AK Parti'li Canikli "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" sistemini değerlendirdi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Bu sistemde gariban döviz sahibini fonlamamakta, tam aksine zengin mevduat sahibi yatırımcıyı sübvanse etmektedir." dedi.

Politika - 3 yıl önce

Ankara

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, yeni ekonomi modeli kapsamında açıklanan, "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" sistemine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Kur Korumalı TL Mevduat Sistemi, Hazine'nin kaynaklarını zenginlere mi aktarmaktadır? Bu sistem, garibanın döviz sahibini fonladığı saçma sapan karanlık bir düzen midir? Baştan söyleyelim. Bu iki sorunun da cevabı kocaman bir hayırdır." ifadelerini kullanan Canikli, sistemin temel araçlarından birisinin, döviz tevdiat hesabını vadeli TL mevduat hesabına dönüştüren kişiye, vade başı ile vade sonu arasındaki kur farkının, vade sonunda hesaplanan faiz tutarından büyük olması halinde aradaki farkın Hazine tarafından ödenmesi olduğunu açıkladı.

Canikli, kur farkının faiz tutarını aşan kısmının Hazine tarafından vadeli TL hesap sahibi olan kişiye ödendiği gibi bir görüntünün ortaya çıksa da gerçek tablonun çok farklı olduğunu belirterek "Bu sistem yerine, reel faizin 0, nominal faizin enflasyon oranı kadar olduğu geleneksel faiz politikasının uygulandığı bir sistem yürütülmüş olsaydı vadeli TL mevduat sahibi vade sonunda enflasyon oranı kadar garantili bir faiz geliri elde edecekti." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni sistemde ise aynı mevduat sahibinin, enflasyon oranından daha düşük orandaki politika faizi oranında garantili faiz geliri elde edeceğini, kur farkının faiz oranının üzerinde gerçekleşmesi halinde de mevduat sahibine, aradaki fark kadar ilave ödeme yapılmakta olduğunu aktaran Canikli, şöyle devam etti:

"Varsayalım ki enflasyon oranı yüzde 21, politika faiz oranı yüzde 14, 12 aylık dönemdeki kur değişim oranı a) yüzde 12, b) yüzde 16 olsun. Geleneksel faiz politikasının uygulandığı sistemde, bankada 100 bin TL mevduatı olan bir kişi dönem sonunda, garantili olarak 21 bin TL faiz geliri elde edecektir. Eğer Devlet, yatırımları teşvik etmek amacıyla yatırımcının finansman maliyetinin bir bölümünü üstlenmek ve sübvanse etmek istiyorsa bu tutar Hazine tarafından yatırımcıya ödenecektir. Diyelim ki Devlet, yüzde 21'lik faiz oranının yüzde 7'lik kısmını sübvanse etmek istesin. Bu durumda yatırımcıya Hazine'den 7 bin TL ödeme yapılacaktır. Yatırımcının finansman yükü de yüzde 21'den yüzde 14'e düşmüş olacaktır. (Basitleştirmek için banka komisyon ve masrafları ihmal edilmiştir.)"

Canikli, "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi"nde ise aynı mevduat sahibinin 12 aylık dönemde garantili olarak 14 bin TL faiz geliri elde edeceğini hatırlatarak şu bilgileri verdi:

"Eğer a) şıkkı gerçekleşirse yani 12 aylık dönemde dolar kuru yüzde 12 oranında artarsa 12 bin TL'lik kur farkı ortaya çıkacaktır. 12 bin TL'lik kur farkı, 14 bin TL'lik garantili faizden küçük olduğu için Hazine tarafından mevduat sahibine ödeme yapılmayacaktır. Yatırımcı, politika faiz oranı olan yüzde 14'lük orandan kredi kullanacağı için de yatırımcıya Hazine'den ayrıca bir destek ödemesi yapılmayacaktır. Eğer b) şıkkı gerçekleşirse, yani 12 aylık dönemde dolar kuru yüzde 16 oranında artar ise 16 bin TL'lik kur farkı ortaya çıkacaktır. 16 bin TL'lik kur farkı, faiz gelirinden büyük olduğu için aradaki fark olan 2 bin TL, Hazine tarafından mevduat sahibine ödenecektir."

Yatırımcının bu sistemde, politika faiz oranı olan yüzde 14 üzerinden, yani enflasyon oranından 7 puan daha düşük bir oranda kredi kullanacağı için Hazine tarafından yatırımcıya herhangi bir destek ödemesi yapılmayacağını vurgulayan Canikli, şunları kaydetti:

"Açıkça ortaya konulduğu üzere, 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi'nde, yatırımcıya aktarılacak finansman desteği, Hazine tarafından değil bu sistem tarafından karşılanmaktadır. Bu sistemde kur farkının faiz gelirinden yüksek olması nedeniyle mevduat sahibine Hazine tarafından aktarılan kaynak, esasında yatırımcıya fiilen aktarılan finansman desteğine dönüşmektedir. Özetlemek gerekirse bu sistemde gariban döviz sahibini fonlamamakta, tam aksine zengin mevduat sahibi yatırımcıyı sübvanse etmektedir."

Haftanın Öne Çıkanları

'Hatırlatma dozu'nun zamanında yapılması Omicron varyantına karşı koruyor

2021-12-21 11:29 - Sağlık

Cem Bölükbaşı, Formula 2 test sürüşlerinde en başarılı 10 pilottan biri oldu

2021-12-20 17:29 - Spor

Alpler değil Sivas

2021-12-18 13:37 - Gündem

Antalya’da Covid-19’dan ölen annenin, aile reisini ayakta tutan vasiyeti

2021-12-18 10:17 - Gündem

2022 yılı arabuluculuk ücret tarifesi belli oldu

2021-12-22 09:53 - Gündem

Buz pistine dönen karlı yolda sürücüler zor anlar yaşadı

2021-12-23 08:29 - Gündem

Alım satıma konu dövizlere Azerbaycan yeni manatı ile BAE dirhemi eklendi

2021-12-21 09:13 - Ekonomi

Asgari ücretten damga ve gelir vergisini kaldıran teklif TBMM’ye sunuldu

2021-12-17 22:44 - Gündem

TURKOVAC acil kullanım onayı aldı

2021-12-22 16:19 - Sağlık

Fransa, AB'den İngiltere'ye karşı hukuki sürecin başlatılmasını isteyecek

2021-12-17 19:53 - Dünya

İlgili Haberler

Borçların yapılandırılması teklifine depremlerin etkilerinin giderilmesine yönelik maddeler eklendi

03:05 - Politika

YTP Genel Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz: 'Seçimlerin ertelenmesi için YSK‘ya başvuracağız'

00:05 - Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Gelecek hafta Moskova’da teknik toplantı için Rusya’dan davet aldık'

14:06 - Politika

Türkiye, İsrail'in Batı Şeria’da artan saldırı ve şiddet eylemlerini kınadı

05:05 - Politika

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hatay’da su yok” iddialarına yanıt verdi

08:06 - Politika

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem