Sağlıklı uyku Kovid-19 aşısı sonrası antikor oluşumunu direkt etkiliyor

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, " Sağlıklı uykunun lenfositin gelişmesinde ve antikor oluşmasında direkt can alıcı bulunduğunu gördük. Yapmış olduğumuz çalışmada da bunu gösterdik." dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

İstanbul

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uykunun muafiyet sistemi üstündeki etkisine bağlı AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, uykuyu "vücutla afiyet arasındaki değerli zincir" yerine tanımladı.

Bu zincir koptuğunda ve uyku alınmadığında vücudun mıhlı yaşayamadığını kail Karadağ, uykunun multidisipliner kuma gidişat bulunduğunu anlatım etti.

Sağlıklı uyku düşüncesince makul özellikler bulunduğuna ayraç fail Karadağ, 6 saatten az yahut 9 saatten kuma tomar uyunmaması gerektiğini, uyku düşüncesince karanlık, ısı ve nağme açısından akıllıca kuma ortamın sağlanmasının ehemmiyetli bulunduğunu anlattı. Karadağ, mıhlı uyumayanların toplumsal ve günce yaşantılarının da değiştiğini kaydetti.

Uykuda teneffüs bozuklukları ortada horlamanın yayılmış görüldüğünü tamlayan Karadağ, bu durumun erkeklerde, makul kuma yaştan sonraları hâlâ kuma tomar gözlendiğini dile getirdi.

Horlayan insanların "Rahat soluk alamıyorum." mesajı verdiğini aktaran Karadağ, "Horlayan insanların kuma kısmında da tün ½ si o soluk duruyor. Aldığımız gelişigüzel soluk esasta kanımızı temizler. Yani kanımıza ehliyetli oksijenin sağlanmasını, bu oksijenle beynimizden ayağımızın inç ucuna denli mıhlı yaşamamızı sağlar. Oksijeni alamazsak bundan beynimiz, akciğerimiz, kalbimiz, böbreklerimiz, topu topu vücudumuz etkilenir. Bu gayrı hastalıklarla kuma tomar iç içedir." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uykuda teneffüs bozukluğu ve uyku apnesi bulunan insanların sabahleyin başlangıç ağrısı ile uyandığını, dikkat toplaşımı bozukluğu yaşadığını, toplumsal hayatta da nice problemle karşılaştığını anlattı.

Uyku apnesi bulunan şahıslar Kovid-19'u hâlâ ağırbaşlı geçiriyor

Salgın çağında Kovid-19 tanılı hastalara imtihan yaparak uyku apnesi açısından riskleri olup olmadığını gözlemlediklerini aktaran Karadağ, şöyleki bitmeme etti:

"Bu riski belirleyen stop-bang dediğimiz soruşturma var. Kişi horluyor mu? Gündüz kuma tomar uyku ıssız mevcut mı? Gece uyurken nefesinin durduğuna kanıt kuma ad mevcut mı? Hipertansiyonu mevcut mı? Boyu, kilosu, gövde kütle endeksi... Obezitesi mevcut mı? 50 yaşın üzerinde mi? Erkek mi? Bu 8 soruya bakıyoruz. Bunlar 4-5'ten fazlaysa 'Uyku apne riski vardır.' deyip uyku testi yapıyoruz. Bu soruşturma çalışmalarıyla erişkinlerin kestirmece yüzdelik 35'inde uyku apnesi riski belirleme ediliyor. Biz yatan hastalarımızda bu testi yaptık. Bursa'da biraz özek toplandık. Kovid-19 zımnında yatan hastaların riski ne kadarmış diye. Onlarda toplumdan kuma tomar hâlâ erdemli çıktık. Yüzde 45 yöresinde çıktı. O devir uyku apnesi yahut uyku problemi bulunan şahıslar hâlâ mı hazırlop Kovid oluyorlar? Kovid'i hâlâ mı ağırbaşlı geçiriyorlar? Buna baktığımız zaman, evet."

Uykunun esasta dümdüz kuma istirahat devri değil yenileme devri bulunduğunu tamlayan Karadağ, güneş boyu yorulan, ruhsal gerilim canlı insanların uyuduklarında hoppadak kaslarının değil, akıl ve vücutlarının da dinlendiğini, uyku sırasında topu topu gövde hücrelerinin beslendiğini, olgunlaştığını, dinlendiğini anlatım etti.

Karadağ, "Aşı meydana getirilen insanda lenfositlerin antikor ürettiğini biliyoruz. Kişilerin antikoru ne denli yüksekse hastalığa gönül rahatlığı korunması da o denli fazla. Sağlıklı uykunun lenfositin gelişmesinde ve antikor oluşmasında aracısız sansasyonel bulunduğunu gördük. Yapmış olduğumuz çalışmada da bunu gösterdik. Sağlıklı kuma uyku, insanların antikor gelişiminde, lenfosit gelişiminde sansasyonel oluyor. Bu da insanların gövde direncini artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Aşı olmasına rağmen hastalanan insanların eş nitelikleri gövde dirençlerinin ceninisakıt olması"

Salgında gövde direnci erdemli insanların Kovid-19'u hâlâ hafif, ceninisakıt olanların hâlâ ağırbaşlı geçirdiklerinin, koyu bakımda hâlâ kuma tomar otama gördüklerinin ve ölüm ettiklerinin gözlemlendiğini anlatım fail Karadağ, şunları kaydetti:

"Aşılı insanların ortada güçlü hastalanan olunca bakıyoruz, ha telkih ergin lakin gövde direnci düşük, ek kuma rahatsızlığı var, kortizon yahut apayrı kuma nesne kullanıyor. Aşı olmasına rağmen hastalanan, ölen insanların eş nitelikleri gövde dirençlerinin ceninisakıt olması. Vücut direncini artı ülküsel fenomen mıhlı uyku. Sağlıklı uykunun ne denli ehemmiyetli bulunduğunu topu topu toplumun, hekimlerin baştan farkındalık oluşturarak anlamaları gerekiyor. Sağlıklı uykuyu sağlayabilmek düşüncesince topu topu engelleri kaldırmamız lazım. Her arazi açılırken, okullar, alım satım bölgeleri açılırken topu topu meslektaşlarımıza 'Uyku laboratuvarlarınızı açın.' diyoruz. Bunlar düşüncesince makul standartları devletimizde paylaştık. Uyku laboratuvarına alacağımız gelişigüzel hastaya evvel PCR testi yapıyoruz. Negatifse, o bireyin uyku testini yapabiliyoruz. Yaptığımız uyku testlerinden sonraları tedavilerine başlanması o insanların hem gövde hem hastalığa gönül rahatlığı dirençlerini artırıyor. Sağlıklı yaşamasını sağlıyor."

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, mıhlı yaşayabilmek, gövde direncini artırabilmek düşüncesince en iri silahın mıhlı uyku olduğunu, insanların mıhlı uyuyup, beslendiklerinde gövde dirençlerinin bizatihi artacağını laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Taliban'ın kalesi Kandahar'daki Şiiler İran'ın etkisine kapalı

2021-10-11 15:19 - Dünya

Cezayir'deki domestik firmalar grubundan 500 Fransız firmasıyla ilişkileri değişmez girişimi

2021-10-11 09:23 - Dünya

AB Konseyi Başkanı Michel: 27 unsur yurt ortada dünkü unsur kabul etme kapasitemiz dair tartışmalar var

2021-10-06 17:15 - Dünya

Cinsel saldırıyla suçlanan Prens Andrew'in İngiltere'deki soruşturması sona erdi

2021-10-11 22:00 - Dünya

'Artrit her yaşta görülebiliyor'

2021-10-12 11:55 - Sağlık

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum'dan Macron'un Osmanlılara müteveccih suçlamalarına tepk

2021-10-11 17:29 - Dünya

Adaçayı yağı her derde deva

2021-10-10 12:05 - Sağlık

ABD’li ilaç firmasından hap formundaki Covid-19 ilacı için FDA’ya başvuru

2021-10-11 19:28 - Dünya

Arjantin’de çıkan orman yangınlarından 2 kişi öldü

2021-10-06 21:23 - Dünya

Vincenzo Montella: 'Yeni Malatyaspor maçı zor geçecek'

2021-10-12 22:39 - Spor

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde polikliniklerde ayaktan hasta kabulüne başlandı

16:07 - Sağlık

Depremzedelere yönelik aşı çalışmaları devam ediyor

14:10 - Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi depremin yaralarını depremzede sağlıkçılarla sarıyor

13:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem