AB: 'Denizaltı krizi' hemen Fransa'yı değil topu topu Avrupa'yı ilgilendiriyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Avustralya'nın Fransa ile denizaltı anlaşmasını silme etmesinin arkası sıra yaşanmış olan krize bağlı "Bu mevzunun hepsi Avrupa'yı ait birlikte dava bulunduğu hususunda uygun kalındı" dedi.

Dünya - 3 yıl önce

Paris

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, France 24'e verdiği röportajda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Amerika Başkanı Joe Biden'ın "denizaltı krizine" bağlı icra ettiği telefon görüşmesi hakkında kuma açıklamadan kıvançlı bulunduğunu söyledi.

Fransa Savunma Bakanı Parly 'denizaltı krizi' zımnında Senato'da yuhalandıTransatlantik ilişkilerde Avustralya denizaltı krizi

Ancak bunun yaşama geçirilmesi icap ettiğini ve bunun devir alacağını anlatım fail Borrell, Amerika ile Avrupa ortada asayiş ve defans dalında birlikte izlem ortaya almak ve buna benzeşim krizlerin yaşanmasını engel olmak düşüncesince doğacak ay Washington'a gideceğini belirtti.

Borrell, Hint-Pasifik bölgesinde defans dalında meydana getirilen iş donanmasında Fransa'nın ve Avrupa'nın, sebep arazi almadığını bilmeye hakkı bulunduğunu, Fransa'nın bölgedeki askeri varlığının Avrupa devletleri içre "en önemlisi" bulunduğunu aktardı.

"Bu dava hemen Fransa'nın değildir. Dışişleri bakanları bu mevzunun kâffesi Avrupa'yı ait birlikte dava bulunduğu hususunda uygun kaldılar." ifadesini kullanan Borrell, Avrupa'nın Hint-Pasifik bölgesinde mevcut olmak istediğini, bölgedeki sularda kan dolaşımı özgürlüğünün kendileri düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Borrell, bölgedeki konuşu devim bilimi dikkate alındığında burada arazi almamaları şeklinde evren siyasetinde mevcut olmanın güç olacağına ayraç etti.

"Avrupa'nın savunmasını istiyor musunuz?" sorusuna cevap sağlayan Borrell, "Bunun düşüncesince aylık alıyorum. Bunu geliştirmekle sorumluyum. Görevim asayiş ve defans dalında kuma siyaset geliştirmek." sanarak konuştu.

Borrell, fakat bu mevzunun Avrupa ülkelerinin tümünün kuma görüşü olmadığını kaydetti.

Macron ve Biden, 22 Eylül'de icra ettikleri telefon görüşmesinde, "denizaltı krizinin" peşi sıra itimatı güvence fail koşulları peydahlamak ve kuma hedeflere erişmek düşüncesince konkre önlemler önermeyi amaçlayan koyu danışma dönemini başlatmaya değişmeyen vermişti. Macron, bu bağlamda Fransa'nın Washington Büyükelçisi'nin doğacak hafta ABD'deki görevine dönmesi anlamında değişmeyen almıştı.

Avustralya, Amerika ve İngiltere arasındaki AUKUS anlaşması

Avustralya, Amerika ve İngiltere kabilinden 16 Eylül'de imzalanan AUKUS anlaşmasının ardından, Avustralya'nın Fransız Naval Group'la vardığı 12 anadan görme dizel elektrikli denizaltı inşasını öngören 90 bilyon Avustralya doları (66 bilyon Amerika doları) değerindeki sözleşmenin bozma edilmiş bulunduğu açıklanmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 16 Eylül'de "Gerçekten sırtımızdan vurulduk. Avustralya ile birlikte asayiş birlikteliği kurmuştuk ve bu güvene hainlik edildi." açıklamasını yapmıştı.

17 Eylül'de Macron'un emriyle Fransa'nın Canberra ve Washington Büyükelçileri'ni danışma etmek şartıyla çabucak arka davet sonucu aldıklarını açıklanan Le Drian, ABD'nin tutumunu "hayal kırıklığı" kendisine nitelendirmişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünyaya sesleniyor

2021-09-21 21:53 - Gündem

Antalyalı imam şefkatle yaklaştığı engelli ve hastaların gönüllerine dokunuyor

2021-09-20 13:24 - Yaşam

Kumaşla kaplanan Paris'in simgesi Zafer Takı ziyarete açıldı

2021-09-18 18:20 - Dünya

Adana Demirspor 3 puanla tanıştı

2021-09-18 22:09 - Spor

Köprüye çıkıp atlamak istedi, İHA muhabiri ikna etmeye çalıştı

2021-09-21 18:15 - Gündem

Hamileyken Kovid-19'u yendi, dördüzleri mutluluğun adı oldu

2021-09-19 12:18 - Yaşam

Gercüş’te 5 yaşındaki çocuğu kene ısırdı

2021-09-18 15:05 - Gündem

Esed rejiminin saldırısında bacağını kaybeden İbrahim, voleybol ile hayata tutundu

2021-09-18 12:00 - Yaşam

Fenerbahçe'den Ali Şansalan açıklaması

2021-09-19 15:54 - Spor

Asya'dan Avrupa'ya atılan ilk adımlar drone ile havadan görüntülendi

2021-09-21 19:15 - Gündem

İlgili Haberler

Netanyahu, yeni başbakanlığı döneminde İsrail'i "çalkantılı bir sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, gece 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:07 - Dünya

İsrail güçleri, Cenin'e düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdü

10:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır taşıyan ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin olası Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:07 - Ekonomi

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi saat 15.00'e kadar hizmet vermeyecek

12:07 - Gündem

Bebeklerin gelişiminde uyudukları ortam büyük önem taşıyor

11:05 - Sağlık

Bugün hava nasıl olacak? 9 Mart 2023 hava durumu

10:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem