor. Söz konusu fut izi de birlikte şimdi arka alınamaz birlikte izdir. Bu iz, çocuğun yetişkinlik yıllarında maslahat oluşturabilir."

- "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ilgilendiren verileri sağlamaktadır olabilirsiniz"

Doç. Dr. Şahin, sosyal medya uygulamalarının parasız fariza sunduğunu fakat bunu, verileri kıymetlendirme karşılığında yaptığını anlattı.

Farklı platformlarda paylaşılan birlikte fotoğrafın "silindi" adına işaretlenmesine karşın data tabanlarından kaldırılmadığını dile getiren Şahin, paylaşılan değme şeyin sayısal platformda birlikte şimdi silinmemek neredeyse temelli duruma geldiğini vurguladı.

Kim olursa olsun birisinin fotoğrafını veya videosunu sellemehüsselam paylaşmanın gizlilik ihlali bulunduğunu bildiren Şahin, bu kişioğlu anlaşılan birlikte yaşın altındaki çocuksa şimdi titiz davranılması gerektiğine dikkati çekti.

Sosyal medyada paylaşılan ışık ve videoları her insanın görebildiğini kaydeden Şahin, "Paylaştığınız fotoğraflara veya videolara değme ayrışık insanoğlu ulaşabiliyor. Paylaşımınıza konum neredeyse bilgiler de eklediyseniz bu esasen fotoğrafa vasıl şahısların sonraları evladınıza dokunca ita gayeli kullanılabilecek halde verileri sunmanız anlamına gelir." dedi.

Şahin, kimi ebeveynlerin "Benim hesabım kapalı. Sadece çevremdeki insanoğlu bunu görüyor." düşüncesinde bulunduğunu fakat kilitlenmiş veya dışarıya belirgin sıfır hesaplardaki ışık veya videolara ulaşmanın aşırı hazırlop bulunduğunu belirtti.

Bunun düşüncesince geliştirilmiş platformların bulunduğunu aktaran Şahin, "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ilgilendiren verileri sağlamaktadır olabilirsiniz. Her birlikte paylaşım, çocuğa dokunca ita olasılığı bulunan bireylere bebek karşı bilgi özgülemek demektir. En ideali, çocuğun ışık veya videolarını sosyal medyada paylaşmamaktır. İlla ki paylaşım yapacaksak da bebek karşı beklenir olduğunca az data sunarak, en azından birlikte konum işaretlenmesi yapmadan gerçekleştirmeliyiz." uyarısını yaptı.

Şahin, "sharenting"e dikkati döşemek düşüncesince SODİGEM çalışanı Hilal Şimşek'in canlandırma hazırladığını laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa'daki rastgele 5 kuştan bir tanesi namevcut olma tehlikesiyle için karşıya

2021-10-15 13:50 - Dünya

Cihat Arslan: 'Bütün hastalıkların çözümü teknik direktör mü?'

2021-10-17 16:48 - Spor

Türkiye'nin geçmiş çoklu bombaatarı göreve hazır

2021-10-16 13:15 - Teknoloji

Hem genç hem hamile bununla birlikte aşısızdı: "Pişmanım"

2021-10-16 11:00 - Sağlık

Merkel Avrupa'daki Türkiye karşıtlığına karşın diyalog ve iş birliğini savundu

2021-10-16 22:44 - Dünya

Fransız basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyaretini yakından izleme ediyor

2021-10-19 12:19 - Dünya

Avustralya’da 400 koala klamidyaya karşı aşılanacak

2021-10-16 19:28 - Dünya

Etiyopya: TPLF dü haftada başkente girmeyi planlıyor

2021-10-15 17:09 - Dünya

ABD, Covid-19'a karşı tamamen aşılananlara 8 Kasım'dan itibaren sınırlarını açıyor

2021-10-15 17:34 - Dünya

Kütahya'da vaka rakamları düşüşe geçti

2021-10-18 12:09 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da şirket içi belgeleri inceleyecek

12:06 - Teknoloji

Bilişim Vadisi Mobilite Hızlandırma Programı başvuruları başladı

11:07 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik ölçüm yaptı

15:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne üst düzey ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji alanının 37'sinde ABD'nin önünde yer alıyor

15:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem